Is alles voorbestemd? Of toch niet...
Soms zijn dingen voorbestemd en soms gebeuren ze met een reden. Omdat je er hard voor gewerkt hebt, omdat je een groot deel van je leven besteed hebt om dit langverwachte resultaat te bereiken. Omdat het lot je eindelijk toelacht en je een handje toesteekt om je droom te bereiken.
De andere zijde van de medaille bestaat natuurlijk evenzeer. Sommige wensen blijken helemaal niet uit te komen, omdat het niet het juiste moment is. De tijd is er niet rijp voor of misschien houdt geluk – of ongeluk – je weg van hetgeen je graag verwezenlijkt.
Het is vreemd dat het leven altijd deze vreemde balans in evenwicht lijkt te houden. Soms gaat alles moeiteloos zoals gepland en beweeg je je voort in de flow. Andere keren is het net of niets lijkt te lukken en alles tegenzit.
Elke dag pieker je jezelf suf over hoe je de zaken vooruit kunt laten gaan, maar het lijkt wel of er geen beweging te bespeuren valt. Niets komt op jouw pad. Misschien is het lot jou vergeten?
Misschien is alles wat er gebeurt wel voorbestemd?
Laten we dit gevoel eens vanuit een volledig ander standpunt bekijken.
Jij bent de verantwoordelijke over je eigen leven. Wil je graag je droom verwezenlijken, dan ben jij degene die op stap moet en aan de slag moet. Geluk en het lot kunnen je misschien af en toe vergezellen, maar jijzelf, je houding en je doorzettingsvermogen zullen van jouw project een succes maken.
Laten we daar eventjes bij stilstaan.
Sommige dingen zijn “voorbestemd”
Ongetwijfeld heb je het al meegemaakt dat je de opmerking van een collega of vriendin krijgt over hoeveel geluk je toch wel te beurt valt in je leven. Hoe alles zo vlot gaat en het leven je steeds toelacht.
Kan je dan met gerust hart antwoorden dat dit niet veel met geluk te maken heeft? Wel met de dagelijkse inspanning en jouw doorzettingsvermogen die je helpen en bijstaan om je doelen te bereiken. Want heus niet alles is voorbestemd en gebeurt zonder dat jij in de pap te roeren hebt.
Doorgaans is het jouw inzet zelf die je op de bestemming brengt waar je altijd al van droomde.
Ongeluk en geluk
Bestaat er zoiets als geluk en ongeluk? Zoals met alles in deze wereld is er een klein percentage gebeurtenissen waarover je geen controle hebt en die altijd onderhevig blijft aan willekeur. Een ziekte of ongeluk kan je niet altijd ontwijken.
Ook de acties en reacties van de mensen rondom jou kan jij zelf moeilijk onder controle houden of bepalen.
- Geluk en ongeluk bestaan inderdaad, maar in de vorm van kleine doses die je moeten leren herkennen en begrijpen. Met deze kennis ben je in staat je eigen reacties op je omgeving te leren kennen en controleren.
- In de meeste situaties ben je je echter helemaal niet bewust van je hoe je op bepaalde situaties kan reageren of inspelen.
- Psychologen benoemen deze vaardigheid met het woord “locus”. Er bestaat zoiets als een interne of externe locus van controle. Mensen die houden aan deze “externe locus” schrijven omstandigheden en gebeurtenissen toe aan factoren die buiten henzelf liggen en waarop ze geen vat hebben, zoals het lot of de invloed van andere mensen.
- Het resultaat is een gevoel van hulpeloosheid als niet alles naar wens verloopt of als een persoonlijk project niet lijkt te slagen. De fout moet altijd elders gezocht worden en men hoeft nooit naar zichzelf te wijzen.
- Het is vrij duidelijk dat dit geen echt efficiënte manier is om je levenspad te bewandelen. Als je leert je innerlijke controle te ontwikkelen, ben je in staat om zelf de touwtjes van je leven in handen te nemen. Pas dan zul je in staat zijn om uit je fouten te leren en zul je zien dat heel wat positieve zaken naar je toe zullen komen omdat je ze zelf verdiend hebt.
Wat weerhoudt ‘voorbestemdheid’?
Iedereen is op zoek naar geluk in het leven, ongeacht leeftijd, ras en afkomst. Maar wat als dit geluk je niet tegemoet lijkt te komen? Is er ergens een onzichtbare, negatieve kracht aan het werk die dit geluk tegenhoudt?
Ongelukkig zijn heeft echter niets met voorbestemd zijn te maken, maar is meestal het gevolg van een aantal zeer concrete emoties die je zelf kunt leren in de hand te houden.
Gaat iets niet zoals gepland, dan is er inderdaad vrijwel altijd een reden. Ga op zoek naar de factoren binnen in jezelf die daar deels verantwoordelijk voor zijn. Kijk ze recht aan en leer hoe je dit proces kunt gebruiken om, ondanks tegenslag, toch geluk in je leven te bereiken.
Angst
Wist je dat angst aan de grondslag ligt van de meeste gevoelens van ongeluk? Het is de belangrijkste reden waarom je nieuwe kansen of verrijkende veranderingen misloopt.
Angst kortwiekt je vleugels en houdt je tegen actie te ondernemen. Bovendien legt een angstig persoon zijn lot al te vaak in de handen van anderen omdat hij zelf niet in staat is beslissingen te nemen. Angst wordt hierdoor de voornaamste trigger die je naar de toestand van de eerder beschreven ‘externe locus’ brengt.
Ook interressant:
Leer je kinderen te dromen, niet te vrezen
Besluiteloosheid
- Iedereen kent vast het gevoel van besluiteloosheid en niet weten welke kant op te gaan. Maar ook deze houding vol twijfel weerhoudt je om actief aan je leven deel te nemen en je doelen te bereiken.
- Het is net of je leven zich afspeelt als een film waar jij enkel de toeschouwer van bent, terwijl jij de hoofdrol op je zou moeten nemen!
Ben je op het punt beland in je leven waarop niets lijkt te gebeuren of alles rondom je heen raast zonder dat je er vat op hebt? Dat het erop lijkt dat jouw lot is voorbestemd. Dan is het nu de hoogste tijd om op te staan en ervoor te zorgen dat je de bal aan het rollen brengt.
Het gevaar van te lang te wachten
Blijf je wachten op het lot, dan loop je het gevaar al je hoop en je dromen te verliezen. Geluk is niet zoiets als een zonsopgang, die elke dag opnieuw paraat staat. Geluk maak je en voel je zelf.
Er is geen vast concept, het is voor elk individu anders en het komt voornamelijk uit jezelf. Gedaan met wachten op degenen of het leven rondom jou!
Beslis vandaag nog om korte metten te maken met je angsten en twijfel. Blijf uit de buurt van degenen die je het liefst op dezelfde plek of in dezelfde rol houden. Gezond zijn betekent durven te bewegen en uit je comfortzone stappen.
Durf eindelijk je dromen waar te maken!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Domínguez V. El miedo en Aristóteles. Psicothema. 2003.
- Hui C-CH. Locus of control. Int J Intercult Relations. 1982.
- Visdómine-Lozano JC, Luciano C. Locus de control y autorregulación conductual: Revisiones conceptual y experimental. International Journal of Clinical and Health Psychology. 2006.