Hoeveel vlees mag je per week eten?

Rood vlees kan deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet. Je moet het echter met mate en niet te vaak eten. Lees dit artikel om erachter te komen wat de huidige aanbevelingen zeggen over vleesconsumptie.
Hoeveel vlees mag je per week eten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de meestvoorkomende discussies op het gebied van voeding is hoeveel vlees iemand per week zou mogen eten. In de afgelopen jaren zijn er verschillende veganistische claims ontstaan die zeggen dat je gezondheid kan worden verbeterd door dierlijke producten volledig uit je dieet te schrappen.

De wetenschap ondersteunt deze bewering echter niet, omdat het de behoefte aan vleesconsumptie ondersteunt om alle eiwitten en alle noodzakelijke micronutriënten binnen te krijgen. Bovendien is een van de basiskenmerken van een goed voedingspatroon afwisseling en de juiste verhouding van de voedingsmiddelen waaruit je dieet bestaat.

Om deze reden zou je niet elke dag vlees moeten eten. In plaats daarvan raden we je aan om ook eiwitten uit eieren en vis te halen. Lees dit artikel om erachter te komen hoeveel vlees je in een week mag eten.

Geef prioriteit aan wit boven rood vlees

Er is wetenschappelijk bewijs om te bevestigen dat het eten van bewerkt rood vlees (niet al het rode vlees) het risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten verhoogt.

Het eten van te veel rood vlees zelf zou in verband kunnen worden gebracht met een verhoogd cardiovasculair risico, aldus een artikel geproduceerd in The British Journal of Nutrition (Engelse link). Er is echter geen sterk bewijs voor deze associatie. We hebben dus meer onderzoek nodig om een definitieve bewering te maken.

Ondanks alles raden we je aan om voorrang te geven aan wit boven rood vlees. Je zou 3-4 keer per week producten uit de eerste groep kunnen eten. Je zou dan 1 of 2 keer per week voor rood vlees kunnen kiezen.

Hoeveel vlees mag je per week eten

Het is beter om vis te eten

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers geconcludeerd dat het verhogen van de visconsumptie en het verminderen van de vleesconsumptie een positieve gewoonte is voor je algehele gezondheid.

Vette vis bevat enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals omega 3-vetzuren. Het regelmatig eten van deze lipiden wordt in verband gebracht met een vermindering van het cardiovasculaire risico, blijkt uit een onderzoek dat in 2018 werd uitgevoerd (Engelse link).

Bovendien hebben viseiwitten een hoge biologische waarde. Dat wil zeggen dat ze hetzelfde zijn als die van vlees. Om deze reden zijn vis en zeevruchten een bron van hoogwaardige voedingsstoffen. Ze bevatten ook B-vitamines en verschillende mineralen.

Bovenstaande in gedachte houdend, raden we je daarom aan om je dieet te oriënteren op een hogere consumptie van vis. We raden je aan om ongeveer drie keer per week witvis te eten, terwijl je twee keer per week vette vis zou kunnen eten.

Wat het laatste betreft, is het belangrijk op te merken dat je voorrang kunt geven aan kleine vissen, zoals sardines, omdat deze kleinere hoeveelheden zware metalen in hun vetweefsel bevatten.

Je zou geen bewerkt vlees moeten eten

Er is geen solide bewijs dat vleesconsumptie in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op verschillende ziektes. Maar deze relatie is wel duidelijk als het gaat om ultrabewerkte producten.

Daarom moet je je consumptie van deze voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld in massa gemaakte hamburgers, beperken. Dit soort voedsel heeft een slechte voedingswaarde. De risico’s van het eten ervan wegen daarom veel zwaarder dan de voordelen ervan.

Bewerkte vleesproducten moet je vermijden

Vlees maakt onderdeel uit van een gezond dieet

Zolang de wetenschap het niet anders aangeeft, valt vlees binnen het spectrum van gezonde voeding. Het levert essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, zink en B-vitamines, allemaal nodig voor het energiemetabolisme en om bloedarmoede te voorkomen.

Ondanks alles raden we je aan om voorrang te geven aan wit boven rood vlees. Aan de andere kant zijn specialisten de laatste jaren begonnen met het aanbevelen van vis.

Vis levert hoogwaardige eiwitten, samen met vetzuren die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, die het risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten kunnen verminderen.

Denk eraan om een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te combineren met regelmatige lichaamsbeweging. Op die manier geniet je van een goede gezondheid en zal je lichaam zijn functies op een efficiëntere manier uitvoeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carvalho AM., Castro Selem SS:, Machado Miranda A., Marchioni DM., Excessive red and processed meat intake: relations with health and environment in Brazil. Br J Nutr, 2016. 115: 2011-6.
  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol 2018. 9: 345-381.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.