5 redenen om het jubileum van een relatie te vieren

We vieren het jubileum van onze relatie niet altijd, ofwel door gebrek aan tijd ofwel door gebrek aan motivatie. Een dag wijden aan het vieren van de liefde heeft echter verschillende voordelen. We vertellen je er hier alles over!
5 redenen om het jubileum van een relatie te vieren
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sommige mensen denken misschien dat het vieren van een jubileum van een relatie niet zo belangrijk is. Op sociaal vlak is het gebruikelijk om belangrijke data te vieren, zoals verjaardagen of Kerstmis.

Deze momenten bieden ons het perfecte excuus om samen te komen met onze dierbaren, de balans op te maken van de afgelopen tijd, en zelfs cycli te sluiten en nieuwe te openen. De viering van een jubileum van een relatie stelt ons in staat dezelfde processen te doorlopen, maar dan toegespitst op de affectieve band die we delen.

We zullen namelijk niet elk jaar hetzelfde verlangen of dezelfde beschikbaarheid hebben om onze verjaardag te vieren. Het valt ook niet te ontkennen dat we niet allemaal dezelfde waarde hechten aan dit soort gebeurtenissen. Toch heeft het deelnemen aan rituelen positieve effecten.

Toch is het belangrijk om een pauze te nemen van de dagelijkse routine om de vernieuwing van de liefde te vieren. Hieronder gaan we in op de redenen waarom je een jubileum van je relatie moet vieren.

5 redenen om het jubileum van een relatie te vieren

1. Exclusieve tijd samen

Een romantisch avondje met wijn en kaarsen

Wanneer relaties langer duren is het gebruikelijk om te merken dat de tijd samen wordt verminderd. Werkverplichtingen, kinderen en opgestapelde vermoeidheid zorgen ervoor dat veel koppels de gezonde gewoonte om samen quality time door te brengen laten varen en in een routine vervallen.

Hoewel één keer per jaar duidelijk niet genoeg is, is een jubileum een ideale datum om ons los te koppelen van de rest en exclusieve toewijding te bieden aan onze partner.

Diepe gesprekken, samen lachen, medeplichtige blikken… Al deze kleine gebaren helpen om de intimiteit te versterken (Spaanse link) maar ze zijn niet altijd aanwezig in het dagelijkse leven.

2. Het laat je teruggaan naar het begin

Een dag of een avond wijden aan het vieren van jullie jubileum zal je doen terugdenken aan die eerste maanden van het daten. Het gevoel van de eerste date en de eerste kus zal terugkeren.

Je zult je alle redenen kunnen herinneren die de liefde deden ontstaan. Bovendien zullen de herinneringen en het samen herbeleven die magie opwekken die in het dagelijks leven vergeten lijkt te zijn.

3. Moedig reflectie op jullie relatie aan

Naast het herinneren van het verleden, helpt het vieren van het jubileum ons om na te denken over de relatie en de vooruitgang die we hebben geboekt. Bovendien kun je je bewust worden van de betere verstandhouding en betrokkenheid die je nu hebt.

Je zult duidelijk alle positieve en negatieve gebeurtenissen zien die je het afgelopen jaar samen hebt doorgemaakt. Je kunt dan ook evalueren hoe jullie zijn gegroeid en getransformeerd.

4. Het helpt je om de waarde van een partner te herinneren

Door de dagelijkse beslommeringen vergeten we vaak om dankbaar te zijn voor de diepe en betekenisvolle band die we met onze partner hebben. Daarom helpt deze speciale gelegenheid ons om ons bewust te worden van deze grote waarde, van alles wat de relatie ons brengt en van het belang van de relatie.

Het stelt ons in staat om stil te staan bij de deugden en goede kanten van onze relatie. Het moedigt ons ook aan om met hernieuwde ogen alles te zien wat we als vanzelfsprekend beschouwen, maar wat ongetwijfeld bijdraagt tot ons geluk.

5. Het creëert nieuwe herinneringen

Herinneringen vormen de identiteit van een koppel. Het zijn al die gedeelde momenten die het gevoel van eenheid, teamwerk en gemeenschappelijke geschiedenis versterken. Een jubileum vieren is zonder twijfel een van de meest bijzondere herinneringen vanwege hun grote emotionele lading.

Om dezelfde reden dragen zij bij aan het vergroten van dat fotografische album van de geest dat de gelukkigste en meest significante momenten van ons leven bevat.

Ideeën om een jubileum van een relatie te vieren

Er zijn vele redenen om een jubileum te vieren, maar welke weg moeten we bewandelen? Sommige koppels geven er de voorkeur aan een ritueel te volgen en elk jaar dezelfde activiteit te doen. Anderen zullen dit juist graag variëren. Wat er ook bij jou het geval is, hieronder stellen wij enkele alternatieven voor.

Een romantisch diner

Dit is het meest populaire alternatief. Je hebt niets meer nodig dan het gezelschap van je geliefde, een intieme sfeer, en een smakelijke maaltijd om de liefde te vieren. Of je nu naar een restaurant gaat of liever thuis kookt, kletsen bij kaarslicht met een glas wijn zal fantastisch zijn.

Een weekendje weg

Mensen wijzen op een landkaart en met koffie en tablets om zich heen

Er gaat niets boven een uitstapje om even weg te zijn uit de routine, de dagelijkse verplichtingen te vergeten en de aandacht volledig op elkaar en de relatie te richten.

Een landelijk huis, een nabijgelegen dorp, of een mooi historisch centrum kan de perfecte setting worden voor deze viering. Hand in hand een onbekende omgeving verkennen zal jullie in staat stellen onvergetelijke herinneringen te smeden.

Avontuurlijke activiteiten zijn geweldig voor een jubileum

Duiken, parachutespringen, een luchtballonvaart, een ritje te paard… Er zijn veel originele activiteiten om te ondernemen. Laat je avontuurlijke kant naar boven komen en probeer eens iets anders!

Een feest

Geluk delen met onze dierbaren zal het geluk vermenigvuldigen. Dus waarom zou je geen bijeenkomst organiseren met familie en vrienden ter ere van het jubileum?

Bovendien zullen de mensen die jullie als koppel hebben zien groeien blij zijn om zo’n speciaal moment te delen. Ze zullen verhalen vertellen en de belangrijkste gebeurtenissen in herinnering brengen.

Vier een jubileum van een relatie voor de lol

Tot slot, het vieren van een jubileum moet een bron van plezier en geluk zijn, geen verplichting. Als het plannen van de viering stress veroorzaakt, als er discussies ontstaan of als het iets is dat automatisch gebeurt, moet je stoppen en opnieuw evalueren.

Als de omstandigheden echter niet goed zijn, is er geen behoefte aan een groot feest. Een handgeschreven brief of een gezamenlijk ontbijt op bed kan volstaan. Het enige belangrijke is dat jullie beiden genieten van deze symbolische daad van het vieren van een relatie die een nieuw jubileum heeft bereikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fisher, R., Callander, R., Reddish, P., & Bulbulia, J. (2013). How Do Rituals Affect Cooperation? An Experimental Field Study Comparing Nine Ritual Types.
  • Mancillas Bazán, C. (2006). La Construcción de la Intimidad en las Relaciones de Pareja: El Caso del Valle de Chalco. Psicología Iberoamericana, 14(2),5-15. Recuperado 18 de Mayo de 2021, de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=133920321002
  • Fiese, B. H., Tomcho, T. J., Douglas, M., Josephs, K., Poltrock, S., & Baker, T. (2002). A review of 50 years of research on naturally occurring family routines and rituals: Cause for celebration?. Journal of family psychology16(4), 381.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.