Is het kraken van je knokkels schadelijk?

25 oktober 2015
Alhoewel er onderzoeken zijn die beweren dat het kraken van je knokkels schadelijk is, is dit voor veel persoon een deugd, omdat ze dit regelmatig doen om een soort verlichting in hun gewrichten te voelen.

De gewrichten losmaken, botten kraken of knokkels kraken (hoe je het ook maar wilt noemen) is iets wat veel mensen regelmatig doen, vooral omdat ze spanning in hun gewrichten willen verlichten. Verschillende onderzoeken hebben echter laten zien dat het schadelijk is om je knokkels te kraken. In dit artikel zullen we de redenen uitleggen waarom men tot deze conclusie is gekomen en ook wat er gebeurt wanneer je het unieke geluid hoort.

Waarom ‘kraken’ je knokkels?

Het geluid dat we horen wanneer we onze knokkels, polsen, enkels of elk ander deel van ons lichaam kraken, ontstaat door het knappen van bubbels die in de vloeibare bedekking van je gewrichten zitten. Het is goed om te onthouden dat onze gewrichten de contactpunten zijn waar onze botten samenkomen en ze zijn bedekt met een dikke ‘synoviale’ vloeistof. Wanneer bijvoorbeeld een vingergewricht uitgerekt, gebogen of gekraakt wordt, dan scheidt het gewricht.

De capsule die om het gewricht zit wordt uitgerekt en is daardoor groter, wat de druk verlaagt. Wanneer dit gebeurt beginnen de opgelost gassen bubbels te vormen in het synoviale slijm. Vervolgens ‘ontploffen’ ze, wat het bekende knakkende geluid veroorzaakt.

Botten

Het gas heeft een half uur nodig om op te lossen in vloeistof, wat betekent dat je na het kraken van een gewricht en nadat je het bekende ‘knakkende’ geluid hoort, het de volgende 30 minuten beter niet weer moet doen.

Met betrekking tot het risico van deze normale gewoonte, is het goed om te vermelden dat er niet veel wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd zijn. Men heeft geprobeerd om te analyseren of er schade zoals artritis of artrose ontstaat bij personen die vaak hun gewrichten kraken. Men ontdekte tijdens dit onderzoek dat de vingers tekenen van schade lieten zien, zoals beschadigingen aan het zachte weefsel en een verminderde mogelijkheid om dingen vast te houden. Dit lijkt gerelateerd te zijn aan de snelle en repetitieve uitrekking en samentrekking van de ligamenten van het gewricht.

Pijnlijke Duim

De waarheid is dat na het kraken van je knokkels er meer mobiliteit en een gevoel van ontspanning in de gewrichten is. Om deze reden wordt het een dagelijkse gewoonte voor een hoop mensen. Daarnaast zijn er ook personen die regelmatig naar een chiropractor gaan, omdat ze hun botten willen ‘herschikken’ of ze weer ‘op volgorde willen hebben’ om spanning te verlichten. De personen die zo’n behandeling ondergaan, geven aan dat ze zich losser en relaxter voelen, met minder stijfheid en samentrekkingen van de spieren.

Je knokkels kraken veroorzaakt spieratrofie

Sommige wetenschappers beweren dat dit de primaire consequentie van het kraken van je gewrichten is, vooral het kraken van je spieren in je vingers. Maar het is belangrijk om op te merken dat personen die fysiek niet erg actief zijn hier regelmatig last van hebben, aangezien dit het enige moment van de dag is wanneer de spieren en gewrichten gerekt worden. Gebrek aan beweging zorgt voor een slechte spiersterkte, waardoor ze zich versleten en uitgeput voelen. En zodoende begint een vicieuze cirkel, waarbij een persoon zijn of haar knokkels kraakt om een paar uren een ontspannen gevoel te hebben, maar kort daarna moet hij of zij het weer doen.

Artritis

We willen vaak pijn of samentrekking met deze beweging verlichten, maar we moeten ook onthouden dat dit voor onze gewrichten redelijk abrupt, gevoelig en onnatuurlijk is. En in plaats van spierspanning te verlichten, zorgt het er juist alleen maar voor dat meer synoviale slijm verloren gaat, wat het natuurlijke smeermiddel is dat frictie tussen de botten voorkomt. Dit kan niet alleen leiden tot afbraak van de gewrichten, maar het vergroot ook de kans op gebroken botten. Andere gevolgen zijn stijfheid, vervorming van het beschadigde gebied en een scherpe pijn, die met rust weer verlicht wordt.

De personen die vaak aan dit probleem lijden zijn volwassenen van 40 jaar en ouder en de gebieden waar het kraken van gewrichten de meeste afbraak veroorzaakt zijn de handen (vingers en polsen) en in de nek. De beste manier om dit te probleem te vermijden is door te bewegen, waarbij rekening gehouden moet worden met de fysieke gesteldheid en de leeftijd. Wandelen en zwemmen zijn de vormen van beweging die het meest aanbevolen worden.

Gewrichten Kraken

Andere sterk aanbevolen activiteiten zijn degene die spiersterkte en -flexibiliteit verbeteren, omdat deze resulteren in een langer uithoudingsvermogen bij alle taken zonder dat de gewrichten beschadigd of uitgeput worden. Nadat we de 30 gepasseerd zijn begint het gewrichtsweefsel elasticiteit te verliezen, dus dan is het nog belangrijker om slechte gewoontes zoals fysieke inactiviteit en een slechte houding achter de computer of voor de tv te voorkomen of te elimineren.

Veroorzaakt het kraken van je knokkels artritis?

Veel personen vragen zich af of het kraken van hun gewrichten artritis als gevolg kan hebben. Ook al is dit eerder in het artikel vermeld, is het zo dat als het een regelmatige dagelijkse gewoonte is gedurende vele jaren, het kraakbeen in theorie beschadigd wordt.

Een van de best bekende studies over dit onderwerp is uitgevoerd door dr. Donald Unger, die meer dan 60 jaar achter elkaar twee keer per dag de vingers van zijn linkerhand kraakte, maar dit niet met zijn rechterhand deed. Elk jaar onderzocht hij zijn handen en hij vond nooit een aanwijzing van een degeneratieve ziekte, zelfs in de hand die hij kraakte.

Artrose in de Vingers

In een ander onderzoek werden dertig bejaarde personen in een bejaardenhuis in Los Angeles onderzocht. De personen die hun hele leven al hun knokkels kraakten hadden geen artrose. In een derde onderzoek, dit keer met volwassenen in Detroit die 45 jaar oud waren, werd ontdekt dat het grootste probleem het verlies in kracht van hun grip was en dat meer dan 80% van de onderzochte personen last hadden van opgezwollen handen.

Om deze reden is het aanbevolen om niet constant je knokkels te kraken, al lijkt dit af en toe doen om spanning te verlichten niet slecht te zijn.

We hopen dat we de veelgestelde vraag: ‘is het kraken van je knokkels schadelijk?’ beantwoordt hebben. Bedankt voor het lezen!

Bekijk Ook