10 sleutels om te decoreren in de industriële stijl

De industriële stijl wordt gekenmerkt door een stedelijke, tijdloze en sobere esthetiek. Lees in dit artikel hoe je deze stijl thuis met succes kunt bereiken.
10 sleutels om te decoreren in de industriële stijl

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zoals de naam al doet vermoeden, is de industriële stijl geïnspireerd op fabrieken. Het is een stijl met eenvoudige architectuur en het gebruik van materialen met weinig details en ornamenten.

Toch geeft het je huis een jeugdig, fris en karaktervol tintje. In dit artikel vertellen we je over 10 sleutels om te decoreren in de industriële stijl zodat je niet zult falen als je deze stijl in je huis wilt gebruiken.

Een publicatie genaamd El estilo industrial adaptado al estilo contemporáneoen el diseño de interiores (de industriële stijl aangepast aan de hedendaagse stijl in interieurontwerp – Spaanse link) legt uit dat in de jaren vijftig verschillende fabrieken in New York werden gesloten en uiteindelijk huizen werden. Als gevolg hiervan werd de bekende industriële stijl, ook wel bekend als urban of loft-stijl, geboren.

Het is een favoriete manier om restaurants, cafés en appartementen in steden in te richten. Deze stijl wordt geassocieerd met mannelijkheid door het gebruik van ruwe materialen zoals:

 • cement
 • bakstenen
 • staal
 • donkere, metallic en koude kleuren

Kenmerken van de industriële stijl

De industriële stijl kenmerkt zich door tijdloos te zijn. Na meer dan 50 jaar sinds het voor het eerst in de mode kwam, is het nog steeds actueel en fris. Open ruimtes met bakstenen en betonnen muren en vloeren, grote ramen, meubels die hout en metaal combineren, geven een stedelijke uitstraling, geïnspireerd door fabrieken maar aangepast aan huizen en trends.

Het is ook een eclectische stijl, of met andere woorden, het maakt combinaties van verschillende soorten stijlen en elementen mogelijk. Zo kunnen elementen van rustieke, vintage, Scandinavische en minimalistische stijlen worden opgenomen.

Een van de belangrijkste kenmerken is dat het, omdat het oorspronkelijk in fabrieken werd gebruikt, meestal wordt gebruikt in loft-achtige ruimtes, in huizen en appartementen met weinig muren.

10 sleutels de industriële stijl goed toe te passen

10 sleutels om te decoreren in de industriële stijl

De industriële stijl is ideaal voor het gebruik in open ruimtes met grote ramen en hoge plafonds, met een eenvoudige architectuur en een neiging tot minimalisme. Als je huis echter geen loft is, hoef je je geen zorgen te maken! Je kunt deze stijl nog steeds toepassen in je huis. Hier zijn enkele tips hoe dit te doen.

Gebruik natuurlijk hout

Als je een industriële stijl wilt hebben, laat je je houten meubelen het beste in hun natuurlijke staat. Breng geen vernis, glans of verf aan. Laat de houtnerf in zijn natuurlijke staat zien. Je kunt zelfs spijkers of andere afwerkingen laten zien. Het is dus niet nodig om ze te verbergen.

Laat de materialen onbedekt

Terwijl veel decoratieve stijlen dingen zoals kranen, spijkers en stenen proberen te verbergen om een zeer gepolijste afwerking te krijgen, doet de industriële stijl juist het tegenovergestelde.

 • Het is dus geen probleem om leidingen en constructies open en bloot te laten liggen.
 • Ook moet je beton, hout, cement, leer en bakstenen in de meest natuurlijke staat worden gelaten.

IJzer, messing en staal zijn je beste bondgenoten

Dit soort materialen zijn onmisbaar als je op zoek bent naar een industriële inrichting. Laat plastic en keramiek achterwege en vervang ze door roestvrij staal, messing of ijzer.

 • Je kunt plastic vuilnisbakken en opbergdozen vervangen door metalen manden.
 • Hetzelfde geldt voor stoelen en tafels. Voeg er een paar toe die metalen poten hebben of die volledig van metaal zijn.
 • Ook decoratieve elementen zoals beeldjes en keukengerei moeten van deze materialen zijn.

Kies meubels die hout en metaal combineren

Bij het decoreren in de industriële stijl moet je spelen met elementen die er nieuw en oud uitzien. Een van de beste manieren om dit effect op een evenwichtige manier te bereiken, is door meubels te gebruiken die hout en metaal combineren.

