8 veelvoorkomende interieurfouten

Om een geweldige interieurontwerper te zijn, kun je jezelf niet beperken tot het nadenken over wat je moet doen. Soms is het belangrijker om te weten wat je juist moet vermijden. Ontdek hier de meestvoorkomende interieurfouten!
8 veelvoorkomende interieurfouten

Laatste update: 07 november, 2022

Soms kopen mensen meubels en andere spullen voor hun huis die er gewoon niet in passen. In dit artikel leggen we acht veelvoorkomende interieurfouten uit die mensen maken. Op deze manier kun je ze voorkomen en bestaande problemen oplossen.

Iedereen wil een mooi huis waar ze zich op hun gemak voelen en die hun persoonlijke stijl weerspiegelt. Hoewel persoonlijke smaak en comfort voorop moeten staan bij de inrichting, kunnen bepaalde basisregels de weg wijzen om harmonieuze en aangename ruimtes te creëren.

Soms is het eenvoudig om kleine veranderingen aan te brengen om een kamer er compleet anders uit te laten zien. Daarbij is het wel van belang om veelvoorkomende interieurfouten te voorkomen

De 8 meestvoorkomende interieurfouten

Je huis is een weerspiegeling van je persoonlijkheid en smaak. Je brengt daar een groot deel van je privéleven door. Het is dus belangrijk om je thuis op je gemak te voelen.

Zelfs als je je uiterste best doet, kan het zijn dat je huis niet wordt zoals je wilde, en je weet misschien niet waarom. De onderstaande veelvoorkomende interieurfouten kunnen je een idee geven van wat je verkeerd doet.

1. Niet plannen van de decoratie

Een vrouw die het ontwerp van haar huis bedenkt

Het maken van een ontwerpplan is een sleutel tot succes, omdat het je zowel tijd als geld bespaart.

Als het gaat om verhuizen of het renoveren van je huis moet je een plan hebben waarmee je een ontwerp kunt maken en aan de hand waarvan je de kenmerken van elke kamer kunt evalueren. Zelfs als je niet het budget hebt om een professionele binnenhuisarchitect in te huren, moet je niet lichtvaardig omgaan met ruimtelijke planning.

Het resultaat hiervan kan namelijk zijn dat er verschillende niet-overeenkomende decoratieve elementen zijn die vaak niet bij elkaar of bij je ruimtes passen. Hierdoor zul je je gefrustreerd en ontevreden voelen. Als je echter een plan maakt met een budget en jezelf leert over de basisprincipes van interieurontwerpen zul je genieten van een beter resultaat.

2. Niet genoeg aandacht besteden aan de verlichting

Verlichting is een van de belangrijkste factoren bij het maken van interieurfouten. De meestvoorkomende fout in dit opzicht is slechte verlichting. Ruimtes kunnen echter ook overbelicht zijn of het licht kan minder flatterende delen van je huis benadrukken.

Sommige mensen maken ook de fout om verschillende helderheden van lampen te combineren. Verlichting is essentieel voor ruimtes en voor taken die visuele activiteit vereisen. Dit staat in de “Practical Lighting Manual” van Ediciones UC (Spaanse link).

 • Je moet beginnen met het evalueren van de algemene verlichting van een gebied om te bepalen hoeveel licht het gebied nodig heeft.
 • Vervolgens kunt je meer licht toevoegen aan de ruimtes die je wilt laten opvallen of die dat nodig hebben, zoals een werkruimte of leeshoek.
 • Je moet ook de schaduwen die de lichtbronnen zullen genereren evalueren. Het is bijvoorbeeld niet handig om alleen spots in het plafond van de badkamer te installeren, omdat ze schaduwen op het gezicht creëren.

Dit artikel kan je interesseren:
5 originele lampen om zelf te maken

3. Het verwaarlozen van de verhoudingen

Het negeren van de juiste schalen en verhoudingen in ruimtes is een van de veelgemaakte interieurfouten, omdat dit meestal een complexe kwestie is. Het is dus belangrijk om de volgende punten mee te nemen in je ontwerp:

 • Door veel grote elementen in een kamer te plaatsen, lijkt deze klein.
 • Het vullen van een ruimte met allemaal kleine voorwerpen zorgt er daarentegen voor dat het er rommelig uitziet.

De sleutel tot het oplossen van dit probleem is het bereiken van evenwicht. Om een harmonieus geheel te creëren moet je verschillende maten en vormen mixen en matchen.

 • Als je een groot huis hebt, vermijd het dan om het alleen met grote elementen te decoreren.
 • Hetzelfde geldt voor een klein appartement.

4. Geen focuspunt kiezen

Volgens de “Praktische gids voor interieurfouten en decoratie” van Julio Madrigal (Spaanse link) zou elke kamer een centraal punt moeten hebben. Het is gebruikelijk dat de activiteit in de kamer daar plaatsvindt. In een eetkamer staat bijvoorbeeld de eettafel met stoelen centraal.

