Hoest bestrijden met knoflook en ui

Zowel ui als knoflook hebben slijmoplossende, antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen. Daardoor kunnen ze zorgen voor de verwijdering van slijmen en helpen om een zich ontwikkelende hoest te verminderen.
Hoest bestrijden met knoflook en ui

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoesten is een vervelend symptoom dat optreedt wanneer het immuunsysteem virussen en bacteriën ontdekt in de luchtwegen. Er bestaan natuurlijke middeltjes waarmee je die onaangename hoest bestrijden kunt.

Hoesten is een verdedigingsmechanisme. Het is een manier om door middel van een explosieve uitstoting van lucht uit de longen af te komen van de ziektekiemen en vreemde lichamen die onze gezondheid beschadigen.

Over het algemeen gaat het hoesten gepaard met een overmatige productie van slijm, verstopping en ontsteking van de keel. We weten ook dat het heel gewoon is dat hoest optreedt tijdens de griep en bij verkoudheden. Het gaat dan ook vaak gepaard met een irritatie van de ogen, hoofdpijn en een algemeen gevoel van ellendigheid.

Het goede nieuws is dat er remedies bestaan die honderd procent natuurlijk zijn. Dankzij hun ingrediënten maken ze het immuunsysteem sterker en zorgen ze voor een sneller herstel.

In dit artikel zullen we je een behandeling voorstellen die de genezende kracht van ui en knoflook bundelt tot een beschermend middeltje.

Misschien ook interessant:
8 onbekende voordelen van uien

Je hoest bestrijden met een natuurlijk drankje met ui en knoflook

Dit middeltje is al een heel oude remedie. Het natuurlijke drankje met ui en knoflook bezit antibiotische eigenschappen. Wanneer je het drinkt, dan zal het bijdragen om de ernst van de hoest te verminderen.

Bovendien bevat het een grote hoeveelheid ontstekingsremmende, slijmoplossende en antivirale actieve elementen. Dat maakt het een doeltreffende middel om de luchtwegen te zuiveren wanneer je last hebt van verkoudheden en van de griep.

De voordelen van ui om hoest te bestrijden

Hoest bestrijden met ui

Uien zijn een van de groenten die het vaakst gebruikt worden in de gastronomie. En dat komt niet alleen omdat ze smaak geven aan maaltijden. Ze hebben ook een zeer grote voedingswaarde, waardoor ze heel wat positieve effecten hebben op de gezondheid en helpen als je je hoest bestrijden wilt.

 • Al jaren blinken ze uit als een opmerkelijke bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zodra het lichaam ze opgenomen heeft, zullen deze bestanddelen het immuunsysteem sterker maken en de processen die verantwoordelijk zijn voor de afvoer van de gifstoffen uit het lichaam versterken.
 • Bovendien bevatten ze ook fosforelementen die krachtige antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen bezitten. Zo vormen uien een ideaal middel om kwalen te behandelen die veroorzaakt worden door virussen en bacteriën.
 • Uien hebben ook mucolytische en slijmoplossende effecten. Daardoor zijn ze doeltreffend om hoest te behandelen en slijm te verwijderen.
 • En alsof al die kenmerken en eigenschappen nog niet voldoende zijn, zijn uien ook nog eens een natuurlijk tonicum voor de luchtwegen en zorgen ze ook voor de vermindering van de ontsteking en voor de reiniging.

De voordelen van knoflook in de bestrijding van hoest

Hoest bestrijden met knoflook

Eeuwenlang heeft knoflook deel uitgemaakt van honderden culturen over de hele wereld. Het heeft een pikante smaak en bezit verschillende voedzame eigenschappen. Dat heeft ervoor gezorgd dat knoflook een onmisbaar ingrediënt is in de dagelijkse voedingsgewoonten van miljoenen mensen.

 • In dit specifieke geval blinkt knoflook uit vanwege de antibiotische en slijmoplossende effecten. Die dragen bij tot het verwijderen van de ziektekiemen die de hoest veroorzaken.
 • Naast die kwaliteiten werkt het ook ontstekingsremmend. Al deze effecten samen bevorderen de reiniging van de luchtwegen en verminderen de ontsteking.
 • Bovendien helpt het ook om het immuunsysteem te versterken. Het doet dit door de productie van antilichamen te vermeerderen die de virussen en bacteriën vernietigen.

Hoe kun je hoest bestrijden met deze natuurlijke remedie met ui en knoflook?

Hoest bestrijden met ui en knoflook

Dit warme drankje met ui en knoflook is een erg gemakkelijk recept om uit te voeren. Andere commerciële producten voor de hoest kunnen soms ongewenste bijwerkingen veroorzaken, maar dat is bij dit natuurlijke middeltje niet het geval.

Het is misschien geen wonderbehandeling om deze aandoening te genezen, maar door het te drinken zorg je wel voor een uitstekend extra hulpmiddel om de symptomen te verminderen.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 500 ml water
 • een halve middelgrote ui
 • 2 rauwe knoflookteentjes

Hoe maak je dit drankje klaar?

 • Doe eerst het water in een kom en breng het aan de kook op een middelmatig hoog vuur.
 • Hak dan de uien en de knoflook.
 • Wanneer het water kookt, voeg je de gehakte ui en knoflook toe.
 • Draai nu het vuur wat lager en laat het gedurende twee tot drie minuten koken.
 • Na die paar minuten laat je het op kamertemperatuur staan tot het klaar is om te drinken.
 • Dan zeef je het en drink je het op.

Hoe drink je dit drankje?

 • Vul een halve kop en drink het op door kleine slokjes te nemen. Probeer het zo warm te drinken als je kan.
 • Drink het zodra je de eerste tekenen van een hoest of een verstopping merkt.
 • Herhaal dit drie tot vier keer per dag, afhankelijk van de ernst van je symptomen.
 • Gebruik het drankje als onderdeel van je behandeling tot je ervaart dat de hoest verminderd is.

Ben je er klaar voor om deze krachtige natuurlijke remedie uit te proberen? Als je het nog steeds niet geprobeerd hebt en je hebt nu last van dit probleem, volg dan de instructies en ontdek zelf hoe nuttig dit drankje is om je hoest onder controle te krijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Beigoli S, Behrouz S, et al. Effects of Allium cepa and its constituents on respiratory and allergic disorders: a comprehensive review of experimental and clinical evidence. Evidence Based Complementary Alternative Medicine. 2021. 5554259.
 • Fundación Española de la Nutrición. Cebolla.
 • Gloria García, Alimentos Que Ayudan a Prevenir y Combatir Enfermedades. Palibrio, 2012.
 • Goldman R. D. Honey for treatment of cough in children. Official Publication of the College of Family Physicians of Canada. Diciembre 2014. 60 (12): 1107-1110.
 • Jean Carper. Los alimentos medicina milagrosa. Editorial AMAT, 2012.
 • Majewski M. Allium sativum, facts and myths regarding human health. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny. 65 (1): 1-8.
 • Salehi B, Zucca P, Erdogan Orhan I. Allicin and health: a comprehensive review. Trends in Food Science & Technology. 86.
 • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pennsylvania University.2009.
 • Wolde T, Kuma H, et al. Anti-bacterial activity of garlic extract against human pathogenic bacteria. Journal of Pharmacovigilance. 2018. 6:1.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.