Huisgemaakte crèmes om donkere vlekken te verwijderen

Huisgemaakte crèmes om donkere vlekken te verwijderen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 01 december, 2018

Donkere vlekken in je gezicht kunnen om verscheidene redenen ontstaan: blootstelling aan de zon, zwangerschap, orale contraceptiva, acne etc. In dit artikel vind je enkele makkelijke en goedkope recepten voor crèmes die helpen donkere vlekken te verwijderen, die je thuis kan maken.

De beste manier om van donkere vlekken af te komen is natuurlijk de oorzaak ervan aan te pakken. Daarom is het belangrijk een gebalanceerd dieet aan te houden, slechte gewoonten zoals roken te stoppen, zonnebrandcrème te gebruiken, niet te zonnebaden op de tijdstippen op de dag dat de UV-straling het hoogst is etc.

De verschillende recepten die we je hieronder meegeven zijn makkelijk te bereiden en hebben het voordeel dat ze geen ingrediënten bevatten die agressief zouden kunnen zijn voor de huid. Daarom raden we je aan verschillende recepten uit te proberen om te bepalen welke het beste is.

Vooraleer je de crèmes aanbrengt, zou je je huid ook eerst zachtjes moeten peelen om dode cellen te verwijderen en de vernieuwing van de huid te stimuleren. Je kan daarvoor een erg goedkope peeling maken met baking soda en suiker of fijn zout. Breng het zachtjes aan op je huid en indien je een droge huid hebt, meng je er eerst wat olie door.

Witmakende crème om donkere vlekken te verwijderen

Deze crème is vooral goed voor de echt donkere vlekken, dankzij zijn natuurlijke witmakende eigenschappen.

 • Enkele druppels zuurstofwater
 • Twee eetlepels poedermelk
 • Enkele druppels plantaardige glycerine
 • En enkele druppels citroensap

Meng de ingrediënten goed tot je een olieachtige pasta krijgt. Breng dit aan op je huid voor je gaat slapen en maak het zodra je opstaat schoon met voldoende water.

Voedende crème met haver en citroen

Naast het helpen bij het verwijderen van donkere vlekken, zal deze crème je ook de voedende eigenschappen van haver meegeven. Het zuiverende en reinigende effect komt van de citroen.

 • 1/4 eetlepel fijn gemalen havermout
 • Een kwart liter water
 • Een theelepel citroensap

Meng alle ingrediënten samen en breng de lotion gedurende één week iedere dag aan op je huid. Laat het 15 minuten inwerken en verwijder het vervolgens met water.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Exfiolianten voor het lichaam bij een droge huid

Haver

Aromatische sinaasappelcrème

Dit is een heerlijke en goedkope crème die je maakt met de schil van sinaasappels. Leg de schillen in de zon zodat ze kunnen drogen. Zodra ze volledig droog zijn, kan je ze pletten totdat je een fijn poeder overhoudt. Meng dit met melk en enkele druppels plantaardige glycerine. Hier vind je de hoeveelheden:

 • Twee eetlepels poeder van de schil van sinaasappels
 • Een eetlepel melk
 • Enkele druppels glycerine

Breng het aan en laat het inwerken totdat het opdroogt. Spoel het vervolgens af met warm water.

Crème van honing en kurkuma

Deze crème bevat tal van therapeutische eigenschappen. Het zorgt niet enkel voor het verdwijnen van donkere vlekken, maar het voedt de huid ook en vermindert ontsteking.

Daarom is het zeer goed voor de gevoelige huid of voor personen die last hebben van eczeem. Deze crème is vooral aangeraden indien de vlekken een lichtere kleur hebben dan de kleur van je huid.

Meng honing van goede kwaliteit met kurkumapoeder totdat je een dikke pasta krijgt. Breng dit aan als een masker en laat het een half uur inwerken alvorens het grondig af te spoelen met water.

Verfrissende lotion met antioxidanten

Deze lotion is erg verfrissend en lichter dan de voorgaande recepten. Het wordt hoofdzakelijk aangeraden voor een vettige huid en bij warm weer.

 • Een halve kop komkommersap
 • Twee eetlepels citroensap
 • Een eetlepel plantaardige glycerine
 • Een halve kop rozenwater

Meng alle ingrediënten goed en besproei je gezicht er iedere ochtend mee, meteen nadat je wakker wordt. Je hoeft het niet af te spoelen met water, omdat het ook zal helpen je gezicht te verstrakken.

Nog enkele laatste tips om donkere vlekken te verwijderen

Hieronder vind je enkele ingrediënten die je zullen helpen je eigen persoonlijke recept te bereiden:

 • Citroen is zeer goed voor het zuiveren en desinfecteren van de huid. Het kan echter nogal intens zijn voor de gevoelige huid. In dat geval meng je het met glycerine alvorens het aan te brengen.
Citroen helpt bij het verwijderen van donkere vlekken
 • Aloë vera is een plant die helpt om een vettige huid te hydrateren. Het verwijdert ook acne en andere onzuiverheden. Je kan het direct van de plant gebruiken of je kan een van de gels kopen die verkocht worden in apotheken en kruidenwinkels.
 • Rozenbottelolie werkt erg helend en regenererend. Het is erg goed voor droge en oude huid.
 • Vitamine E, dat wordt gebruikt als een conserveermiddel in veel cosmetische producten, helpt je om je huid te reinigen, hem te doen glanzen en donkere vlekken te doen verdwijnen.
 • Essentiële olie van geraniums heeft regenererende eigenschappen voor je huid, waardoor het aangeraden is hiervan enkele druppels toe te voegen aan de crème die je gebruikt om je donkere vlekken te doen verdwijnen.
Foto’s met dank aan Chugy en MGFLady Disdain

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.