Hoe vervang je een deurknop? Lees onze tips!

De meeste deurknoppen begeven het op een bepaald moment. Je moet ze dan onmiddellijk vervangen. Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden is dat je een gelijksoortige moet kopen.
Hoe vervang je een deurknop? Lees onze tips!

Laatste update: 24 augustus, 2022

Elke deurknop of deurkruk kan geleidelijk verslechteren door constant gebruik of gebrek aan onderhoud. Hij gaat vast of los zitten en er zijn momenten dat je geen andere keuze hebt dan hem te vervangen. Je hebt geluk, want in het artikel van vandaag lees je hoe je dat moet doen.

Zoals je weet, moeten deurknoppen altijd in goede staat zijn, omdat het hier om veiligheid gaat. Je moet ze dus vervangen zodra je een defect systeem ontdekt, om grote schade en problemen te voorkomen. Als je wilt besparen op de kosten, dan kun je dit gewoon zelf doen!

Wat is er nodig om een deurknop te repareren?

Allereerst heb je wat gereedschap nodig om de deurknop te demonteren. Je hebt een schroevendraaier nodig die past bij de grootte en het type van de schroeven van de platen. Ook heb je een slotolie nodig om de knop los te maken als deze vast zit. Bovendien heb je misschien een nieuwe knop nodig om de oude te vervangen.

Stap voor stap je deurknop vervangen

Hoe vervang je een deurknop

Een deurknop repareren is eenvoudig, als je maar weet wat je doet. Je kunt het doen door gewoon de stapsgewijze instructies hieronder te volgen. Lees dus snel verder om alles te ontdekken wat je weten moet.

1. Maak eerst de schroeven los

De eerste stap is het losdraaien van alle schroeven waarmee de deurknop op zijn plaats wordt gehouden. Je moet zowel de schroeven aan de binnen- als de buitenkant verwijderen om hem eruit te kunnen trekken.

Het doel van deze eerste fase is de afdekplaatjes te verwijderen die het mechanisme verbergt, om het vrij te maken. Het is belangrijk dat je de positie van elke schroef bekijkt om te onthouden waar de schroef moet komen wanneer je de nieuwe deurknop plaatst.

2. Breng slotolie aan

Spuit alle resterende onderdelen van de knop in met olie om ze te smeren. Dit is om het vet te verwijderen en het mechanisme vrij te kunnen bewegen. Het is ook om overtollig vuil te verwijderen en plaats te maken voor de nieuwe deurknop.

3. Verwijder de kogel en de handgreep die samen de deurknop vormen

Na het verwijderen van de afdekplaatjes zou je moeten kunnen zien dat de deurknop een knop heeft. Dit element drukt op de kogel en de handgreep om de twee delen samen te drukken zodat ze elkaar vasthouden.

Je moet op de knop drukken om de twee delen los te koppelen en ze dan verwijderen. Houd de vergrendeling dus steeds ingedrukt en trek beide delen van de knop eruit met behulp van een schroevendraaier. Draai daarna de bout zodat deze naar buiten begint te komen en demonteer de hele knop. Doe hetzelfde aan beide kanten van de deur.

4. De nieuwe deurknop installeren

Deurknoppen worden vaak ook gebruikt voor andere doeleinden

Allereerst moet de nieuwe knop gelijk zijn aan de vorige, zodat hij past. Je begint dan met het installeren van de grendel. Die moet je goed vastschroeven, want het is de basis die voor stabiliteit en veiligheid van de knop zorgt.

Plaats vervolgens de hoofdknop op zijn plaats. De sierlijst moet rond de deuropening worden geschroefd en de staaf van de knop moet door deze twee openingen worden gestoken om dit te doen. Bovendien moet je de handgreep met de klink vasthaken en vastzetten zodat hij niet losraakt.

Als laatste stap moet je de deurknop bevestigen, die zich aan de andere kant van de deur bevindt. Installeer de andere sierlijst, monteer de tweede knop op de stang die de hoofdknop vasthoudt, voeg de handgreep toe en bevestig vervolgens de bijbehorende ‘nippel’.

Hoe verleng je de levensduur van een deurknop?

Deuren worden voortdurend blootgesteld aan weer en vuil. Daarom is het belangrijk om ze minstens één keer per maand een onderhoudsbeurt te geven. Breng een smeermiddel voor sloten aan om de onderdelen van het deurknopmechanisme los te maken, zodat ze vrij kunnen bewegen.

Het is belangrijk om aardig te zijn voor je deuren bij het openen en sluiten, want dichtslaan zal ze zeker beschadigen. Maak de knoppen bovendien ten minste eenmaal per week schoon met azijn of een mengsel van ammoniak en water om ze glanzend te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Campbell D. Arreglos para el hogar [Internet]. Buenos Aires: Editorial Albatros; 2006. [citado 01 de junio de 2021]
  • Heras E. Cerrajería práctica [Internet]. Barcelona: Manuales Soler; (S.F). [citado 01 de junio de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.