Houd je bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze onder controle

Het is niet alleen voor diabetespatiënten verstandig om voedingsmiddelen te consumeren die de bloedsuikerspiegel reguleren, maar ook voor mensen die graag minder willen snacken tussen hun maaltijden door.
Houd je bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze onder controle

Laatste update: 16 februari, 2019

Diabeten en mensen die vaak de behoefte hebben om tussen hun maaltijden door iets zoets te eten, zelfs als ze helemaal geen honger hebben, zouden voedingsmiddelen in hun dieet op moeten nemen waarmee ze hun bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze onder controle kunnen houden.

In dit artikel laten we je het geheim achter deze wonderbaarlijke voedingsmiddelen zien en vertellen we je hoe je deze voedingsmiddelen het beste kunt gebruiken om zo veel mogelijk te profiteren van de eigenschappen die ze hebben.

Voedingsmiddelen om je bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze onder controle te houden

1. Stevia

Het eerste dat wij aanraden omdat het in staat is om de bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze te reguleren, is stevia. Deze plant komt uit Paraguay en is in de afgelopen jaren zeer populair geworden als gezond alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen. Het is namelijk niet alleen zoet, maar het heeft ook therapeutische eigenschappen.

Er zijn genoeg mensen met diabetes type 2 die het op natuurlijke wijze hebben gestabiliseerd door onder andere regelmatig deze plant te consumeren.

Je kunt de blaadjes vers of gedroogd gebruiken, of een extract van deze plant innemen. De populaire stevia zoetstoffen die je bij de supermarkt kunt kopen, kun je echter beter vermijden. Deze bevat maar heel weinig stevia en zijn zo erg geraffineerd, dat ze bijna geen geneeskrachtige eigenschappen meer hebben.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook:
Het behandelen van diabetes met stevia en kaneel

Stevia

2. Kaneel

Deze heerlijke en aromatische specerij kan helpen om zowel het glucosegehalte als het cholesterolgehalte te verlagen en het aantal lipiden in het bloed te verminderen. Het kan zelfs helpen om deze gehaltes ook nog een tijdje nadat je kaneel hebt geconsumeerd omlaag te houden.

Verschillende studies tonen aan dat kaneel het lichaam gevoeliger maakt voor insuline, waardoor het beter in staat is om het glucosegehalte onder controle te houden. Daarnaast is kaneel ook erg gunstig vanwege de antioxidanten die het bevat.

De kaneelsoort die de krachtigste geneeskrachtige eigenschappen heeft, is Ceylonkaneel. Je kunt deze kaneel innemen in de vorm van een tablet of door het door je eten te mengen of er thee van te maken.

Door kaneel vijftien minuten te koken in een beetje plantaardige melk (amandel, hazelnoot, haver of rijst) krijg je een hartstikke lekker drankje dat ook nog eens gezond is. Als je het lekker vindt, kun je zelfs nog een scheutje cacao of vanille-extract toevoegen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kaneel om je bloedsuikerspiegel te reguleren is één tot zes gram, of ongeveer een klein theelepeltje gemalen kaneel per dag.

Kaneel

3. Erwten

Erwten kunnen dankzij hun geweldige voedingswaarde, met name vezels en eiwitten, helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Deze peulvruchten brengen de glykemische index na het eten weer in balans. Na het eten piekt deze namelijk. Bovendien voorkomt dit dat andere voedingsmiddelen de index aan kunnen tasten.

De gezondste erwten zijn verse erwten en ze kunnen gegeten worden met andere groenten of aardappelen. Daarnaast gaan erwten goed samen met champignons en eieren. Erwten zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in gemalen, biologische vorm.

4. Biergist

Biergist is een geneeskrachtig voedingsmiddel dat rijk is aan vitaminen en mineralen, met name chroom. Dit mineraal kan helpen om het glucosegehalte te reguleren. Het is dus geweldig voor mensen die last hebben van diabetes of die een sterke drang hebben naar zoetigheid.

Je kunt biergist consumeren in gemalen vorm, door het te mengen met een beetje sap of yoghurt. Of je kunt het consumeren in de vorm van een tablet, als je de smaak van biergist echt niet trekt. Sommige commerciële merken hebben de bitterheid verwijderd om de smaak van de biergist enigszins te verbeteren.

Wij raden aan dat je ook leest:
De voordelen van biergist

Biergist

5. Haver

Haver is een gezonde graansoort die rijk is aan oplosbare vezels. Oplosbare vezels vertragen de spijsvertering en de opname van koolhydraten. Dit is goed om pieken in het glucosegehalte en de insulinerespons na het eten te verminderen.

Je kunt havermout eten als ontbijt of het gebruiken om zoete en hartige gerechten mee te bereiden. Haver is geweldig om soepen en crèmes te verdikken. En om smoothies een heerlijke, dikke consistentie te geven of om er in combinatie met andere soorten bloem koekjes van te maken.

Je kunt ook een heerlijke haverdrank maken die je elke dag drinkt bij het ontbijt of als tussendoortje, zonder genoeg te krijgen van dit geweldige en natuurlijk voedzame product. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Anton, S. D., Martin, C. K., Han, H., Coulon, S., Cefalu, W. T., Geiselman, P., & Williamson, D. A. (2010). Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2010.03.009
  • Medagama, A. B. (2015). The glycaemic outcomes of Cinnamon, a review of the experimental evidence and clinical trials. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-015-0098-9
  • Edens, N. K., Reaves, L. A., Bergana, M. S., Reyzer, I. L., Baxter, J. H., & Snowden, M. K. (2002). Yeast extract stimulates glucose metabolism and inhibits lipolysis in rat adipocytes in vitro. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2002.tb11415.x
  • A Jenkins, D. J., S Wolever, T. M., Taylor, R. H., Barker, H. M., & Fielden, H. (1980). Exceptionally low blood glucose response to dried beans: Comparison with other carbohydrate foods. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.281.6240.578
  • Hou, Q., Li, Y., Li, L., Cheng, G., Sun, X., Li, S., & Tian, H. (2015). The metabolic effects of oats intake in patients with Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7125536

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.