Hoe organiseer je de bruiloft van je dromen?

Ben je van plan te gaan trouwen en weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij het plannen van de bruiloft van je dromen. We geven je in dit artikel een basisgids.
Hoe organiseer je de bruiloft van je dromen?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als een stel besluit hun relatie een stap verder te brengen en zich te verloven, zijn ze vaak vervuld van opwinding en geluk. Maar ze hebben ook veel vragen over hoe ze de bruiloft van hun dromen zo goed mogelijk kunnen organiseren.

Natuurlijk zijn ze opgewonden om het nieuws met familie en vrienden te delen, maar in veel gevallen begint de bezorgdheid de strijd te winnen. Het huis begint zich te vullen met trouwtijdschriften en brochures van trouwlocaties. Er wordt gepraat over gasten, maaltijden, de huwelijksreis, ringen… en er lijkt nooit iets gedaan te worden. Dat is waar een paar tips van pas kunnen komen.

Tips om de bruiloft van je dromen te organiseren

Allereerst is het aan te bevelen dat jullie beiden actief deelnemen aan de organisatie en de voorbereidingen. Zo komt niet alle verantwoordelijkheid op de schouders van de bruid of de bruidegom te liggen.

Ook moeten jullie je er allebei van bewust zijn dat het op een bepaald moment nodig kan zijn taken te delegeren. Dan moet je proberen enkele mensen te kiezen die je vertrouwt om je te helpen.

Om te voorkomen dat een van jullie te gestrest raakt, kunnen de bruid en de bruidegom het beste de verschillende taken verdelen. Kortom, samen stap voor stap aan alles werken zal jullie beiden helpen niet overweldigd te raken.

1. Bepaal de datum en bepaal het soort huwelijk

The wedding of your dreams

Het is een goed idee om enkele maanden van tevoren een datum te kiezen, zodat je genoeg tijd hebt voor de planning. Hoewel veel mensen een dag kiezen die speciaal is voor het bruidspaar (zoals een jubileum), zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden.

Afhankelijk van de tijd van het jaar die je kiest, zijn er belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals de jurk bijvoorbeeld. Een bruidsjurk voor in de winter is immers niet hetzelfde als een jurk die je op een zomerbruiloft kunt dragen. Je moet onthouden dat alles zorgvuldig gepland en met elkaar verbonden moet worden om de bruiloft van je dromen te hebben.

Het is ook een goed idee om te bespreken of de ceremonie alleen burgerlijk zal zijn of dat je een religieuze ceremonie wilt houden. Zorg er dan voor dat je naar de aangegeven plaatsen gaat om de gekozen datum en het materiaal voor de zwangerschapscursussen te reserveren.

We denken dat je dit misschien ook graag leest:
De voordelen van trouwen op jonge leeftijd

2. Maak de gastenlijst voor de bruiloft van je dromen

Maak altijd samen de eerste opzet van de gastenlijst. Idealiter wordt hij ook door familie en goede vrienden bekeken. Dit is een goede maatregel om te voorkomen dat je fouten of geheugenverlies maakt die later grote kopzorgen kunnen opleveren.

Als je dit eerste ontwerp hebt, kun je verder gaan met de volgende reserveringen, waarbij de kosten in verhouding staan tot het aantal mensen.

3. Zoek een locatie uit

Eerst moet je het soort viering kiezen om de juiste plaats te kiezen. Daartoe moet je dag of nacht kiezen, of het in een feestzaal of in de open lucht zal zijn, of de locatie klassiek of thematisch zal zijn, enz. Als je deze bepaald hebt, begin je de mogelijke zalen te bezoeken om je favoriet te vinden en een datum te reserveren. De meeste zijn volboekt, dus is het nodig dit ruim van tevoren te doen.

In dit stadium kun je ook beslissen over de soort catering die aangeboden zal worden. Over het algemeen hebben evenementenlocaties al hun eigen catering te bieden. Maar in veel gevallen kan zelfs de decoratie aangepast worden aan de smaak van elk bruidspaar en hun budget.

4. Huur de andere professionals in die je voor de bruiloft van je dromen zou willen

Een orkest op je bruiloft
Misschien wil je voor de bruiloft van je dromen je eigen muzikanten inhuren.

In sommige gevallen is het nodig extern personeel in te huren voor bepaalde taken. Als dit geen diensten zijn die de receptiezaal aanbiedt, is het nodig om bepaalde vakmensen te zoeken. Hier zijn enkele voorbeelden van elementen die andere hulp kunnen vereisen:

  • Fotografie en filmen.
  • Muziek en belichting.
  • Make-up en haarstyling.
  • Speciale shows (als je besluit entertainers of een live band mee te nemen).
  • Extra decorateurs.
  • Ontwerp van bruidsboeketten.

5. Kies de kledij van de bruid en de bruidegom uit

Kies een ontwerper voor het pak van de bruidegom en de jurk van de bruid. Zo kun je ze precies vertellen welke jurk je je hebt voorgesteld voor de bruiloft van je dromen. Je zult waarschijnlijk verschillende modellen zien. Dan nemen ze je maten op en begint het werk.

Je zult vóór de ceremonie nog een paar keer terug moeten komen voor passen en, indien nodig, wat aanpassingen. Je kunt er ook voor kiezen om de kleding van de bruidsjonkers samen te maken.

6. Zoek de ringen uit

Jullie moeten allebei de ringen gaan uitzoeken die het symbool van jullie verbintenis zullen zijn. Er zijn steeds meer soorten trouwringen, dus je kunt kiezen naargelang je budget en smaak.

Je moet ook beslissen wie verantwoordelijk zal zijn voor het dragen van de trouwringen naar het altaar.

7. Maak de uitnodigingen voor de bruiloft van je dromen

De beste optie is om de uitnodigingen twee of drie maanden van tevoren te versturen. Zo hebben alle gasten de mogelijkheid om die datum te reserveren om er op jullie grote dag bij te zijn.

De kaart moet alle nodige informatie bevatten. Dit omvat het soort huwelijk, de soort kledij, tijd, plaats, enz. Een mooie en romantische zin is ook welkom en aantrekkelijk. Idealiter moet het ontwerp passen bij de rest van de details van de ceremonie.

8. Denk aan de gasten die van andere plaatsen komen

Met degenen die van ver komen om deze magische dag te delen moet bij de planning rekening gehouden worden. Reserveer logies voor hen en zorg ervoor dat hun verblijf aangenaam is. Je kunt met elk van hen de onkosten afspreken naargelang hun budget en smaak.

9. Zoek een chauffeur voor de bruid en bruidegom

De bruiloft van je dromen met een mooie auto

Vervolgens moet je het vervoer voor de bruid en bruidegom beslissen en plannen. In welk voertuig zullen ze op de plaats van bestemming aankomen, wie zal ze rijden, en hoe zul je het vervoer versieren Veel van de klassieke foto’s zijn immers vaak gemaakt in of van het trouwvervoer.

Extra tips voor het plannen van de bruiloft van je dromen

Ook als de bruiloft buiten de stad gehouden wordt, zal het nodig zijn na te denken over hoe je gasten daar zullen aankomen. Als er veel kinderen aan het feest zullen deelnemen, kun je voor hun vermaak entertainers of spelletjes inhuren.

Laat, met uitzondering van enkele naaste familieleden, de taak van het maken van foto’s of het verzorgen van muziek niet in hun handen. Het is een beter om iemand anders in te huren en hen van de gebeurtenis te laten genieten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.