Houd je geen rekening met dit middelpunt, dan trekt meestal het grootste object de aandacht, zoals een bank of het bed. Dit kan in bepaalde gevallen contraproductief zijn.

Daarom is het belangrijk om in elke kamer een centraal punt te kiezen en te beslissen welke elementen je wilt laten opvallen en welke niet. Een kunstwerk is bijvoorbeeld een goede optie als focuspunt.

5. De doorgang blokkeren

Om tot een goed interieurontwerp te komen, moet je elementen zo plaatsen dat ze de vrije doorgang vergemakkelijken. Het plaatsen van meubilair dat beweging belemmert, is een van de meestvoorkomende interieurfouten … en ook een van de gemakkelijkst te herstellen!

Het enige wat je hoeft te doen is een kamer meerdere keren te tekenen en verschillende ontwerpen te plannen. Kies vervolgens het ontwerp dat de doorstroom het meest vergemakkelijkt.

6. Overtollige meubels en decoratieve elementen

Veel huizen zijn rommelig met te veel meubels en decoratieve elementen. Het kan lastig zijn om familiestukken te behouden als je niet weet waar je ze moet neerzetten en ze uiteindelijk de kamer rommelig maken. Bij interieurontwerp is het essentieel om objecten te evalueren op basis van hun bijdrage aan ruimte, bruikbaarheid of esthetiek.

Zelfs in een kitsch decor, dat zeer weelderig is, moeten de elementen een bepaalde stijl en een decoratieve intentie hebben. Als je er zeker van wilt zijn dat je huis goed is ingericht, moet je proberen om niets over het hoofd te zien. Evalueer welke meubels en decoratieve elementen je niet meer mooi vindt of welke niet meer bijdragen aan de decoratie.

7. Niet genoeg meubelen en decoratieve elementen gebruiken

Hoewel een minimalistisch ontwerp bestaat uit het gebruik van slechts enkele elementen, is een van de belangrijkste principes dat je ervoor moet zorgen dat ze allemaal functioneel zijn. Een van de grote interieurfouten is wanneer je meubels en decoratieve elementen geen specifieke organisatorische functies vervullen.

Als er niet genoeg meubels en elementen zijn, kun je ongemakkelijke situaties ervaren, zoals het ontbreken van een plek om je sleutels en jas op te bergen als je thuiskomt. Deze situaties verpesten de stijl van je huis volledig, omdat ze chaos creëren. Het is het beste om het populaire gezegde “Alles op zijn plaats” toe te passen.

Een kleurrijke keuken

Kleuren roepen emoties op en beïnvloeden de stemming. Bij de inrichting van je woning moet je hier rekening mee te houden.

Een van de meest voorkomende interieurfouten is proberen om de nieuwste trends te volgen en naar de mening van anderen te luisteren zonder jezelf af te vragen wat je het leukst vindt.

De gerenommeerde Spaanse interieurontwerpster Susanna Cots heeft in verschillende interviews gezegd dat emotioneel interieurfouten erg belangrijk is. Emotioneel interieurontwerp wil zeggen de therapeutische invloed van het ontwerp van ruimtes.

Deze ontwerper wijst erop dat bepaalde soorten interieurelementen, zoals geuren, kleuren, verdelingen en licht, de stemming beïnvloeden. Veel van deze aspecten zijn gekoppeld aan persoonlijkheid. Daarom moet je de inrichting van je huis baseren op je emoties en comfort. Pas alleen de trends toe die je leuk vindt.

Wat kun je doen om interieurfouten te vermijden?

Weten wat je niet moet doen is goed een startpunt om te begrijpen wat wel en niet werkt in interieurontwerp. Onthoud dat het belangrijkste is dat je thuis prettig en tevreden voelt met de inrichting en stijl van je huis. Hier zijn enkele essentiële punten waarmee je rekening moet houden:

 • Zoek inspiratie online, op sociale media en in tijdschriften. In ons interieurgedeelte vind je zelfs verschillende artikelen met de beste trucs, tips en trends.
 • Profiteer van natuurlijk licht. Laat natuurlijk licht je huis verlichten, vooral in werkruimtes.
 • Koop kwaliteitsmeubelen en -elementen. Als je overweegt te investeren in nieuwe meubelen of decoratieve elementen voor je huis, moet je ervoor zorgen dat ze van goede kwaliteit zijn.
 • Geef weg wat je niet (meer) gebruikt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de bekende Marie Kondo-techniek gebruiken. Doneer alles wat geen positieve emotie oproept of geen functie vervult.

Experimenteer om interieurfouten te voorkomen!

Nu je de meestvoorkomende interieurfouten kent, kun je beginnen met het evalueren van je eigen woning. Je zult daarbij ongetwijfeld een paar fouten maken voordat je een harmonieus ontwerp bereikt.

Probeer flexibel te zijn en sta jezelf toe om veranderingen aan te brengen. Als je de middelen hebt om professioneel advies in te winnen, is dat een waardevolle investering om interieurfouten te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.