Hoe moet je voor je nieren zorgen: 6 adviezen

Hoe moet je voor je nieren zorgen? Naast het vermijden van te veel zout en het drinken van voldoende water, moet je ook een gezond dieet volgen.
Hoe moet je voor je nieren zorgen: 6 adviezen

Laatste update: 05 februari, 2019

Weet jij hoe je voor je nieren zorgen moet? Ten slotte zijn je nieren een van de belangrijkste organen in je lichaam. Ze hebben vele belangrijke functies, waaronder:

 • Urine produceren
 • Giftige stoffen uit je lichaam verdrijven
 • Water door je lichaam verdelen
 • Bloeddruk stabiel houden

Daarom moet je goed voor je nieren zorgen. Dit is omdat als ze niet goed werken, dit je hele lichaam uit balans kan brengen.

Zorg er daarom goed voor

Als je niet goed voor ze zorgt, kan dit bijdragen aan een breed scala aan problemen, bijvoorbeeld hypertensie of diabetes. Gelukkig is het voorkomen van nieraandoeningen eenvoudig.

Het is waar dat veel mensen met nierproblemen dit in de genen hebben. Een factor die hen echter veel beïnvloedt, is de levensstijl. Door een gezonde levensstijl en een goed dieet aan te houden, dus voor je nieren te zorgen, kun je een bijdrage leveren aan het mogelijk voorkomen van nierproblemen.

We geven we je vandaag 6 adviezen zodat je hiermee kunt beginnen.

Goed voor je nieren zorgen kan problemen voorkomen

Hoe moet je voor je nieren zorgen

1. Beheers je cholesterol

Mensen met een hoge cholesterol hebben meer kans op nierproblemen. Het is belangrijk om deze niveaus stabiel te houden om overbelasting van je nieren te voorkomen. Als ze overbelast zijn, leidt dit tot nierfalen.

Bovendien help je hiermee je bloeddruk te beheersen. Dit is een andere manier waarop je voor je nieren zorgen kunt.

2. Een goed dieet

De transvetten die je eet in junkfood, koekjes en geraffineerd voedsel, overbelasten je nieren. Als gevolg hiervan staat dit hun normale functioneren in de weg.

Het is dus het grootste belang dat je niet te veel suiker eet. Dit alles produceert immers een teveel aan gifstoffen in je lichaam.

Een dieet op basis van fruit, groenten, granen, granen en een grote hoeveelheid vezels is de beste optie om voor deze zeer belangrijke organen te zorgen.

Goed voor je nieren zorgen door water te drinken

3. Drink water

Water is fundamenteel voor je lichaam en het is ook verantwoordelijk voor het ondersteunen van je nieren en voor het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen die gemakkelijk in je lichaam ophopen.

Niet genoeg water drinken, droogt je nieren uit. Dit zorgt ervoor dat ze giftige stoffen opnemen en het voorkomt dat gifstoffen uit je lichaam worden afgevoerd.

Bovendien is een gebrek aan water in je lichaam een ​​oorzaak van vochtretentie. Dit komt omdat je nieren niet de hoeveelheid water afgeven die ze zouden moeten. Met andere woorden: ze werken niet correct.

Hoeveel water?

Het wordt aanbevolen dat je tussen de 6 en 8 glazen water per dag drinkt. Dit aantal kan echter hoger zijn op basis van de behoeften van elke persoon. Dit komt omdat je zowel je fysieke conditie als de activiteiten die je doet in gedachten moet houden.

4. Bewegen

Voldoende beweging is fundamenteel voor het reguleren van alle lichaamsfuncties. Je nieren vormen hierop geen uitzondering.

Dagelijks bewegen is noodzakelijk om te genieten van een betere gezondheid. Als je niet kunt sporten vanwege tijdgebrek … 30 minuten lopen per dag is meer dan voldoende.

5. Verminder je zoutinname

Goed voor je nieren zorgen door minder zout te eten

Zout, vooral geraffineerd zout, is een van de belangrijkste vijanden van je nieren. Deze specerij is een van de grootste veroorzakers van nierproblemen. Ook al is het aanwezig in alle voedingsmiddelen, het probleem komt door het eten van buitensporige hoeveelheden zout.

Het wordt aanbevolen om alleen wat zout op je maaltijden te gebruiken en voedingsmiddelen te vermijden die grote hoeveelheden bevatten zoals:

 • Frietjes
 • Chips
 • Gezouten noten
 • Tomatensauzen
 • Cheddarkaas

6. Vermijd roken

Tabak heeft niet alleen invloed op je longen. Het heeft ook invloed op je blaas, maag en nieren. Roken geeft je meer kans op nierfalen, diabetes, obesitas en arteriële hypertensie. Het vermijden van sigaretten is goed voor je lichaam in het algemeen.

Zeg NEE tegen roken!

Goed voor je nieren zorgen: recepten

Goed voor je nieren zorgen met grapefruit

Er zijn veel vruchten en voedingsmiddelen die goed zijn voor het bevorderen van je nierfunctie. Dit komt door hun hoge gehalte aan vezels en mineralen. Wacht niet om de volgende voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen:

 • Druiven
 • Groene appels
 • Watermeloen
 • Artisjokken

Er zijn ook geweldige recepten voor het reinigen en ontgiften van je nieren. Vandaag gaan we een van de beste ontgiftende sappen met je delen. Naast dat ze heerlijk smaken, zijn ze super voedzaam.

Ingrediënten

 • 1 mango
 • 2 grapefruit, geperst
 • 2 sinaasappels, geperst
 • ½ meloen

Bereidingswijze

 • Pers eerst het sap uit de grapefruit en sinaasappels.
 • Schil daarna de mango en de meloen en snij het vruchtvlees in blokjes.
 • Voeg het sap dan toe aan de blender met de geschilde mango en meloen.
 • Als je het een ​​zoetere smaak wilt geven (die het waarschijnlijk niet nodig heeft dankzij de mango), kun je altijd honing toevoegen.
 • Voeg als je wilt een paar ijsblokjes toe om een ​​soort reinigende frappe te maken.

Het is verfrissend en gezond!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.