Hoe maak je thuis een heerlijke aspic klaar?

Heb je ooit gehoord van een aspic? Het dateert uit de Middeleeuwen!
Hoe maak je thuis een heerlijke aspic klaar?

Laatste update: 19 februari, 2023

De aspic is een zeer exotisch en heerlijk gerecht. In wezen is het een hartige gelei gemaakt van vlees en consommé of bottenbouillon. Maar hoewel het misschien eenvoudig lijkt, is dit recept behoorlijk complex, waardoor het een gastronomisch juweeltje is.

Behalve dat het een gelei is, wordt het gerecht met totale toewijding en zorg gekneed om het smakelijk te maken – niet alleen voor het gehemelte, maar ook voor het oog. Lees dus verder, want we gaan je vertellen hoe je een zelfgemaakte heerlijke aspic bereidt.

In de geschiedenis van aspic schuilt het grootste geheim

Aspic is een Engels gerecht dat ontstond in de Middeleeuwen en als doel had om voedsel langer te bewaren. In deze periode was het heel gewoon om gelei van vis en vlees te bereiden.

De plaatselijke bevolking ontdekte dat gelatine hielp om eiwitten te bewaren, meer dan andere methoden, wat betekende dat het voedsel meerdere dagen houdbaar was. De truc van gelatine is echter dat het niet zomaar een soort is; ze gebruikten kalfshoef, waarvan het collageen de juiste consistentie gaf.

In het specifieke geval van vis gebruikte men visgraten om ook de smaak te behouden. Dus nu weet je het: het geheim van aspic zit in de basis die voor de gelatine wordt gebruikt.

We moeten hierbij vermelden dat er in de loop der jaren en met de massificatie van het recept varianten zijn ontstaan met een hoger plantaardig gehalte.

Nog een geweldig recept voor jou:
Een klassiek recept voor panettone of kerstbrood

Hoe bereid je aspic?

Aspic
Aspic kan ook groenten in zijn ingrediënten gebruiken. Hoewel dit een latere variant is van het origineel.

Om de aspic te bereiden zijn er verschillende recepten en ingrediënten. In feite is het maken ervan volgens de beste koks ter wereld niet eenvoudig.

Het op het gewenste punt brengen van de botten vergt veel tijd. Hoewel als je tijd wilt besparen, is een snelkookpan een goede bondgenoot bij deze taak.

Als wachten niet je ding is en het gebruik van deze pan ook niet, dan kun je een heldere bouillon of fond maken en er niet-gearomatiseerde gelatine aan toevoegen. Beslis hoe jij je het prettigst voelt bij het bereiden van je aspic en haal dan de volgende ingrediënten.

Ingrediënten

 • Botten met kraakbeen. Varkens- of kippenpoten, runder- of varkensknokkels.
 • Kruiden en groenten. Tijm, ui, peterselie, selderij en wortels.
 • Meer groenten. Broccoli, erwten, maïs of kool, naar keuze.
 • Vlees, kip of vis. Gelardeerd of in vierkantjes.
 • Zout naar smaak.

Stapsgewijze instructies

 • Kies de botten die je gaat gebruiken voor je gerecht.
 • Kook de botten en als ze aan de kook zijn, voeg je de kruiden en groenten toe.
 • Laat de beschreven inhoud enkele uren koken.
 • Verwijder dan de botten of wat ervan over is en zeef met behulp van een gaasje of een zeer fijne zeef. Doe dit tot de gelatine heel helder is.
 • Laat het een beetje afkoelen en giet de bouillon in de vormpjes die je hebt om je gerecht te presenteren.
 • Voeg, laag voor laag, de extra ingrediënten toe die je recept aanvullen.

Na deze stappen is je aspic klaar, die je in de koelkast moet bewaren om de uiteindelijke textuur te bereiken. Afhankelijk van de tijd die je over hebt tussen het bereiden en het aanbieden aan je gasten, kun je het zonder problemen enkele dagen bewaren.

Natuurlijk moet je de vorm afdekken met plasticfolie of een deksel. Dit om te voorkomen dat het recept wordt besmet door de geuren van ander voedsel dat je daar hebt staan, en ook om de vorm te behouden die je het hebt gegeven.

Hoe smaakt aspic?

Aspic in glazen schalen
Aspic kan je serveren in individuele bakjes of in porties, naar keuze.

Veel mensen die het gerecht nog niet hebben geprobeerd, maar wel nieuwsgierig zijn, vragen zich vaak af hoe het smaakt. Dat is een terechte vraag, aangezien het een grote verscheidenheid aan ingrediënten heeft.

Het moet gezegd worden dat de primaire smaak bepaald wordt door de bouillon, of dat nu vlees, kip of vis is. Maar als de hete gelatine wordt gemengd met de andere ingrediënten, voegt het zijn smaken toe.

Hoe dan ook, de smaak ervan is heerlijk en zeer aangenaam.

 

Durf en bereid thuis een heerlijke aspic

Aspic is een gerecht dat vol zit met smaak en gezondheidsvoordelen. De bereiding ervan vereist veel toewijding, zodat het meestal alleen verkrijgbaar is in restaurants van een hoog culinair niveau. Dit zal voor jou echter geen probleem zijn, want je weet nu hoe je het thuis kunt maken!

Laat je niet ontmoedigen als het in het begin niet zo goed lukt als je had verwacht; oefening baart kunst en het is het proberen waard tot je een heerlijk gerecht krijgt. Omdat er zoveel collageen in zit, is het een goede manier om deze stof aan je dieet toe te voegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.