Kenmerken en risico's van kombucha-thee

Kombucha-thee is een drank gemaakt van thee die door een kolonie bacteriën en schimmels is gefermenteerd. Er worden veel eigenschappen aan toegeschreven, maar het is belangrijk om te weten welke bijwerkingen het kan hebben.
Kenmerken en risico's van kombucha-thee
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 01 maart, 2021

Kombucha-thee wordt vanwege de vele gezondheidsvoordelen over de hele wereld steeds populairder. Ondanks de vele voordelen moet je echter ook de risico’s van kombucha-thee kennen.

De micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor het fermenteren van de suikerhoudende thee om deze drank te produceren, worden ‘kombucha-paddenstoelen’ genoemd (Spaanse link).

Aan het begin van het fermentatieproces nemen verschillende soorten microben deel. Na verloop van tijd overleven echter alleen de microben die het geleiachtige lichaam vormen dat voor de kombucha kenmerkend is. De rest sterft door de hoge zuurgraad en de antibiotische stoffen die in de thee worden uitgescheiden.

De smaak van kombucha-thee is afhankelijk van de fermentatietijd. Hij is daarom zachter en zoeter als hij minder lang fermenteert en krijgt geleidelijk een intensere en zuurdere smaak.

Nutritionele kenmerken

Risico's van kombucha-thee

De smaak van kombucha-thee is afhankelijk van de fermentatietijd, en wordt zachter naarmate je het minder lang laat staan. Kombucha-thee heeft de volgende voedingsvoordelen:

 • De thee is rijk aan vitamines en mineralen die nodig zijn voor belangrijke biochemische processen die in ons lichaam plaatsvinden. Deze omvatten vitamine B en C, ijzer, zink, koper en mangaan.
 • Hij bevat een variabele hoeveelheid antioxidanten van de zwarte thee die mensen gebruiken om kombucha-thee te maken. De hoeveelheid is afhankelijk van de fermentatietijd.
 • Hij heeft een hoog gehalte aan micro-organismen waardoor het een krachtig probiotisch effect heeft.

De voordelen van kombucha-thee

Het gebrek aan studies met betrekking tot deze drank betekent dat we niet kunnen bevestigen dat de voordelen die er traditioneel aan worden toegeschreven waar zijn. De antioxidanten en micro-organismen die erin aanwezig zijn, kunnen echter met een verbetering van de spijsvertering verband houden.

Mensen beweren ook dat deze thee gunstige eigenschappen voor de cardiovasculaire gezondheid, leverfuncties en stress heeft. We moeten ook onthouden dat deze drank van thee is gemaakt, meestal groen of zwart. Hij heeft daarom ook de volgende voordelen:

 • Helpt bij concentratieproblemen.
 • Diuretisch effect.
 • Zuiverende werking.
 • Stimulerend effect.
 • Samentrekkende eigenschappen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe kimchi te maken: gezond gefermenteerd voedsel

Bijwerkingen van kombucha-thee

Besmettingsrisico

Vrouw zit met buikpijn op de bank

Een van de risico’s van kombucha-thee is besmetting door micro-organismen uit het fermentatieproces. De grootste risico’s van kombucha-thee houden verband met besmetting met micro-organismen als je het niet volgens een reeks specifieke hygiënische maatregelen maakt.

Tijdens de fermentatie kan kombucha-thee aan tal van bacteriën en gisten worden blootgesteld die schadelijk voor je gezondheid zijn. Als je het niet lang genoeg laat fermenteren, dan krijgt de drank niet genoeg zuurgraad en alcohol om deze micro-organismen te elimineren.

Monsters die met Aspergillus-schimmel besmet zijn, die leverbeschadigende gifstoffen produceert, worden vaak gedetecteerd, evenals besmetting door bacteriën van het geslacht Helicobacter pylori of Salmonella. We raden daarom deze drank niet aan voor mensen met een darm- of leveraandoening.

We raden het ook niet aan voor mensen met immunosuppressie of voor mensen met een tekort aan het functioneren van het immuunsysteem. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen jonger dan 5 jaar, patiënten met hiv of een andere infectie dienen geen kombucha te drinken.

Overmatige consumptie van kombucha-thee

Zelfs als je niet tot een van de vorige groepen behoort, moet je het met mate drinken, omdat het te veel spijsverteringsproblemen kan veroorzaken (Engelse link).

We moeten ook opmerken dat het een drank met een hoog alcohol- en suikergehalte is. Je moet daarom de rest van je dieet volgen om er zeker van te zijn dat je de maximale aanbevolen waarden voor die stoffen niet overschrijdt.

Industriële kombucha-thee

Je kunt ook industrieel vervaardigde kombucha-thee kopen. In dit geval steriliseren ze de drank, maar verliest deze zijn probiotische werking, wat in een drank met weinig voedingswaarde resulteert.

Samenvattend kan deze drank gunstig zijnals je hem met mate consumeert. Het drinken ervan garandeert echter geen voordelen op korte of lange termijn die verder gaan dan de voordelen die de thee zelf veroorzaakt.

Een aantal mensen denken zelfs dat het gezonder is om alleen zwarte of groene thee te drinken. Dit komt omdat het geen alcohol of micro-organismen bevat die je maag van streek kunnen maken. Houd hier in de toekomst bij het drinken van kombucha rekening mee.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Qadir MI., Role of green tea flavonoids and other related contents in cancer prevention . Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2017. 27 (2): 163-171.
 • Srinivasan R., Smolinske S., Greenbaum D., Probable gastrointestinal toxicity of kombucha tea. Journal of General Internal Medicine, 2002.
 • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial LM., Gil A., Nutrients, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.