Hoe verschillende culinaire planten te kweken
Het kweken van je eigen culinaire planten kan zeer lonend en therapeutisch zijn. Je kunt ze daarnaast gebruiken om je recepten een andere smaak te geven. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je een kleine tuin met culinaire planten kunt kweken die niet veel ruimte in beslag neemt.
Hoe thuis culinaire planten te kweken
Naast het culinaire gebruik kunnen aromatische planten een grote decoratieve waarde hebben. Velen zijn erg mooi en kunnen zelfs een interessant aroma aan je huis toevoegen. Wil je weten hoe je ze plant?
Het creëren van een aromatische plantentuin is niet zo ingewikkeld als je je wellicht kunt voorstellen. Het enige dat je hoeft te doen, is op enkele variaties letten om er zeker van te zijn dat het een echt succes wordt.
De pijlers van een moestuin
Hieronder ontdek je de zes dingen waar je rekening mee moet houden voordat je aan het werk gaat en met het kweken begint. Houd er rekening mee, want anders ontwikkelen je planten zich niet goed!
1. Kies de ideale plek
Kies de ruimte waar je je tuin gaat maken. Je keuze zal op basis van de behoeften van elke plant belangrijk zijn. Elke plant heeft zijn eigen behoefte aan licht, afvoer en ruimte.
In algemene termen kunnen we echter zeggen dat culinaire planten veel licht nodig hebben om te groeien. Om deze reden raden we aan om ze in je tuin of balkon te plaatsen, of bij een raam als je van plan bent ze binnen te kweken.
2. Zorg ervoor dat ze een goede afvoer krijgen
We weten allemaal dat planten water nodig hebben om te groeien. Te veel water kan aromatische planten echter beschadigen. Wil je een tip? Zorg er voor het planten voor dat elke pot gaten in de bodem heeft die een goede afvoer mogelijk maken.
3. De perfecte pot voor elke plant
Je kunt aromatische planten in verticale tuinen, hangende potten of plantenbakken planten. Je moet het belang van ruimte niet bagatelliseren. Elke plant heeft om goed te groeien minimaal een literpot nodig. Je kunt de hoeveelheid aarde die ze nodig hebben weten door de aanwijzingen op de zaadenvelop te lezen.
Als je niet genoeg ruimte hebt om elke plant in een gemeenschappelijke pot te plaatsen, dan raden we je aan om voor hangende potten of verticale tuinen te kiezen.
Lees ook:
Gerecyclede flessen als tuindecoratie
4. Soorten culinaire planten
Als het om aanplanten gaat, dan is het belangrijk dat je weet of de variëteiten die je kiest eenjarig, tweejarig of vaste planten zijn. Dit is, omdat elke plant andere zorg nodig heeft:
- Vaste planten, zoals lavendel of tijm, groeien veel. Om deze reden moeten ze vaak in grotere potten of direct in de grond worden geplant.
- Tweejarige planten, zoals peterselie, leven twee jaar. Tijdens het tweede jaar bloeien en zaaien ze meestal en daarna sterven ze.
- Eenjarige planten, zoals basilicum, gaan maar één seizoen mee.
5. Zaden of planten?
Het kweken van zaailingen uit zaden kan zeer lonend zijn. Het kopen van culinaire planten scheelt je veel werk. Het is echter duurder. In dit opzicht geeft kweken uit zaden je de mogelijkheid om de gewassen uit te spreiden en van alle ruimte in een pot te profiteren door een lage en een hoge plant samen te zaaien. De keuze is aan jou.
Je kunt er zelfs voor kiezen om beide tactieken te combineren. Met andere woorden, je kunt zaden planten en een plant kopen om een functionele tuin te maken!
Misschien ook interessant om te lezen:
7 gevaarlijke planten die je thuis moet vermijden
6. Irrigatiebehoeften
Als je planten per pot gaat groeperen, dan is het essentieel om hun irrigatiebehoeften te kennen. Rozemarijn heeft bijvoorbeeld niet veel water nodig, terwijl munt in dit opzicht behoorlijk veeleisend is. Als je beide soorten samen plant, zal er zeker een doodgaan.
De beste culinaire planten voor in huis
Nu je de basis kent om je eigen moestuin aan te leggen, is het tijd om te kiezen welke culinaire planten je gaat kweken! Dit hangt niet alleen af van je smaak af, maar ook van de zorg die je hen kunt bieden (Engelse link). Hieronder zijn enkele zeer eenvoudige opties voor beginners.
Culinaire planten
- Basilicum. Dit is een eenjarige plant die in het vroege voorjaar wordt gezaaid en wanneer de zaailingen groot zijn en bladparen hebben wordt overgepot. Hij kan een hoogte van ongeveer 38 cm bereiken.
- Peterselie is tweejarig. Aangezien het zes weken duurt voor de plant om te ontkiemen, moet je geduld hebben. Je moet hem direct in een pot zaaien, omdat hij niet goed tegen verplanten kan. Hij kan tot 28 cm hoog worden.
- Rucola. Deze wordt in het vroege voorjaar geplant en houdt tot laat in de herfst stand.
- Rozemarijn. Deze vaste plant wordt in het voorjaar geplant. Je moet hem op een plaats met veel ruimte planten, want hij kan wel een meter hoog worden.
- Tijm. Deze plant kan worden overgepot en gaat meestal ongeveer vijf jaar mee.
- Dragon. Deze bereikt een hoogte van 80 cm. Het interessante is dat hij door stekken kan worden gereproduceerd (Spaanse link).
- Bieslook. Je kunt zaadjes planten of een knol die is ontkiemd. Hij is heel gemakkelijk te verzorgen en hij is meerjarig, wat betekent dat je het hele jaar door bieslook hebt!
- Dille. Dille kiemt snel, daarom raden we aan om het met kinderen te planten. Je kunt zowel de zaden als de bladeren gebruiken.
Heb je dus besloten om je eigen culinaire plantentuin voor thuis te maken? Het kan een goed vermaak voor kinderen zijn en een goede manier om je te helpen ontspannen, maar ook om smaak aan al je gerechten toe te voegen. Begin dan vandaag nog!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ruiz, C. H. (2007). El rol de la casa-huerto familiar en la sostenibilidad urbana. Scripta Nova: Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales.
- Hortalizas, V. Y., Escolar, H., Hortalizas, V. Y., & Escolar, H. (2015). Tipos de suelo. Tipos de Suelo.
- Briseño Ruíz, S. E., García, M. A., & Espinoza, J. A. V. (2002). El cultivo de albahaca. Centro de Investigaciones Biológicas Del Noroeste.