Hoe rooster je kikkererwten in de oven?

Heb je ooit geprobeerd om kikkererwten in de oven te roosteren? We gaan je leren hoe je ze op een heel eenvoudige manier kunt bereiden, zodat je er met volle teugen van kunt genieten.
Hoe rooster je kikkererwten in de oven?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Je kunt kikkererwten in de oven roosteren. Dit is een uitstekende manier om hun organoleptische kenmerken te verbeteren. Op die manier wordt het gemakkelijker om peulvruchten in je dieet op te nemen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deskundigen aanbevelen om ze ten minste een of twee keer per week te consumeren.

Peulvruchten zijn voedingsmiddelen die opvallen door hun hoge voedingsdichtheid. Het is echter belangrijk om ze op de juiste manier te bereiden. Anders kunnen ze mogelijk indigestie veroorzaken. Mensen die vaak last hebben van hun darmen, kunnen last krijgen van bepaalde kwalen, zoals winderigheid.

Geroosterde kikkererwten uit de oven

Droge kikkererwten en verse kikkererwten

We gaan je stap-voor-stap uitleggen hoe je kikkererwten in de oven moet roosteren. Je moet niet vergeten dat deze producten opvallen door hun hoge vezelgehalte. Dit element heeft de mogelijkheid om constipatie te verminderen, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics (Engelse link).

Ingrediënten

 • een snufje komijn
 • 1 theelepel kerrie
 • het sap van een halve citroen
 • een kop rauwe kikkererwten
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder. Het is ook mogelijk om pittig paprikapoeder te gebruiken.

Stap-voor-stap instructies

 • Het eerste wat je moet doen is de kikkererwten 24 uur weken. Op die manier zijn ze gehydrateerd en gaat het koken daarna makkelijker en sneller. Het vergemakkelijkt ook de vertering van de peulvruchten.
 • Als de tijd voorbij is, verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius.
 • Doe de kikkererwten in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe, al roerend zodat alles wordt doordrenkt.
 • Leg de kikkererwten vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Plaats ze in het midden van de oven en laat ze in ongeveer 40 minuten gaar worden.
 • Het is belangrijk dat ze aan de bovenkant licht geroosterd worden, zodat hun organoleptische kenmerken worden verbeterd.
 • Als de tijd verstreken is, zijn ze klaar om van te genieten!

Ideeën om geroosterde kikkererwten in andere bereidingen te verwerken

Een van de voordelen als je kikkererwten in de oven roostert, is dat ze aan veel andere recepten kunnen worden toegevoegd, waardoor het eindresultaat beter wordt. We gaan je een paar opties laten zien.

1. Salade met geroosterde kikkererwten

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology, is het belangrijk om de consumptie van groenten te verhogen, omdat dit het risico op het ontwikkelen van complexe ziekten verlaagt. Een salade met geroosterde kikkererwten is bijvoorbeeld een goede manier om hun inname te verzekeren.

De bereiding is heel eenvoudig. Combineer in een kom sla, tomaat, gegrilde kip en paprika. Voeg vervolgens de geroosterde kikkererwten toe. De bereiding kan zelfs vergezeld gaan van een saus, hoewel dit de energiedichtheid verhoogt.

2. Gesauteerde geroosterde kikkererwten

Geroosterde kikkererwten kunnen ook worden verwerkt in een veelheid van gesauteerde gerechten met verschillende groenten. Een voorbeeld hiervan is een gerecht met spinazie, champignons, asperges en peulvruchten als hoofdingrediënt. Dankzij deze bereidingswijze is een goede toevoer van antioxidanten gewaarborgd.

Het is zelfs mogelijk om zeevruchten te gebruiken voor de bereiding van dit soort gesauteerd voedsel, zoals garnalen of gamba’s. Ze combineren goed met geroosterde kikkererwten, en paprika kan worden toegevoegd om het eindresultaat nog meer te verbeteren.

3. Snack voor tussen de maaltijden

Een kom geroosterde kikkererwten

Een ander voordeel van geroosterde kikkererwten is dat je ze als gezonde snack tussen de maaltijden door kunt eten. In dit geval zou je kijken naar een gezonde snack, met een hoog gehalte aan vezels en eiwitten. Bovendien zijn het voedingsmiddelen die opvallen door hun concentratie aan essentiële mineralen, zoals ijzer.

Ze kunnen makkelijk worden vervoerd, wat betekent dat ze overal kunnen worden gegeten. Het is een optie die waarschijnlijk het hele gezin zal bevallen, omdat het veel gezonder is dan welk industrieel ultrabewerkt product dan ook.

Rooster kikkererwten thuis

Het is makkelijk om geroosterde kikkererwten te bereiden. Je hebt alleen wat tijd nodig om ervoor te zorgen dat het weken en bereiden soepel verloopt. Het eigenlijke proces zelf is echter eenvoudig.

We raden je aan dit recept eens te proberen om te genieten van een andere manier van het eten van peulvruchten. Beperk jezelf niet als het gaat om het introduceren van geroosterde kikkererwten in andere gerechten, want ze zullen een knapperig tintje toevoegen dat goed combineert met bijna elk ingrediënt.

Houd in gedachten dat peulvruchten zeer goed houdbaar zijn, zowel op kamertemperatuur als gekoeld. Het is wel belangrijk om ze in een afgesloten bakje te bewaren, zodat ze hun textuur niet verliezen of zacht worden na verloop van tijd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
 • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.