Tips om je relatie tijdens een vakantie te versterken

In plaats van het versterken van de relatie van een paar, kunnen vakanties soms tot breuken en scheidingen leiden. Wat kunnen koppels doen om deze situaties te vermijden?
Tips om je relatie tijdens een vakantie te versterken
Silvia Álava Sordo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Silvia Álava Sordo.

Laatste update: 16 september, 2022

Het vakantieseizoen is een geweldige tijd om uit te rusten en met familie en vrienden te genieten. Een vakantie is echter ook een goed moment om je relatie en vriendschappen te versterken. Waarom komen echtscheidingen en scheidingen dan vaker in deze tijd van het jaar voor?

Op vakantie brengen stellen veel tijd samen door. Dit kan een zeer positief effect hebben als ze het goed met elkaar kunnen vinden, maar een extreem negatieve als de relatie een moeilijke periode doormaakt.

In de loop van het jaar is iedereen druk bezig met zijn werk, routine en gezinsverplichtingen. Dit kan mogelijke problemen in de relatie maskeren, zoals:

  • Onopgeloste problemen.
  • Gebrek aan communicatie.
  • Onenigheid over hoe vrije tijd te besteden en de vakantie te plannen.
  • Gebrek aan gemeenschappelijke interesses.
  • Onverenigbaarheid in voorkeuren en passies.

Als het stel deze zorgen niet aanpakt voordat ze op vakantie gaan, dan is de kans groter dat ze uit elkaar gaan en de relatie dus geen stand houdt. Vakanties werken niet als magie en ze zullen niet automatisch problemen oplossen die zich in de loop van het jaar hebben ontwikkeld.

Bij andere gelegenheden zijn onze verwachtingen te hoog gespannen. Als dingen niet lopen zoals we zouden verwachten, dan raken we gefrustreerd en geven we onze partner de schuld.

Hoe kunnen stellen hun relatie tijdens hun vakantie versterken?

Communicatie verbeteren

Stel praat niet met elkaar

De meeste problemen waarmee koppels worden geconfronteerd, zijn het gevolg van communicatieproblemen (Engelse link). Het is niet alleen wat we zeggen dat in communicatie belangrijk is. Het is ook:

  • Hoe we het zeggen.
  • Onszelf in de schoenen van de ander plaatsen.
  • Hoe we anderen begrijpen.
  • Hoe we luisteren.
  • De sleutel tot positieve communicatie is weten hoe je moet luisteren.

Creëer een atmosfeer van vertrouwen

Het is moeilijk om zonder eerst een klimaat van vertrouwen te creëren goede communicatie tot stand te brengen waarbij we ons op ons gemak voelen om onze gevoelens of zorgen te delen. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn veel stellen die deze sfeer van vertrouwen moeten creëren.

Ze moeten tijd vrijmaken om te praten, te communiceren en zonder afleiding samen te zijn en vooral zonder schermen. Dit punt is essentieel om je relatie te versterken en gezond te houden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Yoga voor koppels: je relatie versterken

Wees empathisch

Stel heeft een fijn gesprek

Empathie is ons vermogen (Engelse link) om ons in andermans schoenen te verplaatsen, te begrijpen hoe zij zich voelen en hun motieven en meningen te begrijpen. Voor relaties lijkt dit vanzelfsprekend, maar we vergeten het vaak.

Vaak gebruiken mensen hun partner als een ‘boksbal’ om hun woede, verdriet en frustratie weg te nemen. Het gaat erom dat je jezelf in de schoenen van je partner plaatst, rekening houdend met de omstandigheden, hun gevoelens en hun emoties.

Leer om te spreken

Als we een relatie hebben, dan denken we soms dat onze partner paranormaal begaafd is en zal weten wat we willen of prettig vinden. Dat is dus niet altijd het geval. In feite zijn we namelijk allemaal in onze eigen wereld, onze problemen en onze dagelijkse routine ondergedompeld.

Af en toe merken we dat de andere persoon ons nodig had. Om deze reden is het vermelden van je behoeften dus van fundamenteel belang voor het versterken van je relatie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.