Kanker kan nu door middel van bloedonderzoek sneller worden opgespoord
Door middel van onderzoeken wil de CSIC (Spaanse Nationale onderzoeksraad) laboratoria helpen om kanker opsporen in vroege stadia door middel van bloedonderzoek mogelijk te maken. Dit zal ervoor zorgen dat het op een gegeven moment mogelijk is om tumoren te detecteren door middel van bloedonderzoek.
Het zal niet lang meer duren voordat deze methode gebruikt kan worden in laboratoria over de hele wereld. Deze nieuwe methode, die ontwikkeld wordt door Spaanse wetenschappers, vergroot het DNA. Deze vooruitgang is zeer belangrijk om kanker in de toekomst zo snel mogelijk op te kunnen sporen.
Het onderzoek van de CSIC
Een team van wetenschappers werkzaam bij de CSIC heeft de eerste oplossing ontwikkeld om kleine stukjes DNA te vergroten.
- Laboratoria hebben nu alleen nog maar een klein beetje bloed nodig om het DNA te categoriseren, lezen en analyseren.
- In de tweede fase van dit onderzoek, maakt men een evaluatie om te bepalen of er zich in het lichaam van de persoon in kwestie kankerachtige tumoren ontwikkelen.
Deze nieuwe methode van kanker opsporen gebruikt men al in Spaanse ziekenhuizen en biedt twee geweldige voordelen:
- Deze methode is vrijwel niet ingrijpend (een eenvoudige bloedanalyse is al voldoende).
- Het is in staat om tumoren in hun beginstadia op te sporen.
Luis Blanco, werkzaam aan het Severo Ochoa Biological Molecular Center van de CSIC in Spanje, is van mening dat deze ontdekking zal leiden tot een vooruitgang die even belangrijk is als de ontwikkeling van MRI-scans toentertijd.
De toekomst van onderzoek naar methoden voor vroeger kanker opsporen
Hoewel er al een hoop vooruitgang is gemaakt, is het belangrijk om het onderzoek voort te blijven zetten. Dit is de enige manier waarop deze technieken op een grote schaal kunnen worden toegepast om tumoren in vroege stadia te diagnosticeren. Ook kunnen deze onderzoeken het mogelijk om andere erfelijke aandoeningen op te sporen.
Deze technieken worden ook wel nanosensorische biomarkers om kanker op te sporen genoemd. Ze worden langzamerhand een zeer erkend alternatief voor ingrijpende biopsies van uitgezaaide tumoren.
Eigenschappen van darmkanker
Normaal gesproken kent darmkanker zijn oorsprong in abnormale activiteiten in cellen in de dikke darm of het rectum, die zich ongecontroleerd verdelen tot ze een kwaadaardige tumor vormen. Deze vorm van kanker begint meestal met de ontwikkeling van een kleine poliep in het weefsel van de binnenwand van de dikke darm en rectum.
Poliepen kunnen erg verschillen in grootte, van zeer klein, tot enkele centimeters groot. Onderzoek wijst uit dat poliepen zeer vaak voorkomen bij mensen boven de vijftig jaar en dat deze poliepen in de meeste gevallen goedaardig zijn.
Wat zijn de risicofactoren van deze vorm van kanker?
- Familiegeschiedenis en ouderdom zijn de voornaamste risicofactoren.
- Ook zijn er enkele factoren die de kans op het ontwikkelen van darmkanker kunnen vergroten, zoals hoge alcoholconsumptie, obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging, roken en een onevenwichtig dieet aanhouden.
- Tegelijkertijd hebben ook sommige groepen mensen mogelijk een verhoogd risico om deze vorm van kanker te ontwikkelen. Hiertoe behoren mensen die last hebben van colitis ulcerosa of mensen die last hebben van de ziekte van Crohn.
Kanker opsporen in de darmen
Continue vooruitgang in de geneeskunde hebben het mogelijk gemaakt om darmkanker zeer vroeg op te sporen. Daarom raden doktoren vaak aan om onderzoeken uit te laten voeren voordat de patiënt ernstige symptomen ervaart.
Om darmkanker op te sporen, gebruikt men verschillende methoden. Als je vijftig jaar of ouder bent, raden doktoren aan om jezelf om de twee jaar te laten onderzoeken om darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen.
Aangezien er bij sommige mensen sprake is van een familiegeschiedenis van deze ziekte, raden doktoren aan dat deze mensen zich al voor hun vijftigste regelmatig laten onderzoeken en dit vaker dan één keer in de twee jaar. Een van de meeste gebruikte manieren om darmkanker op te sporen, is door te kijken of er sprake is van bloed in de ontlasting.
- Je kunt hiervoor bij de apotheek een zakje krijgen waar een klein buisje aan vast zit. Je ontlasting wordt zodoende zonder gedoe naar het laboratorium gestuurd.
- Aan de deksel van het buisje zit een klein stokje verbonden dat je kunt gebruiken om de ontlasting in het zakje te krijgen en de buis dicht te doen.
Onderzoeksresultaten
- Als er geen sprake is van bloed in de ontlasting, dan is de kans op een tumor onwaarschijnlijk. Toch is het belangrijk om jezelf om de twee jaar steeds weer opnieuw te laten onderzoeken.
- Daarnaast wijst bloed in de ontlasting in de meeste gevallen niet per definitie op darmkanker.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Raúl M. Luque, Laura M. López-Sánchez, Alicia Villa-Osaba, Isabel M. Luque, Ana L. Santos-Romero, Elena M. Yubero-Serrano, María Cara-García, Marina Álvarez-Benito, José López-Miranda, Manuel D. Gahete, Justo P. Castaño. Breast cancer is associated to impaired glucose/insulin homeostasis in premenopausal obese/overweight patients. https://doi.org/10.18632/oncotarget.20399 Oncotarget.
- Marina. L. Yubero, Priscila M. Kosaka, Álvaro San Paulo, Marcos Malumbres, Montserrat Calleja, Javier Tamayo. Effects of energy metabolism on the mechanical properties of breast cancer cells. Communications Biology. DOI: 10.1038/s42003-020-01330-4
- Cohen, J. D., Li, L., Wang, Y., Thoburn, C., Afsari, B., Danilova, L., … Papadopoulos, N. (2018). Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science. https://doi.org/10.1126/science.aar3247
- Montani, F., Marzi, M. J., Dezi, F., Dama, E., Carletti, R. M., Bonizzi, G., … Bianchi, F. (2015). MiR-test: A blood test for lung cancer early detection. Journal of the National Cancer Institute. https://doi.org/10.1093/jnci/djv063
- Uttley, L., Whiteman, B. L., Woods, H. B., Harnan, S., Philips, S. T., & Cree, I. A. (2016). Building the Evidence Base of Blood-Based Biomarkers for Early Detection of Cancer: A Rapid Systematic Mapping Review. EBioMedicine. https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2016.07.004
- Picher, A. J. et al. TruePrime is a novel method for whole-genome amplification from single cells based on TthPrimPol. Nat. Commun. 7, 13296 doi: 10.1038/ncomms13296 (2016).