De voordelen om als koppel te koken

Samen tijd doorbrengen is essentieel om je band als koppel te versterken. Hobby's uitoefenen, zoals samen koken, kan een uitstekende optie zijn om dichterbij elkaar te komen en je kleintjes waarden bij te brengen.
De voordelen om als koppel te koken

Laatste update: 14 december, 2020

Tegenwoordig is jezelf voeden niet alleen een lichamelijke noodzaak, het is ook een leuke bezigheid geworden. Om als koppel te koken is een activiteit die veel voordelen kan bieden en die jullie zeker dichterbij elkaar zal brengen.

Via de keuken kun je je fantasie en creativiteit de vrije loop laten. Van het maken van een romantisch diner bij kaarslicht tot het starten van een eigen bedrijf als koppel. In dit artikel leer je over de voordelen om als koppel te koken, waar je misschien nog nooit aan had gedacht.

De voordelen om als koppel te koken

Vind jij het leuk om te koken? Vind je het ook leuk om samen met je partner te koken? Nou, je zult hieronder de voordelen ontdekken die het biedt om als koppel te koken.

Samen meer tijd doorbrengen

Een van de problemen die veel stellen hebben in de competitieve kapitalistische samenleving van vandaag, is ongetwijfeld het vinden om als koppel samen tijd door te brengen. Vanwege werkschema’s, verplichtingen en andere zaken die je overdag moet doen, zien veel stellen elkaar ‘s avonds nauwelijks.

We raden daarom aan om in de uren aan energie die je nog hebt, samen te koken, in plaats van te gaan zitten om tv te kijken en een pizza te bestellen. Hoewel die optie af en toe een gemakkelijke keuze kan zijn.

Samen koken geeft je de tijd om te praten, elkaar over je dagen te vertellen en vooral om iets lekkers te maken waar je ook samen van kunt genieten! Profiteer van elk vrij moment en als koken een excuus wordt om meer tijd samen door te brengen, dan is dat fantastisch.

Eet meer zelfgemaakt eten en minder junkfood

Stel maakt een salade

Aan de andere kant, als je de goede gewoonte begint om met z’n tweeën te koken, dan promoot je, zonder het zelfs maar te beseffen, zelfgemaakt eten. Je eet dan gegarandeerd vers voedsel van goede kwaliteit. Op die manier bevorder je een goede gezondheid met alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Je hoeft thuis geen complexe vijfsterrendiners te maken om gezond en lekker te eten. Als je kant-en-klaar maaltijden en junkfood vermijdt, dan kun je misschien zelfs enkele van die oude familierecepten terugkrijgen. Of ga zelfs tussen jullie beiden nog verder en begin om jullie fantasie te ontwikkelen nieuwe recepten te verzinnen.

Geef je creativiteit een oppepper

Creativiteit is niet exclusief voor beeldhouwers en kunstenaars. In de keuken heb je bijvoorbeeld een oneindig universum aan culinaire mogelijkheden. Er zijn veel verschillende culinaire culturen die je kunt onderzoeken en aan je smaak kunt aanpassen.

Je kunt zelfs een gezonde rivaliteit creëren waarbij je strijdt om elkaar met nieuwe smaken te verrassen die tot prachtige creaties leiden. Je partner behagen en met je creaties verrassen is een leuke en waardevolle oefening. Op die manier kun je ook beter het werk en de klusjes in huis verdelen. Het is nooit te laat om het deeg te kneden en je best te doen.

De beste manier om iets door te geven is door het goede voorbeeld te geven

Gezin deelt een maaltijd

Als je kinderen hebt, dan weet je dat ze net sponzen zijn die al je gewoonten, gebruiken en zelfs de manier waarop je spreekt absorberen. Om deze reden is het goed dat ze jullie dagelijks samen zien koken. Op die manier leer je ze dat ze moeten leren om op dat gebied zelfvoorzienend te zijn.

Koken vereist dagelijkse inspanning en toewijding. Als je je kind een aantal taken in de keuken toewijst, dan zullen ze meer toegewijd aan hun huishoudelijke taken zijn. Het bevordert ook de waarde van verantwoordelijkheid en consistentie, aangezien het een essentiële dagelijkse bezigheid is.

Verbreek de verbinding met andere activiteiten

Koken als koppel kan je helpen om van andere verplichtingen of zorgen los te komen. Deze tijd samen in de keuken doorbrengen versterkt de band en samenwerking, creëert nieuwe verhalen tussen jullie en helpt je om je geest te ontspannen en stress op het werk te vergeten.

Als je ‘s avonds kookt, dan helpt het je bovendien om de verbinding met de technologie die we normaal gesproken te veel gebruiken (tv, computer, social media, enz.) voordat je gaat slapen, los te koppelen. Dit is ook een goede manier om slapeloosheid te bestrijden.

Kortom, dit zijn enkele van de voordelen die je kunt krijgen als je als koppel kookt. Deze goede gewoonte helpt je om je beter over jezelf en als koppel te voelen. En heeft daarom positieve en constructieve effecten op het hele gezin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bove, C. F., & Sobal, J. (2006). Foodwork in Newly Married Couples. Food, Culture & Society. https://doi.org/10.2752/155280106778055118
  • Chonody, J. M., & Gabb, J. (2018). Understanding the Role of Relationship Maintenance in Enduring Couple Partnerships in Later Adulthood. Marriage and Family Review. https://doi.org/10.1080/01494929.2018.1458010
  • Kosta, R. (2013). Cookbooks, High-tech Kitchens, and Gender Culture: Addressing the Sugar and Spice in Contemporary Couple Relations. M/C Journal.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.