Iemand die echt van je houdt, biedt je rust en zekerheid

Iemand die echt van je houdt, begrijpt wie je werkelijk bent en zal nooit proberen je te veranderen. Ze accepteren je voor al je geneugten en al je gebreken en ondersteunen je bij al je inspanningen.
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Valeria Sabater

Laatste update: 29 maart, 2023

Iemand die echt van je houdt, zal je aan het lachen maken, zal hun geluk met je delen en zal je troost en zekerheid bieden ter vervanging van je angsten, je zorgen en je verdriet. Dit zijn de principes van een gezonde liefde.

We weten allemaal dat het niet altijd makkelijk is om een ​​emotioneel volwassen persoon zoals hierboven beschreven te vinden. Het is moeilijk iemand te vinden die ons een echt gevoel van veiligheid biedt, waar geen ruimte is voor bedrog of halve waarheden.

Maar er is iets waar we vanaf het begin heel duidelijk over moeten zijn: het spreekt voor zich dat we altijd moeten proberen anderen dat aan te bieden wat we zelf nodig hebben. Daarnaast moeten we altijd duidelijk zijn over wat we verdienen en dat betekent duidelijk zijn tegenover onszelf en tegenover anderen.

En het lijdt geen twijfel dat emotionele of intieme relaties buitengewoon complex kunnen zijn. Ze vereisen een grote persoonlijke investering, de wil om te groeien, evenals het vermogen om respect en geluk te bieden aan onze geliefde.

Dat ook nog terwijl we ook goed voor onszelf moeten zorgen. Het is verre van een eenvoudige zaak!

De opvallendste relaties zijn die waarbij beide partijen zich kalm en ontspannen genoeg voelen om hun ware zelf te zijn. Het kan een magische en uitzonderlijke ervaring zijn die ons veel voldoening schenkt en ons persoonlijk welzijn verbetert.

Omdat het zo’n ingewikkeld onderwerp is, is het de moeite waard om er een tijdje over na te denken.

Iemand die echt van je houdt, is in staat echt naar je te luisteren

Iemand horen is niet hetzelfde als naar iemand luisteren; dat is iets dat we allemaal weten. In de liefde moeten we bovenal voelen dat we worden gehoord en begrepen. In een intieme relatie moeten we het gevoel hebben dat wat we denken en wat we communiceren met onze partner, ook daadwerkelijk bij de ander aankomt.

  • Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het met je partner eens moet zijn over alles; dat zou bijna onmogelijk zijn! Wat echter wel belangrijk is, is dat je weet hoe je elkaar het gevoel geeft dat de ander gehoord wordt en dat je uiteindelijk tot een soort van overeenkomst komt, ook al heb je niet dezelfde mening.
  • Daarom is ‘weten hoe je moet communiceren‘ zo belangrijk. Een eenvoudige zin die beschrijft wat soms een uiterst complexe taak is: het onder woorden brengen van de bal van emoties die we allemaal binnenin ons hart dragen.

Als we bijvoorbeeld geen communicatiedeskundige zijn, is het niet ongewoon om je mond te houden ​​over de kleine dingen die ons irriteren. We wachten dan op de andere persoon om te raden wat er aan de hand is of totdat de ander intuïtief weet wat het probleem is, wat bijna magie is.

Deze manier van handelen is niet logisch. In plaats daarvan moeten we leren om te zeggen wat ons stoort of ons zorgen baart op het moment dat het ons stoort of ons zorgen baart, en dus niet wachten tot het al te laat is.

Iemand die echt van je houdt, verhoogt je zelfvertrouwen

Vrouw die schaduw van man achterna loopt

Ieder van ons verdient een volledige liefde, geen halfslachtige relatie gebaseerd op disclaimers als: “Vandaag hou ik van je, maar morgen zal ik erover na moeten denken. Als je wilt dat ik je genegenheid toon, moet je je op een bepaalde manier gedragen.”

Niemand verdient een liefde die gebaseerd is op onzekerheden of chantage. Niemand verdient een liefde die je in angst laat leven dat de andere persoon je op elk moment kan verlaten.

Een solide en volwassen relatie kan niet worden gebouwd op drijfzand. Een volwassen liefde ontstaat in de ruimte van kalmte en beschutting waar je nergens bang voor hoeft te zijn. Waar geen angst is, of twijfel of we morgen nog steeds geliefd zullen zijn, of dat we het respect van onze partner waard zijn.

