Je eetgewoontes verbeteren als je diabetes hebt
Om je glucosewaarden onder controle te houden, moet je je bewust zijn van je eetgewoontes en deze indien nodig aanpassen. In dit artikel vertellen we je hoe je je eetgewoontes kunt verbeteren als je diabetes mellitus hebt. Mis het niet!
Je eetgewoontes verbeteren als je diabetes hebt
Het aanpassen van je eetgewoontes is naast voldoende beweging een van de beste manieren om mogelijke complicaties bij diabetes te voorkomen. Om deze reden adviseren wij je aandacht te schenken aan alles wat je eet en drinkt. Een goed eetpatroon voor diabetes kan mogelijke complicaties van deze ziekte helpen te voorkomen.
- Kies dus zo veel mogelijk voor voedsel van goede kwaliteit met een hoge voedingswaarde.
- Eet niet te veel en vergeet niet dat het goed is om kleinere porties te eten om je glucosespiegel onder controle te houden.
- Een andere aanbeveling is om te proberen je maaltijden goed te plannen. Dat geldt zowel voor de tijdstippen waarom je als wat en hoeveel je in je mond stopt. Op deze manier kun je bloedsuikerpieken en -dalen zoveel mogelijk voorkomen.
Over het algemeen zijn dieetaanpassingen bij mensen met diabetes gericht op de noodzaak om gezond voedsel te eten. Het eetpatroon moet aan hun voedingsbehoeften voldoen, terwijl het hen helpt een gezond gewicht te behouden.
Daarnaast zijn de adviezen voor mensen met diabetes erop gericht om de triglyceriden- en cholesterolgehaltes onder controle te houden. Dit is noodzakelijk om het risico op hart- en vaatziektes te verminderen. Laten we enkele ideeën bekijken.
Ontdek meer over dit onderwerp in dit artikel:
4 toetjes voor mensen met diabetes
Tips om je eetgewoontes te verbeteren als je diabetes hebt
Het aanpassen van je eetgewoontes om ze aan deze ziekte aan te passen, is essentieel voor een goede kwaliteit van leven. Goed eten zonder overtollige calorieën of hoeveelheden zal helpen bij het optimaliseren van je insulinegebruik en -verbruik.
Neem voordat je je eetgewoontes aanpast eerst contact op met je arts, diabetesverpleegkundige en/of diëtist. Vraag hen welke voedingsmiddelen je moet toevoegen of verwijderen uit je dieet en waar je op moet letten. Niemand is beter gekwalificeerd om je advies te geven dan je zorgprofessionals!
1. Matig je consumptie van koolhydraten en suikers
Wist je dat snoep en frisdrank niet de enige producten zijn die de glucosespiegel laten stijgen? Je bloedsuiker reageert zowel op eenvoudige koolhydraten zoals suiker als op complexe koolhydraten.
Suiker wordt heel snel door het lichaam opgenomen en deze producten geven dan ook grote pieken van de bloedsuikers. Vermijd het drinken van vruchtensappen en frisdrank met suiker dan ook zoveel mogelijk.
Koolhydraten verhogen de glucosespiegel echter ook. Het duurt langer omdat ze eerst moeten worden afgebroken tot suikermoleculen. Daardoor verzorgen ze minder grote pieken. Als je echter heel veel koolhydraten eet, zal je bloedsuiker ook flink stijgen.
Dit betekent echter niet dat je koolhydraten moet vermijden. In plaats daarvan moet je zo veel mogelijk kiezen voor complexe koolhydraten. Die worden geleidelijk afgegeven aan het bloed en je eet er minder snel te veel van. Daardoor maken deze producten een betere controle van de bloedsuikerspiegel mogelijk.
