Is bruine suiker beter dan witte suiker?
In de afgelopen jaren is witte tafelsuiker vaak vervangen door andere stoffen die zogenaamd gezonder zijn. Een voorbeeld is bruine suiker. Maar is bruine suiker echt beter en gezonder dan witte suiker?
Bruine suiker lijkt eigenlijk veel op gewone tafelsuiker, het is gewoon iets minder bewerkt. Het behoudt bijna alle eigenschappen van gewone tafelsuiker en het effect op de gezondheid is vergelijkbaar. Het is daarom echt niet gezonder dan witte suiker.
Over het algemeen bevat dit type suiker iets meer vezels, maar dit betekent niet per se dat het beter is dan witte suiker. Als je het vergelijkt met ander voedsel, bevat het namelijk heel weinig vezels. Bovendien lijken de glycemische index en de alvleesklierreactie op inname behoorlijk op die van witte suiker.
Suiker in de voedingsindustrie
Suiker is een van de meest gebruikte producten in de voedingsindustrie. Het heeft antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het de conservering van voedsel verbetert. Het kan ook de organoleptische eigenschappen verbeteren, waardoor het ander voedsel aantrekkelijker maakt.
Suiker is echter verbonden met de manifestatie van veel complexe ziekten, zoals diabetes en kanker. In de afgelopen jaren heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen het gebruik ervan te beperken om te proberen het percentage zwaarlijvigheid te verminderen.
Een van de problemen van het systematisch toevoegen van elk type suiker aan producten is bijvoorbeeld de verslaving die het veroorzaakt. Hoewel het af en toe kan worden gegeten als je een actieve levensstijl hebt, is suiker een van de meest geconsumeerde stoffen binnen de algemene bevolking geworden.
De naam doet er niet toe: bruine suiker is nog steeds suiker
Tegenwoordig, en na de bewustmakingscampagne over suikerinname, vind je nu varianten met verschillende namen. Ze zijn echter allemaal hetzelfde. Suiker is het belangrijkste ingrediënt in alle producten zoals bijvoorbeeld:
- Bruine suiker
- Rietsuiker
- Honing
- Kokossuiker
Hoewel het systemische effect van al deze producten redelijk vergelijkbaar is, probeert de marketing een andere realiteit te laten zien. Daarom is het een goed idee om je consumptie van al deze voedingsmiddelen te verminderen.
In plaats daarvan is het beter om de consumptie van koolhydraten met een lage glycemische index en vezelrijk voedsel te verhogen om de darmgezondheid te garanderen. Het is ook goed om je consumptie van essentiële vetten te verhogen in het kader van een normaal calorisch dieet.
Een manier om je suikerconsumptie te verminderen, is door kunstmatige zoetstoffen te gebruiken. Je mag hier echter ook niet te veel van gebruiken. Deze producten worden meestal getest in laboratoria. Deskundigen kennen de bijwerkingen op de lange termijn echter nog steeds niet van allemaal.
Te veel suiker? Probeer intermitterend vasten
Intermitterend vasten is een dieettrend die erg populair is geworden om af te vallen en diabetes te helpen voorkomen. Sommige mensen denken namelijk dat je door te vasten de insulineresistentie kunt herstellen die een hoge suikerinname veroorzaakt.
Op dit moment is 16:8 de meest gebruikte methode van intermitterend vasten, vanwege de praktische bruikbaarheid. Het bestaat uit 16 uur vasten per dag. Gedurende deze periode wordt de AMPK-metabole route geactiveerd, die verantwoordelijk is voor katabole processen en energieproductie door vetverbranding.
Daardoor kan vasten een mogelijke manier zijn voor bepaalde personen om af te vallen. Het vermindert ook aanzienlijk het aantal calorieën dat je per week binnenkrijgt. Het is echter erg belangrijk om je goed te informeren over deze vorm van diëten en de risico’s ervan. Vraag ook advies aan je arts en een voedingsdeskundige.
Conclusie: is bruine suiker beter dan witte suiker?
De vele verschillende namen die de voedingsindustrie aan hetzelfde product in verschillende presentatievormen probeert te geven, veranderen de eigenschappen niet. Bruine suiker lijkt nog steeds erg op witte suiker.
Daarom is het een voedingsmiddel dat je niet teveel mag consumeren. Op deze manier voorkom je problemen die verband houden met obesitas of met het ontstaan van complexe ziekten.
Een interessante strategie kan zijn om te kiezen voor kunstmatige zoetstoffen (link in het Engels), maar altijd met mate. Een andere interessante optie is om met tussenpozen te vasten. Hoe dan ook, experts zijn het er allemaal over eens dat het cruciaal is om je suikerinname te beperken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58.