Drie ideeën om de plafonds van je huis te versieren

Misschien ben je je huis aan het opknappen en twijfel je om het plafond in het budget op te nemen. In dit artikel leggen we uit waarom je niet moet stoppen met het decoreren van plafonds met vindingrijkheid en innovatie.
Drie ideeën om de plafonds van je huis te versieren

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 29 maart, 2023

Sinds enige tijd zijn plafonds, die vroeger lege en vergeten ruimtes in huis waren, hoekstenen geworden van de decoratiekunst. Die ruimtes die de hoogte domineren verdienen het om met charme bekleed te worden. Dat is niet alleen om esthetische redenen, maar ook voor onze geestelijke gezondheid. Daarom gaan we je vertellen hoe belangrijk het is om de plafonds van je huis te versieren. Daarnaast brengen we je de beste ideeën om dit te doen.

De ruimtes die we bewonen en frequenteren hebben een directe invloed op onze stemmingen. Als onderdeel van deze ruimtes verdienen plafonds natuurlijk erkenning. Lage plafonds zijn bijvoorbeeld bevorderlijk voor het uitvoeren van routinetaken en stimuleren de concentratie. Omgekeerd motiveren hoge plafonds de creativiteit.

Het belang van het opnemen van plafonds in je woninginrichting

Zoals we al eerder zeiden, is de invloed van plafonds op de stemming van het grootste belang. Een plafond dat in donkerder tinten is geschilderd dan de vloeren van een kamer, kan bijvoorbeeld het gevoel veroorzaken dat het gaat vallen.

Op esthetisch niveau kunnen plafonds, door de juiste technieken toe te passen, de hoofdrolspelers van onze huizen worden, waardoor ze op het podium van de woninginrichting komen. Een andere interessante optie is echter om de plafonds te integreren in de decoratie van je huis, op zoek naar een harmonieus effect met de muren en het meubilair.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikelen te lezen:
7 ideeën voor het inrichten van een woonkamer met donkere meubels

Ideeën om de plafonds van je huis te versieren

Ruime slaapkamer
Hoge plafonds worden geassocieerd met creativiteit. Volgens de psychologie van ruimtes stimuleren ze ideeën.

De plafonds wit laten of ze in een bepaalde kleur schilderen is altijd een goede decoratieve optie. Maar de meest avant-gardistische en gedurfde trends in de wereld van het design verrassen ons met hun originaliteit.

1. Sculpturale plafonds

Met een beroep op de stevigheid en aanpasbaarheid van de gelamineerde gipsplaat kun je spelen met vormen en reliëfs. Zo kun je het idee dat het plafond altijd een plat vlak moet zijn vernietigen.

Bovendien kunnen aan dit type plafond lichtplaten en tegenlicht worden toegevoegd. Daardoor ontstaat een visueel effect van een grotere diepte van de omgeving.

2. Balken die hout imiteren

Het gebruik van cassettes met balken die hout imiteren om de plafonds te versieren kan een comfortabelere omgeving opleveren. De op deze manier versierde plafonds werken niet alleen mee aan de indeling van de woonomgeving. Ze genereren daarnaast ook het optische effect dat ze lager zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat is de Kinfolk-stijl voor interieurdecoratie?

3. Versier je plafonds alsof het vloeren zijn…en omgekeerd

lampen aan het plafond
Verlichtingsarmaturen maken ook deel uit van de decoratie. Door de juiste lampen te kiezen, komen het lijstwerk en de afwerkingen beter tot hun recht.

Misschien wel een van de meest baanbrekende en avant-gardistische ideeën als het gaat om het versieren van plafonds is de trend om vloeren als plafonds en plafonds als vloeren te versieren.

Volgens deze trend, misschien geïnspireerd door fragmenten van “Alice in Wonderland,” kun je keramische tegels of parket gebruiken om het plafond te versieren, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dit zal een veel originelere en leukere kamer opleveren.

Daken op een milieuvriendelijke manier versieren

Naast het versieren van je plafonds kun je ook je daken een ander uiterlijk geven. Misschien wel het meest innovatieve – en ook milieuvriendelijke – idee in de kunst van het versieren van de daken van een woning is dat waarbij gekozen wordt voor de aanleg van groene daken.

Deze methode brengt voordelen met zich mee. Denk aan zaken zoals een betere esthetiek, vermindering van de luchtvervuiling en optimalisering van de kwaliteit van leven van de bewoners. Dit wordt benadrukt door de Argentijnse journaliste María Laura Perez Casar in haar artikel voor het tijdschrift Investigaciones Agropecuarias (Spaanse link).

In dezelfde gedachtegang verzekeren de auteurs van het artikel gepubliceerd in het tijdschrift Tecnología y Ciencias del Agua (Spaanse link) dat de toepassing van groene daken bij de inrichting van huizen, naast de reeds genoemde voordelen, een oplossing zou kunnen zijn voor de overstromingsproblemen in hun land.

Zoals je ziet gaat de kwestie verder dan esthetiek. We kunnen functionele en milieuvriendelijke daken hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Revista de Investigaciones Agropecuarias. Perez Casar, Laura. Techos verdes, una estrategia frente al cambio climático. Argentina 2017.
  • Tecnología y ciencias del agua, Vol. 10, Núm. 5.  Techos verdes para la gestión integral del agua: caso de estudio Chapinero, Colombia. Colombia 2019-2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.