Is het kraken van je knokkels schadelijk?

Alhoewel er onderzoeken zijn die beweren dat het kraken van je knokkels schadelijk is, is dit voor veel mensen een gewoonte, omdat ze dit regelmatig doen om een soort verlichting in hun gewrichten te voelen.
Is het kraken van je knokkels schadelijk?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

De gewrichten losmaken, botten kraken of knokkels kraken (hoe je het ook maar wilt noemen) is iets wat veel mensen regelmatig doen. Vooral omdat ze spanning in hun gewrichten willen verlichten.

Verschillende onderzoeken hebben echter laten zien dat het schadelijk is om je knokkels te kraken. In dit artikel zullen we de redenen uitleggen waarom men tot deze conclusie is gekomen en ook wat er gebeurt wanneer je het unieke geluid hoort.

Waarom ‘kraken’ je knokkels?

botten

Ken je het geluid dat we horen wanneer we  onze gewrichten laten knakken zoals de:

 • knokkels
 • polsen
 • enkels

Het geluid ontstaat door het knappen van gas-bubbels die in de holtes van je gewrichten zitten.

Het is goed om te onthouden dat onze gewrichten de contactpunten zijn waar onze botten samenkomen en ze zijn bedekt met een dikke ‘synoviale‘ vloeistof. Wanneer bijvoorbeeld een vingergewricht uitgerekt, gebogen of gekraakt wordt, dan scheidt het gewricht.

De gas-bubbel die in de gewrichtsholte zit wordt uitgerekt en is daardoor groter, wat de druk verlaagt. Wanneer dit gebeurt beginnen de opgeloste gassen bubbels te vormen in het synoviale slijm. Vervolgens ‘ontploffen’ ze, wat het bekende knakkende geluid veroorzaakt.

Het gas heeft een half uur nodig om op te lossen in vloeistof, wat betekent dat je na het kraken van een gewricht en nadat je het bekende ‘knakkende’ geluid hoort, het de volgende 30 minuten  niet opnieuw kan knakken.

Onderzoeken

duim met artritis

Met betrekking tot het risico van deze gewoonte, is het goed om te vermelden dat er niet veel wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd zijn. Men heeft geprobeerd om te analyseren of er schade zoals artritis of artrose ontstaat bij personen die vaak hun gewrichten kraken.

Men ontdekte tijdens dit onderzoek dat de vingers tekenen van schade lieten zien. Zoals beschadigingen aan het zachte weefsel en een verminderde mogelijkheid om dingen vast te houden. Dit lijkt gerelateerd te zijn aan de snelle en repetitieve uitrekking en samentrekking van de ligamenten van het gewricht.

De waarheid is dat na het kraken van je knokkels er meer mobiliteit en een gevoel van ontspanning in de gewrichten is. Om deze reden wordt het een dagelijkse gewoonte voor een hoop mensen.

Daarnaast zijn er ook personen die regelmatig naar een chiropractor gaan, omdat ze hun botten willen ‘herschikken’ of ze weer ‘recht willen hebben’ om spanning te verlichten. De personen die zo’n behandeling ondergaan, geven aan dat ze:

 • Zich losser en relaxter voelen.
 • Minder stijfheid en samentrekkingen van de spieren ervaren.

Je knokkels kraken veroorzaakt spieratrofie

handen met artritis

Sommige wetenschappers beweren dat dit de primaire consequentie van het kraken van je gewrichten is. Met name het kraken van je spieren in je vingers.

Het is echter belangrijk om op te merken dat personen die fysiek niet erg actief zijn hier regelmatig last van hebben. Aangezien dit het enige moment van de dag is wanneer de spieren en gewrichten gerekt worden.

Gebrek aan beweging zorgt voor een lage spierspanning, waardoor ze zich versleten en uitgeput voelen. Zo begint een vicieuze cirkel. Hierbij zal een persoon zijn of haar knokkels kraken om een paar uren een ontspannen gevoel te hebben. Kort daarna moet hij of zij het echter weer doen.

We willen vaak pijn of samentrekking met deze beweging verlichten. We moeten echter ook onthouden dat dit voor onze gewrichten redelijk abrupt, gevoelig en onnatuurlijk is.

En in plaats van spierspanning te verlichten, zorgt het er juist alleen maar voor dat meer synoviale slijm verloren gaat. Dit is het natuurlijke smeermiddel dat frictie tussen de botten voorkomt.

Dit kan niet alleen leiden tot afbraak van de gewrichten, maar het vergroot ook de kans op gebroken botten. Andere gevolgen zijn:

 • Stijfheid
 • Vervorming van het beschadigde gebied
 • Een scherpe pijn, die met rust weer verlicht wordt

De personen die vaak aan dit probleem lijden zijn volwassenen van 40 jaar en ouder en de gebieden waar het kraken van gewrichten de meeste afbraak veroorzaakt zijn de handen (vingers en polsen) en in de nek.

Aanbevolen activiteiten

man met schouder-problemen

De beste manier om dit probleem te vermijden is door te bewegen. Hierbij moet rekening gehouden worden met de fysieke gesteldheid en de leeftijd. Wandelen en zwemmen zijn de vormen van beweging die het meest aanbevolen worden.

Andere sterk aanbevolen activiteiten zijn degene die spierkracht en -flexibiliteit verbeteren. Deze resulteren namelijk in een langer uithoudingsvermogen bij alle taken zonder dat de gewrichten beschadigd of uitgeput worden.

Nadat we de 30 gepasseerd zijn begint het gewrichtsweefsel elasticiteit te verliezen, dus dan is het nog belangrijker om slechte gewoontes zoals fysieke inactiviteit en een slechte houding achter de computer of voor de tv te voorkomen of te elimineren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Leer de geweldige voordelen van dagelijks wandelen kennen

Veroorzaakt het kraken van je knokkels artritis?

röntgenfoto artritis handen

Veel personen vragen zich af of het kraken van hun gewrichten artritis als gevolg kan hebben. Ook al is dit eerder in het artikel vermeld, is het zo dat als het een regelmatige dagelijkse gewoonte is gedurende vele jaren, het kraakbeen in theorie beschadigd wordt.

 • Een van de best bekende studies over dit onderwerp is uitgevoerd door dr. Donald Unger. Hij kraakte meer dan 60 jaar achter elkaar twee keer per dag de vingers van zijn linkerhand. Dit deed hij echter niet met zijn rechterhand. Elk jaar onderzocht hij zijn handen. Hij vond nooit een aanwijzing van een degeneratieve ziekte, zelfs niet in de hand die hij kraakte.
 • In een ander onderzoek werden dertig bejaarde personen in een bejaardenhuis in Los Angeles onderzocht. De personen die hun hele leven al hun knokkels kraakten hadden geen artrose.
 • In een derde onderzoek, dit keer met volwassenen in Detroit die 45 jaar oud waren. Hier werd ontdekt dat het grootste probleem het verlies in kracht van hun grip was. Meer dan 80% van de onderzochte personen had last van opgezwollen handen.

Om deze reden wordt het aanbevolen om niet constant je knokkels te kraken. Al lijkt dit geen negatieve gevolgen te hebben om af en toe te doen om spanning te verlichten.

We hopen dat we de veelgestelde vraag: is het kraken van je knokkels schadelijk?beantwoord hebben. Bedankt voor het lezen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Healthline.com Hypermobile Joints [Online] Available at: www.healthline.com/health/hypermobile-joints
 • Healthline.com Understanding Cartilage, Joints, and the Aging Process [Online] Available at: www.healthline.com/health/osteoarthritis/understanding-aging-and-joints

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.