6 voedingsgewoonten in de strijd tegen chronische vermoeidheid
Voel jij je altijd moe? Misschien ervaar je ook dat het niet uitmaakt hoeveel je slaapt. Je hebt nog steeds het gevoel dat je tot niets in staat bent. Als dit het geval is, dan lijd je misschien aan chronische vermoeidheid. Je voedingspatroon kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen chronische vermoeidheid.
Een slecht voedingspatroon is één van de oorzaken die tot dit probleem kunnen leiden. Het is geen geheim dat wat je eet, brandstof geeft aan je lichaam. Het beïnvloedt ook hoe jij je voelt.
Chronisch vermoeidheid zorgt ervoor dat je onmiddellijk na het ontwaken naar koffie verlangt. En dat is niet het enige probleem. Je voelt ook dat je altijd weinig energie hebt.
Het is een ingewikkeld probleem dat we niet kunnen verbinden met een specifieke aandoening. Het ergste aspect is dat de vermoeidheid nog erger wordt wanneer je jouw dagelijkse activiteiten uitvoert.
Het goede nieuws is dat je niet voor altijd hoeft te worstelen met de effecten van chronische vermoeidheid. Je kan immers enkele veranderingen in je voedingsgewoonten doorvoeren. Op die manier kun je de energie krijgen die je nodig hebt. In dit artikel leggen we je uit wat je kan doen in de strijd tegen chronische vermoeidheid.
Voedingsgewoonten die kunnen helpen in de strijd tegen chronische vermoeidheid
1. Blijf gehydrateerd
Door water te drinken bestrijd je niet alleen chronische vermoeidheid. Je zal je lichaam ook helpen om de essentiële moleculen en andere elementen te verspreiden.
Dit houdt in dat water drinken het afvoerproces van giftige stoffen en restafval bevordert. Die kunnen immers je organen aantasten. Water drinken laat ook de metabole processen in het lichaam opstarten. We weten allemaal dat uitgedroogd zijn kan leiden tot het gevoel van vermoeidheid.
Lees ook dit artikel:
De negatieve gevolgen van uitdroging op je lichaam
2. Hou een logboek bij van je voeding en je emoties
Dit is nog een ander trucje in de strijd tegen chronische vermoeidheid. Hou een gedetailleerd verslag bij van de producten die je eet en drinkt. Je moet ook een overzicht bijhouden van je stemmingen op verschillende momenten van de dag.
Het bijhouden van een logboek heeft meerdere doelstellingen:
- Een overzicht van wat je eet kan je helpen begrijpen waarom je het gevoel hebt dat je weinig energie hebt. Suiker bijvoorbeeld kan je een energiepiek geven. Het zal je energie echter op een later tijdstip laten inzakken. Agavesiroop kan je daarentegen energie verschaffen zonder chronische vermoeidheid te veroorzaken.
- Je zal inzien welke voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je je emotioneel goed of slecht voelt. Heb je ooit al gehoord dat chocolade het lichaam kan helpen om endorfines vrij te maken en als resultaat je een gelukkig gevoel geeft?
Er bestaan inderdaad meerdere voedingsmiddelen die je humeur kunnen beïnvloeden. Het is dus belangrijk dat je weet op welke manier je kan vaststellen hoe ze jou beïnvloeden. Het is fundamenteel dat je een logboek van je emoties bijhoudt zodat je ze beter kan begrijpen.
Door een verslag bij te houden kan je zelfs tot de vaststelling komen dat je vermoeidheid eigenlijk een symptoom is van het prikkelbare darmsyndroom.
3. Schrap geen voeding uit je dieet zonder medische begeleiding
We weten dat de strijd tegen chronische vermoeidheid niet gemakkelijk is. Je mag het echter niet doen door voedselgroepen te schrappen uit je dieet. Je moet echter het overzicht van je voeding en je emoties met een voedingsdeskundige bespreken.
Daarna werk je met hem of haar verder en stel je een voedingsplan op. Dit plan zal je helpen om uit te te testen en vast te stellen of een bepaalde voedingsmiddel je vermoeidheid veroorzaakt. Door dit op te volgen kan je de risico’s verminderen dat je aan een of andere vorm van voedingstekort lijdt.
