Kan je Alzheimer voorkomen?
Verschillende studies hebben aangetoond dat je tegen Alzheimer kan vechten nog voordat er symptomen opduiken. Door bijvoorbeeld bepaalde gezonde gewoontes in je voedingspatroon of dagelijkse agenda in te plannen. Daarmee kun je helpen voorkomen dat Alzheimer zich begint te ontwikkelen. In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Wat is Alzheimer?
Voor we het hebben over hoe je Alzheimer kan voorkomen, kunnen we beter eerste enkele aspecten in verband met deze ziekte, die miljoenen mensen over heel de wereld, treft aankaarten. Alzheimer is een neuro-degeneratieve aandoening, ook bekend als “seniele dementie”.
De ziekte wordt onder andere gekenmerkt door onmiddellijk geheugenverlies en een reductie van de mentale capaciteiten van de patiënt. De oorzaak hiervoor is het afsterven van bepaalde zenuwcellen en de verschraling van bepaalde delen van het brein.
Symptomen
Mensen kunnen tot zo’n tien jaar na de diagnose met Alzheimer leven, maar met de tijd worden de symptomen steeds ernstiger. De ziekte is ongeneeslijk en terminaal en komt vooral voor bij mensen rond de leeftijd van 65 jaar of ouder.
Twee psychiaters ontdekten het begin aan het begin van de vorige eeuw. De eerste symptomen van Alzheimer zijn het verlies van het vermogen om informatie op te slaan of om te onthouden wat er werd gezegd.
Latere stadia
In de latere stadia van de ziekte kunnen symptomen zoals mentale verwarring, agressie, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, verlies van langetermijngeheugen en spraakstoornissen optreden. Wat deze ziekte veroorzaakt is nog steeds niet bekend. Daarnaast hebben medische behandelingen tot nu toe slechts enkele resultaten en geen volledig herstel tot gevolg.
Leestip:
Vormen van dementie naast Alzheimer
Gezonde gewoontes om Alzheimer te voorkomen
Zoals reeds vermeld is er geen geneesmiddel tegen Alzheimer en evenmin zijn er behandelingen of medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of voorkomen.
Daarom raden wetenschappers mensen aan een gezond voedingspatroon te volgen en voldoende fysieke activiteiten in te plannen in de agenda. Op die manier zal de ziekte zich niet zo gemakkelijk ontwikkelen of worden de symptomen sterk verlicht. Hier volgen enkele gezonde aanbevelingen.
Beperk de consumptie van trans- en verzadigde vetten zo veel mogelijk.
Deze zijn namelijk de boosdoeners, aangezien zij het cholesterolniveau doen stijgen en de productie van schadelijke plaque in de hersenen stimuleren (karakteristiek voor Alzheimer).
Eet meer groenten, peulvruchten, granen en fruit.
Deze ingrediënten mogen niet ontbreken in je voedingspatroon, aangezien zij je voorzien van mineralen en vitamines (zoals B6 en foliumzuur). Ze zorgen voor de bescherming van je brein en voorkomen cognitieve achteruitgang. Op hetzelfde moment verlagen ze ook het risico op obesitas, type 2 diabetes en een te hoge cholesterol. Allemaal aandoeningen die men linkt aan alzheimer.
Consumeer vitamine E op dagelijkse basis.
De aangeraden dosis is 5 milligram. Vitamine E is een antioxidant en heeft een goed effect op het brein. Waar je deze vitamine kan vinden? In zaden zoals noten, papaja, mango, avocado, tomaat, rode pepers, spinazie, verrijkte granen en brood.
Slik vitamine B12-supplementen.
Deze zijn te vinden in dierlijke producten en verrijkt voedsel. De supplementen helpen je de aminozuren die gerelateerd zijn aan cognitieve achteruitgang tot een minimum te reduceren. Het opnemen van vitamine B helpt je geheugen te verbeteren en verschraling van de hersenen tegen te gaan. Een dieet dat gebaseerd is op groenten is perfect voor mensen ouder dan 50.
Houd diabetes onder controle.
Verschillende studies hebben aangetoond dat type 2 diabetes het risico op Alzheimer doet toenemen. Diabetes impliceert namelijk een hoog suikergehalte in het bloed en dat heeft ook effect op je hersenen.
Gebruik plantaardige olie.
Plantaardige oliën zijn rijk aan omega 3 en kunnen vlas of hennep zijn. Een andere optie is visolie, maar kijk wel na waar deze vandaan komt en welke andere ingrediënten gebruikt werden. Veel vissen bevatten namelijk kwik en de giftige eigenschappen van kwik worden met Alzheimer in relatie gebracht.
Vermijd de consumptie van groepen vitamines die koper en ijzer bevatten.
Wanneer je deze voedingsstoffen in grote mate inneemt, kunnen ze voor problemen in je brein zorgen. IJzer en koper zitten al in heel wat natuurlijke producten, die we op dagelijkse basis eten.
Probeer niet te koken in aluminium.
Potten en pannen die dit mineraal bevatten, kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit geldt ook voor kookgerei zoals pollepels en spatels. Wat aluminiumfolie betreft zijn er nog niet voldoende studies, maar je kan het maar beter vermijden.
Wandel drie keer per week.
Minstens 40 minuten per wandeling en op een energiek tempo. Dit zal je niet alleen helpen bij gewichtsverlies, maar helpt je ook van je sedentaire bestaan af en zal het risico op dementie met 50% doen afnemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Morley, J. E., Farr, S. A., & Nguyen, A. D. (2018). Alzheimer Disease. Clinics in Geriatric Medicine. https://doi.org/10.1016/j.cger.2018.06.006
- Zhang, Q., & Zhang, C. (2017). Alzheimer. In Nanotechnology Methods for Neurological Diseases and Brain Tumors: Drug Delivery across the Blood-Brain Barrier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803796-6.00012-5
- Huang, Y., & Mucke, L. (2012). Alzheimer mechanisms and therapeutic strategies. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2012.02.040
- Donoso, A. (2003). La enfermedad de Alzheimer. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(11)70068-3