Is dagelijks douchen slecht voor je gezondheid?

Dagelijks douchen kan slecht zijn voor je gezondheid. Of dat statement een mythe is of niet, is iets waar we het vandaag over gaan hebben. We zullen ook een aantal tips geven voor goede persoonlijke hygiëne, wanneer je je lichaam reinigt onder de douche.
Is dagelijks douchen slecht voor je gezondheid?

Laatste update: 04 oktober, 2018

Zelfs gezonde gewoontes kunnen in te grote mate schadelijk zijn. Het probleem met dagelijks douchen is dat deze gewoonte soms moeilijk te herkennen is als een overmatige.

We willen zeker zijn dat we onze persoonlijke hygiënegewoontes goed uitvoeren. Zo kunnen we immers voorkomen dat we schade berokkenen aan ons lichaam.

We weten dat de huid één van de meest vitale organen van ons lichaam is. En niet alleen dat: het is ook het grootste orgaan en krijgt het vaakst te maken met bacteriën.

We douchen soms meerdere keren per dag. Dat kan om verschillende redenen zijn. Denk aan afkoeling op een hete dag, verfrissing na de training, of een hete douche tegen de stress. Maar pas op! Zoals we eerder vermeld hebben kunnen overmatige gewoontes slecht zijn voor je gezondheid.

Waarom dagelijks douchen geen goed idee is

douchen-met-koud-water

De ingrediënten in de doucheproducten

Doucheproducten bevatten vaak chemische bestanddelen zoals parabenen. Soms bevatten ze zelfs petroleumproducten, die uiteraard een schadelijk effect op ons welzijn hebben. Onderzoekers linken ze zelfs aan bepaalde soorten kanker.

Onze huid vereist een goede verzorging

Onze huid bevat een aantal oliën en verschillende natuurlijke stoffen. Die zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Maar dagelijks douchen zorgt ervoor dat je de werking van die belangrijke stoffen sterk beïnvloedt!

Je huid meerdere keren per dag wassen moet je dus voorkomen. Zo zul je de goede bacteriële flora in je huid in stand kunnen houden. Dit element is één van de belangrijkste in de huid en is cruciaal om jezelf te beschermen tegen stoffen van buitenaf die in contact komen met je huid.

Tips om een goede hygiëne onder de douche te behouden

koude-douche

We weten dat dagelijks douchen op zich geen directe impact heeft. Wat ons echter wel beïnvloedt, is te vaak per dag douchen en teveel sterke chemische producten gebruiken. Met het oog hierop hebben we een lijst samengesteld om een goede hygiëne onder de douche te behouden.

  • Gebruik niet teveel heet water. De meeste personen genieten van een excuus om een lekkere, hete douche te nemen. Maar je moet onthouden dat te lange blootstelling aan heet water problemen in je huid kan vergroten. Dus als je wilt genieten van heet water, zorg er dan voor dat je kort doucht en kies een meer gematigde temperatuur.
  • Probeer om een zachte zeep te gebruiken met weinig chemische componenten. Als je een natuurlijke zeep kan vinden, dan zal dat zelfs nog beter zijn voor je lichaam!
  • De beste manier om een gezichtsmasker aan te brengen is om het voor en niet na het douchen te doen. Op die manier zal je huid geen irriterende chemicaliën absorberen. Die kunnen immers in sommige gezichtsmaskers zitten.
  • Nadat je producten zoals zeep, shampoo etc. hebt aangebracht zou je ze grondig af moeten spoelen. Zo blijft er niks achter na het douchen dat je huid kan uitdrogen.

We raden niet aan om jezelf af te drogen door een handdoek hard over je huid te wrijven. Hierdoor kan hij namelijk ruw en droog worden. We bevelen in plaats daarvan aan om je huid droog te deppen en voordat je je afdroogt een kwalitatieve bevochtigingscrème aan te brengen.

Welke watertemperatuur kan je het beste gebruiken om te douchen?

Om dit artikel af te sluiten willen we de belangrijkheid van de watertemperatuur aangeven, dus hier zijn een aantal tips.

Voor een koudere douche raden we ongeveer 24° Celsius aan, wat je huid zal aanspannen. Als je een warmere douche wilt, dan zou je voor een temperatuur rond de 30° Celsius moeten kiezen, wat ervoor zal zorgen dat je hele lichaam ontspant.

En zo zal heet water, rond de 40° Celsius een verfrissend effect hebben. Ja je leest het goed: verfrissend. Op deze temperatuur zal ons lichaam beginnen om de eigen hitte vrij te laten. Dat zorgt voor een frisse sensatie. We raden echter aan om teveel heet water te vermijden!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.