Het metaal, met zijn glans, zal die moderne uitstraling geven. Aan de andere kant geeft hout een meer rustieke uitstraling, vooral als er geen vernis wordt gebruikt.

Hergebruik en maak je eigen decoratieve objecten

Deze stijl is geïnspireerd op fabrieken, dus je kunt industriële elementen hergebruiken om er bruikbare objecten van te maken. Tafels of stoelen van pallets weken erg goed bij deze stijl.

 • Op dezelfde manier kun je zoeken naar lampen of decoraties gemaakt met hergebruikte metalen voorwerpen.
 • Je kunt ook blikken dozen of amberkleurige glazen flessen gebruiken om er vazen of containers van te maken.
 • Als je een muziekliefhebber bent kun je bijvoorbeeld met metalen voetstukken je elektrische gitaren of instrumenten tentoonstellen.

Gebruik meubels en objecten met een versleten look

Omdat de industriële stijl geïnspireerd is op fabrieken en de stedelijke omgeving, zijn items met een versleten look ideaal. Maar pas op, versleten is niet hetzelfde als beschadigd. Het gaat meer om het vinden van stoffen en texturen die het verstrijken van de tijd weerspiegelen.

 • Je kunt zelfs items gebruiken zoals klokken, lampen of metalen borden die opzettelijk een beetje afbladderende verf hebben.
 • Ook kun je een verfstijl toepassen die het versleten effect bereikt waarbij sommige stenen in het zicht blijven en er wat vegen verf aanwezig zijn die niet uniform zijn.

Je moet een schilder zoeken die gespecialiseerd is in dit soort afwerkingen of inspiratie zoeken met afbeeldingen die je kunt imiteren. Het gaat dus niet om het willekeurig opspatten van verf.

Gebruik retro-elementen voor een unieke industriële stijl

Omdat de industriële stijl in de jaren 50 ontstaan is, kun je vintage of retro-elementen plaatsen, zoals oude coca-cola borden, foto’s van rock-and-roll bands, decoratieve blikken borden of popart zoals werken van Andy Warhol. Je kunt zelfs antiek en familiestukken zoals klokken of metalen voorwerpen uit het stof halen.

Kies een kleurenpalet dat past bij de industriële stijl

Pas de stijl aan je ruimte aan

Bij het decoreren in de industriële stijl is het belangrijk om een kleurenpalet te gebruiken dat bij deze stijl past. Felle kleuren worden meestal niet gebruikt. Neutrale kleuren daartegenover overheersen met verschillende tinten grijs, beige, brons, grijsblauw en accenten in witte en zwarte tinten.

De meeste warmte wordt geboden door de tint van het hout dat je kiest, de stenen die in het zicht blijven en enkele lederen accessoires.

Kies textiel en prints die bij elkaar passen

De industriële stijl was erg populair in Britse herenclubs. Daarom zijn geruite stoffen een klassieker in deze stijl. Maar ook stoffen van natuurlijke vezels en in lichte kleuren zoals linnen of katoen combineren heel goed en zorgen voor warmte.

Tegelijkertijd is leer een perfect materiaal voor je meubels. De Chester bank in bruine tinten is bijvoorbeeld een iconisch stuk voor de industriële stijl.

Gebruik grote lampen en spots

Verlichting is essentieel voor het decoreren in de industriële stijl. Gebruik lampen met metalen doppen of laat de gloeilampen onbedekt. Lampen in een stijl die vergelijkbaar is met film- of fotografielampen of kroonluchters werken heel goed.

Pas de industriële stijl aan je ruimte aan

De industriële stijl heeft in zijn oorsprong bijzondere kenmerken die zijn aangepast aan ruimtes met weinig kamers en grote indelingen. Het is echter mogelijk om het aan te passen aan andere soorten ruimtes.

Zelfs in het interieurontwerp wordt de term neo-industriële of industriële chique gebruikt om te verwijzen naar de industriële stijl die andere elementen bevat die het verzachten, meer kleur toevoegen en het in kleinere ruimtes mogelijk maken.

Je kunt bijvoorbeeld wat planten of kussens in felle kleuren toevoegen om de ruimtes tot leven te brengen en kleur te geven. Je kunt ook een industriële inrichting aanpassen aan een kleine ruimte of een bepaald deel van je huis, zoals een recreatieruimte, de studeerkamer of de kamer van je tiener.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.