Alle voedingsgroepen hebben je voordelen te bieden. Zorg voor medisch advies en vermijd op die manier het risico op een of andere vorm van tekort.
4. Geef jezelf de kans om met je voedingspatroon te experimenteren
Probeer voedingsmiddelen uit die je gewoonlijk niet eet. Zorg er echter voor dat ze bekend staan dat ze energie bevorderen. Bepaalde combinaties van koolhydraten, eiwitten en vetten kunnen heilzaam zijn in de strijd tegen chronische vermoeidheid.
Het probleem is dat elk lichaam op een andere manier reageert op verschillende combinaties. Dat betekent dus dat er niet zoiets bestaat als een standaarddieet. Je moet je ook als doel stellen voedingsmiddelen te proberen die je eerder nog nooit gegeten hebt.
In het begin kan het moeilijk zijn om te wennen aan nieuwe smaken. Geef jezelf echter wat tijd om ermee vertrouwd te raken.
Ook dit is een boeiend artikel:
Met gemak vaker water drinken: 7 simpele tips
5. Eet regelmatig kleinere porties
Kleinere porties helpen je om je energie op te krikken wanneer je je moe voelt of honger hebt. Wanneer je echter helemaal stopt met eten, dan kan dit gewichtstoename veroorzaken. Dit kan uiteindelijk tot een vicieuze cirkel van vermoeidheid leiden.
Om dit te vermijden moet je om de drie of vier uren iets eten. Je kan wat fruit mengen met een voedingsmiddel met eiwitten en een vetsoort. Zo zorg je ervoor dat je voldoende voedingsstoffen krijgt.
We geven je enkele ideeën:
- 30 gram kaas + 5 walnoten + 1 appel
- 2 plakjes kalkoenfilet + 10 amandelen + 3 guaves
- Geroosterde kip + 3 eetlepels zonnebloempitten + 1/2 kop cranberry’s
- 1 kop yoghurt + 5 walnoten + 6 aardbeien
Deze keuzes kunnen er niet alleen voor zorgen dat je vol energie zit. Ze zijn bovendien eenvoudig, goedkoop en je kan ze overal naartoe meenemen. Wat wil je nog meer van een snack?
6. Vermijd prikkelende stoffen
In het begin van dit artikel hebben we het gehad over de behoefte aan een kop koffie.
Ook al geeft koffie jou een gevoel van energie, dat gevoel is vluchtig. Het zal achteraf ook tot een inzinking leiden.
Zorg ervoor dat je de volgende voedingsmiddelen vermijdt:
- Koffie. Het veroorzaakt stress van je zenuwstelsel. Dit creëert energiepieken die de chronische vermoeidheid na twee of drie uren verergert. In plaats van koffie kan je aloëverasap, groene thee of muntthee proberen.
- Junkfood. Dit is iets waarnaar je hunkert wanneer je een beetje honger hebt. Junkfood laat echter je bloedsuikerspiegels stijgen. Slechts minuten na het eten van junkfood zal je je moe voelen.
- Junkfood verschaft je bovendien op geen enkele manier iets voedzaam. Het zal ook slechts een kwestie van uren zijn vóór je opnieuw honger hebt. Je moet dus voor verse voedingsmiddelen kiezen zoals fruit, salades of smoothies.
We twijfelen er niet aan dat deze suggesties je kunnen helpen. Je zal je veel beter voorbereid voelen om al jouw dagelijkse activiteiten uit te voeren. Vergeet dus niet dat hoe beter je eet, hoe beter jij je zal voelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Perry, S. E., & Santhouse, A. M. (2016). Chronic fatigue syndrome. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2016.09.015
- Lakhan, S. E., & Kirchgessner, A. (2010). Gut inflammation in chronic fatigue syndrome. Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1186/1743-7075-7-79
- Figley, C. R. (2002). Compassion fatigue: Psychotherapists’ chronic lack of self care. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/jclp.10090