Iemand die echt van je houdt, zal je steunen

We hebben het veel over de noodzaak om het pad van onze eigen bestemming te vormen. Over onze sterkste liefde voor onszelf te voelen en een gevoel van persoonlijke veiligheid krachtig te bewaken.

Dat stelt ons in staat om te leven zoals we willen en onze eigen beslissingen te nemen zonder dat de meningen van anderen ons te veel beïnvloeden.

Het onderhouden van een sterke relatie betekent een volledige toewijding hebben en elke dag in de relatie investeren, maar ook de ander vertrouwen en waarderen.

Natuurlijk is het in elke relatie belangrijk dat we ons gesteund voelen. Het is normaal om heel veel te geven om wat onze partner van ons vindt. Daarom zijn kritieke of minachtende opmerkingen over doelen, verlangens of de manier waarop we onze tijd besteden vaak erg pijnlijk.

We moeten het volgende in gedachten houden: iemand liefhebben, is weten hoe de ander te respecteren en meedenken met zijn of haar persoonlijke projecten. Het verrijkt de relatie en verbetert de persoonlijke groei van beide personen.

Iemand die echt van je houdt, zal je niet verraden

Iemand die echt van je houdt kun je blindelings vertrouwen

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat iemand die je bedriegt of tegen je liegt, je een liefde aanbiedt die de naam liefde onwaardig is. Je verdient het niet, je hebt het niet nodig en het doet niets om jou als persoon waardig te zijn.

Er is nog een ander ding dat we moeten onthouden: een persoon die in staat is om te liegen tegen iemand die hij of zij – vermoedelijk – liefheeft, heeft zichzelf ook niet lief.

Iets dat geliefd is, moet worden verzorgd alsof het een kostbaar bezit is, een delicate schat die met aandacht en zorg moet worden bewaakt.

Als je een leugen en de leugenaar hebt vergeven, moet je op zijn minst voorzichtig zijn. Je zult moeten aankijken wat de toekomst brengt om te zien of het gedrag zich herhaalt. Vergeving kan goed zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat we niet alles moeten vergeven.

Als we dat doen, kunnen we onszelf in de toekomst de schuld geven van de schade die de ander ons toebrengt, omdat we geen duidelijke en moedige grenzen hebben gesteld.

Iemand die echt van je houdt, houdt van jou om wie je bent

Iemand die echt van je houdt houdt van jou om wie je bent

Iemand die echt van je houdt, zal van al je nuances, je eigenaardigheden, je mooie deugden en zelfs je gebreken houden. Dat betekent dan ook dat de ander je niet probeert je te veranderen.

  • We mogen dit eenvoudige principe nooit vergeten. Net zoals niemand het recht heeft dingen te eisen die in strijd zijn met jouw identiteit en waarden. Omgekeerd heb jij ook het recht niet om je partner te vragen iets te zijn dat hij of zij niet is.
  • We moeten eisen om geliefd te zijn op een authentieke manier, om wie we zijn, om hoe we zijn, om wat ons definieert en om onze ware essentie.

Verval nooit in de schone schijn enkel om een ​​ander te plezieren. Het enige dat zal bereiken, is dat je je zelfvertrouwen verliest.

Probeer altijd deze principes in gedachten te houden wanneer je nadenkt over je intieme relaties. Je zult dan in staat zijn om een ​​veiliger leven te creëren vol tevredenheid en voldoening voor beide partijen. Kortom, een gezonde liefde met iemand die echt van je houdt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Callejón-Chinchilla, M. D., & Gila-Ordóñez, J. M. (2018). Necesidad de trabajar las relaciones de pareja saludable desde contextos socio-educativos. Sophia14(1), 31-38.
  • Rivera, Diana, Cumsille, Patricio, Domínguez, Carmen, & Hidalgo, Carmen Gloria. (2015). Los Programas Educativos para Parejas y Matrimonios: una nueva propuesta clínica para Chile. Terapia psicológica33(1), 13-21. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48082015000100002
  • Rodríguez Calzadilla, Amado, Valiente Zaldívar, Carolina, & Tan Castañeda, Nuvia. (2001). Las familias saludables y los factores determinantes del estado de salud. Revista Cubana de Estomatología38(3), 165-169. Recuperado en 21 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072001000300003&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.