11 kamerplanten die veilig zijn voor je huisdieren

Ga, voor je een kamerplant koopt, na of hij schadelijk kan zijn voor je huisdieren. De lijst in dit artikel geeft je de beste opties om vergiftiging van honden en katten in je huis te voorkomen.
11 kamerplanten die veilig zijn voor je huisdieren

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 23 augustus, 2022

Als je huisdieren hebt, is het belangrijk te weten welke kamerplanten veilig zijn voor je huisdieren. Zowel katten als honden zijn nogal nieuwsgierig, vooral als ze puppy en kitten zijn.

Het is gebruikelijk dat ze aan bladeren knabbelen en ze zelfs opeten. In het geval van planten die schadelijk zijn voor de gezondheid van de dieren, kan dit in sommige gevallen dodelijk zijn. We willen je uitnodigen om eens te kijken naar een lijst van planten die je thuis kunt hebben en die niet giftig zijn voor huisdieren.

11 kamerplanten die veilig zijn voor je huisdieren

1. Orchideeën (Phalaenopsis-soorten)

 

Orchideeën

Voor liefhebbers van deze planten is hier uitstekend nieuws: orchideeën zijn een van de populairste soorten om in huis te hebben. Dat komt omdat orchideeën een grote verscheidenheid aan kleuren bieden, en hun bloei lang doorgaat.

Er is geen bewijs dat deze plant giftig kan zijn, dus je kunt ze zonder gevaar voor je huisdieren in de buurt houden. We raden je echter aan ze op ontoegankelijke plaatsen te zetten, want dieren kunnen deze planten  gemakkelijk beschadigen als ze willen spelen.

Mooie orchideeën kunnen gebruikt worden om een huis met huisdieren te versieren zonder gevaar voor de dieren op te leveren.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
De voordelen van een huisdier in de familie

2. Gele palm (Areca)

Dit is een tropische plant en heeft veel licht en vochtige grond nodig om goed te gedijen. Gele palmen zijn ideaal om in een hoekje te zetten en leveren geen gevaar op voor je huisdieren.

Onder de voordelen ervan kunnen we vermelden dat deze planten werken als een opmerkelijke luchtzuiveraar, en bovendien een exotische stijl geven aan je binnenruimtes. Bedenk bij de keuze van de plaats voor je areca dat ze wel anderhalve meter hoog kunnen worden.

3. Spinnenplant

Deze soort lijkt de bijna perfecte plant om je huis of appartement mee te versieren. Ze is niet schadelijk voor huisdieren, heel gemakkelijk te verzorgen, winterhard en heel elegant. Ze wordt meestal in een van de grond verhoogde pot geplant, want als haar bladeren groeien, vallen ze naar beneden en geven een heel aantrekkelijk visueel effect.

4. Varens

Over planten gesproken die hoog geplaatst kunnen worden, een varen is ideaal om op te hangen. Het is een zuiverende en veilige plant voor onze viervoeters, zolang je maar voor de soort pteridophyte kiest.

Anderzijds hebben varens niet al te veel verzorging nodig. Ze hebben alleen een ruimte nodig met goed natuurlijk licht (maar niet direct) en frequente bewatering met weinig water. Tenslotte regelt de varen de omgevingsvochtigheid.

5. Pilea peperomioides

Dit is een soort decoratieve kamerplant die je in je huis niet kunt missen. Hij wordt ook wel Zweedse klimop genoemd.

Hij heeft niet veel water nodig en geeft de voorkeur aan plaatsen met veel indirect licht. Verder is hij niet gevaarlijk voor huisdieren, zodat je het hele jaar door kunt genieten van zijn mooie groene, afgeronde bladeren die je ruimten verfraaien.

6. Cactussen en vetplanten

Dit zijn de favoriete planten voor wie niet erg van tuinieren houdt. Ze hebben geen speciale verzorging nodig, passen zich aan elke ruimte aan, en zijn niet schadelijk voor de gezondheid van huisdieren.

Sommige cactussen kunnen erg grote stekels ontwikkelen, dus je kunt deze soorten links laten liggen en het voor de veiligheid bij de exemplaren met kleine stekels houden.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
9 tips voor het verzorgen van kamerplanten

7. Bananenplant

Dit is een populaire keuze onder de kamerplanten die veilig zijn voor huisdieren. Hij wordt vrij groot, dus je zult een goede hoek moeten hebben om hem neer te zetten.

Hij heeft grote, groene, opzichtige bladeren. Als tropische plant heeft hij zonlicht en veel water nodig. Wees geduldig want het duurt ongeveer 3 jaar voor hij zich ontwikkelt.

8. Calathea

De Calathea is een plant met grote sierwaarde. Zijn afgeronde bladeren hebben een unieke combinatie van groen en wit. Hij vormt geen bedreiging voor huishonden en -katten.

9. Olifantsvoet

Als je hem in een pot kweekt, kan olifantsvoet wel vijf voet hoog worden. Het is een tropische plant die ongevaarlijk is voor huisdieren.

In tegenstelling tot andere tropische soorten doet hij het niet goed bij direct licht en overvloedig water.

10. Gerbera

Gerbera's

De gerbera is een soort madeliefje die een geweldige hoeveelheid kleur in de omgeving brengen en volkomen onschadelijk zijn voor huisdieren. Deze planten bloeien meer dan een maand zonder de gezondheid van honden en katten te schaden.

11. Hartensnoer

Deze mooie plant groeit als een liaan, en zijn hartvormige bladeren verstrengelen zich met elkaar en vallen dan op de grond. Dit betekent dat je ze kunt ophangen om elke hoek van je huis te versieren.

Hij past zich aan allerlei omgevingen aan en heeft niet veel water nodig, dus we weten dat hij een van je favorieten zal worden!

Kamerplanten die veilig zijn voor je huisdieren brengen harmonie in huis

We hopen dat je een paar van deze 12 soorten planten kunt kweken die heel decoratief zijn en niet gevaarlijk voor je huisdieren. Wees echter altijd voorzichtig en raadpleeg specialisten over de giftigheid van een soort (Spaanse link) voor je een nieuwe in huis haalt.

Bekende planten zoals ficus lyrata, vredeslelies of pothos (drakenklimop) kunnen spijsverteringsproblemen bij honden en katten veroorzaken als hun bladeren worden ingeslikt. Daarom moet je goed opletten wat er tussen je huisdieren en je planten gebeurt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zeinsteger, P. A., & Gurni, A. A. (2004). Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. Revista Veterinaria15(1), 35-44.
  • Sánchez Araya, P. (2015). Plantas tóxicas para perros y gatos en Costa Rica.
  • Uhlig, M. (2008). Cactus y otras suculentas. Editorial HISPANO EUROPEA.
  • Cambi, V. N., & Pérez Cuadra, V. (2010). Conozcamos las plantas: Galería fotográfica de ornamentales presentes en los jardines de infantes del partido de Bahía Blanca (Arg.).
  • Rivas-Morales, C., Oranday-Cárdenas, M. A., & Verde-Star, M. J. (2016). Investigación en plantas de importancia médica. OmniaScience.
  • González, G. J. D. (2010). Plantas tóxicas de importancia en salud y producción animal en Colombia. Universidad Nacional de Colombia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.