Gebruik van zout onder controle houden!

Het voornaamste doel is niet om geen natrium meer te gebruiken. Streef ernaar om je gebruik van zout onder controle te houden. Kies altijd voor verse en natuurlijke voedingsmiddelen.
Gebruik van zout onder controle houden!
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 21 februari, 2019

Het lijkt misschien raar, maar natrium zit in bijna alle industriële en bereide voedingsmiddelen die we dagelijks eten. Zelfs in sappen in de supermarkt en in koolzuurhoudende dranken zit zout. Daarom is het belangrijk om het gebruik van zout onder controle te houden.

Als je dit mineraal te veel eet, zal je niet alleen last krijgen van een hoge bloeddruk.

Het heeft meerdere effecten op je gezondheid, in die mate dat het kan leiden tot problemen met het beendergestel, de spijsvertering, en tot cardiovasculaire problemen en huidproblemen.

Hoewel het altijd aangeraden is om natrium met mate te gebruiken, betekent dit niet dat je de fout moet maken om het compleet uit je voeding te schrappen. Het geheim hier is met mate.

Dit geldt eigenlijk voor alles dat een invloed heeft op je dagelijkse voedingsgewoonten.

Zout en je lichaam

Vergeet niet dat natrium erg belangrijk rol is voor het cellulaire metabolisme. Dit systeem speelt een rol in de samentrekking van de spieren. Het zorgt ook voor een goede ‘zuur-basebalans’ in het lichaam.

Bovendien verlies je een groot deel van dit mineraal via de urine, feces en zweet.

Daarom is het belangrijk dat je enerzijds niet meer natrium opneemt dan je nodig hebt, maar dat je aan de andere kant ook niet meer natrium mag verliezen dan het lichaam nodig heeft om zijn functies uit te voeren.

Misschien moet je eens proberen het gebruik van zout onder controle te krijgen? In dit artikel bespreken we zeven voedingsmiddelen die je hierbij kunnen helpen.

Voedingsmiddelen die je helpen het gebruik van zout onder controle te krijgen

1. Ananas

De belangrijkste voordelen van dit lekkere fruit zijn de vochtafdrijvende en ontstekingsremmende eigenschappen.

  • Het bevordert de lymfatische circulatie en bevat veel koper en mangaan. Dit zijn twee essentiële mineralen die helpen om het teveel aan natrium in het lichaam te zuiveren.
  • Ananas bevat ook bromelaïne en vitamine C. Deze elementen verminderen de ontstekingen die een gevolg zijn van de opstapeling van natrium in het lichaam en die de gezondheid van de nieren erg aantasten.

Eet altijd verse ananas. Gebruik dus geen ananas in verpakking. Gebruik ook je verbeelding om deze vrucht toe te voegen aan je maaltijden. Dan helpt ananas je optimaal om het gebruik van zout onder controle te krijgen.

2. Vervang zout door oregano

Oregano

Je kan oregano gebruiken als een fantastische smaakmaker en een vervangmiddel voor zout.

Vergeet niet dat natrium aanwezig is in alle verwerkte voedingsmiddelen, dus ook in brood. Er is een manier om de hoeveelheid zout in je dagelijks brood te verminderen. Voeg een lepel olijfolie toe met een beetje oregano. Het geeft het brood een lekkere smaak.

Oregano bevat ook bèta-caryofylleen (E-BCP). Dat is een bestanddeel dat zwellingen voorkomt en de bloedsomloop bevordert.

Aarzel niet om oregano regelmatig in je voeding te gebruiken. Dit is een smakelijke manier om het gebruik van zout onder controle te krijgen.

3. Aardbeien

Eet ook regelmatig biologische aardbeien. Dat helpt niet alleen om de gezondheid van de nieren te verbeteren, maar het zal ook het urinezuurpeil, slechte cholesterol (of LDL) en hoge bloeddruk verminderen.

Je moet aardbeien altijd in hun natuurlijke vorm eten, want zodra je deze vruchten in confituur eet of als verpakt sap drinkt, geef je je lichaam zonder het te weten een grote hoeveelheid natrium.

Rijpe aardbeien bevatten meer flavonoïden dan onrijpe of ingevroren vruchten die je in de supermarkt vindt. Dat geldt ook voor rijpe frambozen.

Aarzel niet om tijdens het aardbeienseizoen van de voordelen van dit fruit gebruik te maken. Deel de lekkere smaak en positieve effecten met je hele familie.

4. Artisjokken

gebruik van zout onder controle artisjok

Artisjokken houden de bloeddruk in evenwicht. Dankzij de aanwezige vitaminen bevatten ze minder zout.

Een geweldige manier om ze eten, is door ze te besprenkelen met olijfolie en citroensap. Dit helpt om de lever te zuiveren. Bovendien zorgt het voor een goede gezondheid van de nieren. Dit alles dankzij de zuren, vitaminen en enzymen die deze voedingsmiddelen bevatten.

5. Koriander

Koriander is een erg krachtig natuurlijk vochtafdrijvend middel. Geniet van de positieve effecten door het in soepen en salades te gebruiken. Het heeft een intense en originele smaak. Die past goed in bepaalde maaltijden waarin je het kan gebruiken als een uitstekend vervangmiddel voor zout.

Bovendien helpt het om de bloeddruk te verlagen en vermindert het de typische effecten van een hoge bloeddruk, zoals hoofdpijn of migraine.

6. Knoflook

Heb jij reeds knoflookzout in je keuken? Heb je het nog niet, aarzel dan niet en maak zelf deze natuurlijke en succesvolle remedie om je hoge bloeddruk te verminderen. Met knoflookzout kan je van je maaltijden genieten zonder het tafelzout te missen.

Knoflook is een geneeskrachtig voedingsmiddel. Iedereen zou het in zijn keuken moeten hebben. Het werkt als een antibioticum en vermindert een hoge bloeddruk. Het bevat ook allicine. Dat is een enzym dat zorg draagt voor je hart en de gezondheid van de nieren.

7. Radijzen

gebruik van zout onder controle radijsjes

De smaak van radijzen is heel speciaal. Ze smaken verfrissend en zijn bijna even geneeskrachtig als knoflook. Deze groente wordt heel veel gebruikt in de Indische keuken. Het heeft een opmerkelijk effect op een hoge bloeddruk.

Het geheim zit hem in ethylacetaat. Dit bestanddeel kan je vele voordelen bieden, op voorwaarde dat je het op een natuurlijke manier eet. Probeer dus toch om op deze groente te ‘kauwen’ en zijn intense smaak te ervaren. Het is zeker de moeite waard. Denk maar aan de positieve effecten op je gezondheid!

Tot besluit komen we nog eens terug op wat we in het begin van dit artikel hebben beklemtoond. Het is niet de bedoeling dat je geen zout meer eet. Zorg er wel voor dat je controle hebt over je zoutinname. Kies altijd voor verse en natuurlijke voedingsmiddelen. Met andere woorden: gebruik voeding die je al een groot deel van de voedingsstoffen verschaft die je nodig hebt.

Ga je vanaf nu een beetje meer zorg dragen voor jezelf?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
  • Quesada I, de Paola M, Torres-Palazzolo C, Camargo A, Ferder L, Manucha W, Castro C. Effect of Garlic’s Active Constituents in Inflammation, Obesity and Cardiovascular Disease. Curr Hypertens Rep. 2020 Jan 10;22(1):6. doi: 10.1007/s11906-019-1009-9. PMID: 31925548.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.