7 gevaarlijke planten die je thuis moet vermijden

Soms kan er gevaar schuil gaan achter schoonheid. Dit is het geval bij deze zeven gevaarlijke planten, die je niet in huis zou moeten hebben. Leer hier alles over deze planten!
7 gevaarlijke planten die je thuis moet vermijden

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Planten geven je huis een speciaal tintje. Ze creëren een natuurlijke omgeving, zuiveren de lucht en helpen bij het opfleuren van welke ruimte dan ook. Sommige gevaarlijke planten kunnen echter giftig zijn, vooral voor kinderen en huisdieren.

Meestal zitten er labels bij planten met advies hoe je de plant moet verzorgen. Ze waarschuwen echter niet altijd voor de schade die ze kunnen veroorzaken. De mensen die ze kopen hebben soms geen flauw idee dat de plant gevaarlijk is.

Het is ook mogelijk dat je tijdens een lekkere buitenwandeling een mooie plant ziet, die je mee naar huis wilt nemen, zonder zelfs maar te weten of de plant gevaarlijk is of niet. Soms is schoonheid namelijk een val die veel problemen kan veroorzaken.

Zeven gevaarlijke planten die je thuis moet vermijden

1. Hortensia

De hortensia kan gevaarlijk zijn in huis

Hortensia’s zijn zeer populaire planten voor huisdecoratie. Hoewel hun levendige blauwe en roze bloemen erg in het oog springen, zijn ze het gevaarlijkste deel van de plant. Het kauwen op een hortensiabloem kan het volgende veroorzaken:

 • ademhalingsstilstand
 • lage bloeddruk
 • een hoog risico op duizeligheid en flauwvallen

De bladeren en de stengel kunnen deze effecten ook veroorzaken, maar in mindere mate. Deze symptomen worden veroorzaakt door hydrazine, een samenstelling van de cyanidefamilie die in deze plant aanwezig is.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
5 manieren om natuurlijke compost te maken

2. Lelies

Lelies zijn hele populaire bloemen die je vaak ziet in bloemstukken en decoratieve bloempotten. Katteneigenaren zouden ze echter moeten vermijden. 

Er zijn veel verschillende soorten lelies, die allemaal een negatief effect op katten hebben. Sommige irriteren de spijsverteringskanalen van katten en veroorzaken diarree en braken. Andere soorten lelies tasten hun nieren aan en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben.

Hoewel onderzoek nog niet heeft ontdekt welke stof in lelies vergiftiging bij katten veroorzaakt, maar het is vastgesteld dat slechts twee bloembladen al fataal kunnen zijn.

3. Salvia Divinorum

Het grootste risico van salvia is dat het een mogelijk hallucinogeen is. Salvia Divinorum kan veel mensen verrassen omdat het vaak verward wordt met gewone salie, die eetbaar is en veel gezondheidsvoordelen heeft.

Salvia divinorum heeft echter een hallucinogene stof vergelijkbaar met LSD. Hoewel inheemse bewoners van de Amazone het gebruiken voor rituele doeleinden, kan het gebruik ervan onherstelbare schade aanrichten.

Dit komt omdat het veranderde staten van bewustzijn creëert en hallucinaties veroorzaakt die soms terugkerend en permanent worden. Daarom, als je op het label van de plant ‘salvia’ ziet staan, zorg er dan voor dat je checkt dat er niet ‘divinorum’ achterstaat.

4. Brugmansia arborea (de trompet van de engel), één van de gevaarlijkste planten

Deze plant is een dikke en bloeiende decoratieve plant. De aantrekkelijke bloemen van deze plant hangen als een rok naar beneden. Ze zijn zelfs nog verleidelijker omdat ze een zoete en aangename smaak hebben. Deze plant is echter ook een psychoactieve plant. De bloemen veroorzaken:

 • psychotische episodes
 • gestoordheid
 • verlamming

Deze bloemen kunnen ook fataal zijn. Dit komt omdat ze tropane-alkaloïden bevatten, stoffen die het zenuwstelsel kunnen remmen. Deze zijn ook aanwezig in synthetische drugs.

5. Bougainvillea

De bougainvillea kan gevaarlijk zijn

Deze klimplant is gevaarlijk vanwege zijn cardiotonische effecten. Je ziet ze normaal gesproken aan de buitenkant van huizen, waar ze tegen de muren opklimmen. Deze plant heeft ook hele kleurrijke bloemen.

De bloemen, stengel en zaden bevatten cyanogenen en oleandrin, giftige stoffen die het hart kunnen beïnvloeden. Als je deze plant opzettelijk of per ongeluk doorslikt, zul je een paar uur later last krijgen van:

 • aritmie en tachycardie
 • duizeligheid
 • braken
 • diarree

6. Oleander hoort ook bij de gevaarlijke planten om te vermijden

Ook bekend als Nerium Oleander, deze plant heeft kleine, delicate bloemen waardoor het een favoriete binnen- en buitenplant is. Het is echter een gevaarlijke plant voor zowel mensen als dieren. Oleander bevat namelijk glycosiden die het volgende kunnen veroorzaken:

 • De hartslag versnellen
 • zweten
 • misselijkheid
 • braken
 • diarree
 • ademhalingsproblemen

Het is ook gevaarlijk als het in contact komt met de huid. De stengel bevat namelijk een melkachtige substantie die irriterend kan zijn. Draag daarom handschoenen bij het planten, verplanten of snoeien van deze plant.

7. Sansevieria

Diffenbachia plant is een van de gevaarlijke planten om thuis te vermijden

Dit is één van de meest klassieke binnen- en buitenplanten vanwege het gemak waarmee je ze kunt onderhouden. Deze plant kan echter huidirritatie veroorzaken.

Men noemt deze plant ook wel ‘schoonmoeder’s tong’ en hij is erg populair omdat hij zo makkelijk binnen en buiten gehouden kan worden. Deze plant bevat echter asparagine, wat irriterend is en bij sommige mensen huidproblemen kan veroorzaken. Als je erop kauwt, kan het keelpijn en hartproblemen veroorzaken. 

Algemene aanbevelingen wat gevaarlijke planten betreft

Deze gevaarlijke planten zijn zeer decoratief en gemakkelijk te vinden. Het is daarom aan te raden om ze altijd met zorg te behandelen en ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden. Je moet ook andere voorzorgsmaatregelen treffen:

 • Ruim de blaadjes en bloemblaadjes die van de plant vallen op.
 • Zet labels bij de planten die waarschuwen voor hun gevaren.
 • Was je handen na het aanraken van de planten.
 • Als je huisdieren hebt, zorg er dan voor dat hun waterbakken altijd vol zijn, zodat ze het water dat zich onder deze planten verzamelt niet gaan drinken.

Tot slot, onthoud: wanneer je overweegt een nieuwe plant te kopen, zoek dan van tevoren naar informatie om te weten of de plant die je overweegt te kopen gevaarlijk is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.