2. Zorg voor voldoende eiwitten
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Om deze reden raden artsen over het algemeen aan om ze dagelijks te eten. Het is daarbij wel belangrijk om altijd de juiste porties te eten die passen bij:
- je leeftijd
- lengte
- gewicht
- lichamelijke activiteit
Een onderzoek uit 2014 (lees hier het Engelse artikel) concludeerde dat een eiwitrijk ontbijt metabole voordelen kan bieden aan mensen met diabetes type 2. Hierbij is echter wel een individueel advies nodig. Raadpleeg hiervoor je arts, diabetesverpleegkundige en/of je diëtist.
3. Kies voor complexe koolhydraten
Complexe koolhydraten moeten worden afgebroken tot suikers voordat ze in het bloed worden opgenomen. Ze komen dus langzaam vrij, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel geleidelijk aan verhogen. Daardoor kun je grote pieken in je bloedsuikerspiegel vermijden. Kies dus voor producten zoals:
- aardappelen
- volkorenbrood- en pasta
- zilvervliesrijst
- peulvruchten
4. Let op je vetinname
Op dit moment is de realiteit dat er geen sluitende informatie is over de aanbevolen vetinname voor mensen met diabetes. Dit komt omdat er verschillende onderzoeken zijn gedaan met verschillende conclusies en inzichten.
Hoewel er geen enkel criterium is, kunnen we wel zeggen dat het de voorkeur heeft om niet te overdrijven wat betreft je vetinname. Je lichaam heeft een beetje vet nodig om goed te kunnen functioneren. Een overdaad aan vetten zal echter leiden tot overgewicht en mogelijk tot spijsverteringsproblemen zoals diarree.
5. Vermijd het drinken van vruchtensappen
Eet liever een stuk fruit in plaats van een glas vruchtensap. Terwijl 1 sinaasappel net zoveel suiker bevat als sap, is er toch een verschil. De suikers in sap worden sneller opgenomen en kan dit leiden tot een piek in de bloedglucose.
Daarnaast drink je van sap heel makkelijk veel meer dan het sap van 1 sinaasappel. Op die manier krijg je dus nog veel meer suikers binnen waardoor je bloedsuiker nog erger zal stijgen.
Lees dit artikel zeker:
8 symptomen in de beginfase van diabetes
6. Eet noten
Het eten van noten kan je helpen om je bloedglucosespiegel onder controle te houden. In een studie gepubliceerd in februari 2019 in Circulation Research (klik hier voor het Engelse artikel) werden meer dan 16.000 mensen met diabetes type 2 geanalyseerd.
Deze studie concludeerde dat het risico op hartaandoeningen bij volwassenen met diabetes type 2 zou kunnen helpen verlagen door de regelmatige consumptie van noten zoals:
- amandelen
- pistachenoten
- walnoten
Geschat wordt dat mensen die minstens vijf porties noten per week eten, 17% minder kans hebben om hartaandoeningen te ontwikkelen dan mensen die geen noten of slechts een paar porties per week eten.
7. Consumeer kaneel
De gegevens over kaneel zijn helaas ook tegenstrijdig. Hoewel sommige studies beweren dat regelmatig kaneel consumeren kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen als je diabetes hebt. Andere onderzoeken wijzen er juist op dat de onderzochte mensen geen verschillen vertoonden. Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je kaneel aan je eetgewoontes toevoegt.
Het verbeteren van je eetgewoontes als je diabetes hebt is de eerste stap om je ziekte onder controle te houden. Natuurlijk moet je geen radicale verandering aanbrengen zonder een specialist te raadplegen. Je arts, diabetesverpleegkundige en je diëtist zijn de beste hulpverleners om je te adviseren op basis van je persoonlijke situatie, voedingsbehoeften en conditie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Krejci H., Vyjidak J., Kohutiar M., Low carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment. Vnitr Lek, 2018. 64 (7-8): 742-752.
- Rabinovitz HR., Boaz M., Ganz T., Jakubowicz D., et al., Big breakfast rich in protein and fat improves glycemic control in type 2 diabetics. Obesity, 2014. 22 (5): 46-54.
- Islam A., Amin MA:, Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
- Liu G., Guasch Ferré M., Hu Y., Li Y., et al., Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus. Circulation Research, 2019.