Huidgeheugen: wat moet je hierover weten?

Het bestaan van huidgeheugen bepaalt een groter risico op het lijden aan huidletsel in de loop van tijd. Schade aan het DNA van de cellen bouwt zich op en is na verloop van tijd moeilijk te stoppen.
Huidgeheugen: wat moet je hierover weten?

Laatste update: 11 november, 2020

Huidgeheugen is iets dat echt bestaat en is niet alleen een poëtische term of de naam van een roman. Het is een fenomeen waar de dermatologen steeds meer rekening mee houden. Het huidgeheugen heeft vooral te maken met blootstelling aan de zon en de beschadigingen die later optreden.

De huid is het grootste orgaan in het menselijk lichaam. In totaal meet het tot wel ongeveer 2,4 meter en weegt ongeveer 4 kilo. Verder bestaat het uit drie lagen:

  • Hypodermis
  • Dermis
  • Epidermis of opperhuid

Dit orgaan fungeert als een barrière tegen de buitenkant en beschermt ons tegen agressieve invloeden en veranderingen in onze omgeving. Verder speelt het een belangrijke rol in ons uiterlijk en zelfs in onze eigenwaarde. Als we in de spiegel kijken, zien we een groot deel van ons huidweefsel.

Veel mensen houden er geen rekening mee dat onze huid speciale zorg nodig heeft. Tegelijkertijd moeten we het beschermen tegen bepaalde gevaren, zoals blootstelling aan de zon. In het artikel van vandaag leggen we uit wat huidgeheugen is, zodat je het belang ervan kunt begrijpen.

Waaruit bestaat het huidgeheugen?

Huidgeheugen is een heel interessant fenomeen. Het heeft natuurlijk geen geheugen zoals dat van de hersenen. We hebben het eerder over het feit dat een huid die veel aan de zon wordt blootgesteld, in de toekomst een groter risico loopt op huidletsel.

Met andere woorden, degenen die hun huid vaak zonder bescherming aan de zon blootstellen, zullen na vele jaren laesies op de huig gaan vertonen. Het grootste probleem is dat, hoewel ze in sommige gevallen goedaardig zijn, ze in andere gevallen voorstadia van kanker of zelfs kanker kunnen zijn.

Op het moment van blootstelling realiseren we ons misschien niet eens dat we verbrand zijn, maar dat weerhoudt deze laesies er niet van om te verschijnen.

Dit is de belangrijkste reden waarom het constant aanbrengen van zonnebrandcrème belangrijk is.  Bovendien moet de beschermingsfactor (SPF) altijd minimaal 30 zijn en het product moet alle blootgestelde delen van het lichaam bedekken.

Huidgeheugen en het verband met blootstelling aan de zon

Hoe werkt huidgeheugen?

Ultraviolette straling van zonlicht dringt door de buitenste huidlaag heen. In die zin hebben we het over twee verschillende soorten straling: UVA en UVB. UVA-stralen kunnen door wolken en zelfs glas gaan en de middelste laag van de huid bereiken.

Dit soort stralen, doordat ze zo diep doordringen, houden verband met de processen van dermatoheliosis en zonnevlekken. Op dezelfde manier kunnen ze ook het DNA van onze cellen beschadigen en de mutatie veroorzaken die huidkanker kan veroorzaken.

UVB-stralen zijn de stralen die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand. Hoewel ze niet zo goed in staat zijn om de huid te penetreren, en alleen de epidermis bereiken, zijn ze nog steeds gerelateerd aan huidkanker. Daarom moeten we onszelf beschermen tegen beide soorten straling.

Het concept van huidgeheugen is gebaseerd op het feit dat deze stralingen het DNA van onze cellen veranderen. Wat er gebeurt, is dat deze schade aan het DNA zich in eerste instantie herstelt.

Na verloop van tijd bouwt de schade zich echter op totdat het een punt bereikt waarop het onherstelbaar wordt. Wanneer het proces van cellulaire reparatie tot een einde komt, treedt kanker op.

Bescherm altijd je huid

De huid vernieuwt constant

Het huidgeheugen maakt deel van ons uit vanaf het moment dat we geboren zijn (Engelse link). Wanneer kinderen onbeschermd worden blootgesteld aan de zon, is de kans op letsel nog groter. Daarom is het belangrijk om speciale zorg te besteden aan kinderen en de momenten van de dag waarop de straling groter is vermijden.

Tegelijkertijd moeten we ons ervan bewust zijn dat huidgeheugen en huidkanker nauw met elkaar verbonden zijn (Engelse link). Een lichte huid en lichtgekleurde ogen zijn ook risicofactoren, hoewel mensen met donkere kenmerken niet zijn vrijgesteld van deze schade. Het probleem is zo groot dat huidkanker een van de meestvoorkomende vormen van kanker is.

Daarom zouden we nooit mogen vergeten onze huid te beschermen. Daarnaast moet je ook uit de buurt van zonnebanken met ultraviolette straling blijven. Onthoud dat je de schade misschien niet meteen ziet, maar dat deze na verloop van tijd zal verschijnen. Dus doe vandaag wat je kunt om je huid op de lange termijn gezond te houden.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.