Is jouw lever ontstoken?

Wist je dat wakker worden tussen 1:00 en 03:00 's nachts kan betekenen dat je lever niet goed functioneert?

De lever is een orgaan dat lijdt wanneer het onderworpen wordt aan junkfood, slechte gewoonten, stress, onderdrukte emoties, vervuiling enzovoort. Dit uit zich in het lichaam op vele manieren, waaronder problemen met het gezichtsvermogen, kraaienpootjes, slechte circulatie, problemen met de spijsvertering en seizoensgebonden vermoeidheid, om er een paar te noemen.

Is jouw lever ontstoken? In dit artikel zullen we kijken naar de meest voorkomende symptomen die erop duiden dat je lever ontstoken is en wat je kunt doen om het te behandelen en te voorkomen en ook wat je kunt doen om te voorkomen dat er ziekte ontstaat en hoe je je levenskwaliteit kunt verbeteren.

Problemen met gezichtsvermogen

De traditionele Chinese geneeskunde vertelt ons dat de lever direct is gerelateerd aan problemen met het gezichtsvermogen, omdat ze zich langs dezelfde meridiaan in het lichaam bevinden. Uiteraard zijn er andere factoren, zoals genetica, die de gezondheid van onze ogen kunnen beïnvloeden, maar als je lijdt aan een visuele beperking (zoals bijziendheid, astigmatisme of presbyopie bijvoorbeeld) moet je zelf controleren of je een aantal van de hieronder besproken symptomen hebt.

Oog

Slapeloosheid  tussen 1 en 3 uur ’s nachts

Elk orgaan heeft een tijdstip waarop het het meest actief is, waarbij het zich vernieuwt als onderdeel van de natuurlijke afweer. De lever is bijvoorbeeld het actiefst tussen 1 en 3 uur ’s nachts. Dus als je merkt dat je plotseling wakker wordt op deze uren, dan kan het een indicatie zijn dat je lever niet goed functioneert.

Houd er echter rekening mee dat het eten van een te grote maaltijd of te laat in de avond eten ook van invloed is op de kwaliteit van je nachtrust.

Kraaienpootjes

Rimpels die onder en rond de ogen ontstaan kunnen ook een teken zijn van een slechte werking van de lever, vooral als ze samen met problemen aan het gezichtsvermogen verschijnen. Kraaienpootjes, vooral als ze op jongere leeftijd ontstaan, zijn een zeker teken om meer aandacht aan je lever te besteden. Willen we deze vervelende lijnen op het gezicht behandelen, dan moeten we om te beginnen van binnenuit goed zorgen voor onze interne organen.

Slechte bloedsomloop

Ben je verbaasd dat de bloedsomloop en de lever nauw met elkaar verbonden zijn? De lever is verantwoordelijk voor het zuiveren van het bloed en daarom is de goede werking hiervan van vitaal belang voor een goede bloedcirculatie. Als je lijdt aan spataderen of aambeien op een jonge leeftijd zal het niet alleen nodig zijn om ze lokaal te behandelen, maar het zal ook nodig zijn om de leverfunctie in balans te brengen.

Slechte spijsvertering

De lever is onderdeel van het spijsverteringsstelsel en is vooral belangrijk voor de vertering van vetten, dankzij de gal die wordt geproduceerd en opgeslagen in de galblaas. Als je het moeilijk vindt om vet voedsel te verteren, kun je je lever helpen en ervoor zorgen dat hij zich niet overwerkt. Het is veel beter om vaker kleinere maaltijden te eten. Dit belast de lever minder en maakt het mogelijk om efficiënter te functioneren. Een beetje citroensap toevoegen aan voedingsmiddelen zal ook helpen om vetten beter te verteren.

Constipatie wordt ook geassocieerd met een slechte leverfunctie.

Citroensap

Onregelmatige menstruatie

Zoals we al eerder vermeldden staat de lever nauw in verbinding met bloed, dus is het niet verwonderlijk dat hij ook geassocieerd wordt met allerlei menstruatieklachten, zoals kramp, PMS, onregelmatige menstruatie enzovoort.

Buikpijn

Als gevolg van indigestie kunnen we symptomen krijgen zoals pijn, zwelling en druk in de buik, gekenmerkt door een overweldigende pijn aan de rechterkant van de ribben. Wanneer de lever ontstoken is, drukt deze naar buiten op de omliggende gebieden, waar de problemen ontstaan.

Migraine

Migraine kan worden veroorzaakt door veel dingen, maar sommige varianten ervan kunnen te wijten zijn aan problemen met de spijsvertering en een overbelaste de lever. In dit geval treedt de migraine vaak op bij menstruatie, overmatig eten of blootstelling aan toxines (tabaksrook, vervuiling etc.). Deze migraineaanvallen zijn het resultaat van een overbelaste lever die probeert het lichaam te ontgiften.

Seizoensgebonden vermoeidheid

Wanneer de lente in aantocht is voelen we ons vaak vermoeider dan normaal en lijkt het een stuk meer moeite te kosten om alleen al de dag door te komen. Als dit neigt te gebeuren ​​tijdens de wisseling van seizoenen moet je je lever versterken met een aantal natuurlijke remedies of groene sappen.

Afbeeldingen met dank aan neuroticcamel, elle_ann.