Hoe maak je meringue met veganistische ingrediënten?

Je kunt meringue zo eten of in verschillende gebakjes verwerken. Hoewel eieren het hoofdingrediënt zijn, stellen we in dit artikel een recept voor om meringue te maken met 100% veganistische ingrediënten.
Hoe maak je meringue met veganistische ingrediënten?

Laatste update: 07 april, 2021

Wist je dat het mogelijk is om meringue te maken met veganistische ingrediënten? Dit zal je misschien verbazen, want veganistische recepten bevatten zoals je weet geen dierlijke producten. Je kunt dus zeker geen eieren en geen zuivelproducten gebruiken om ze te maken. Het is echter toch mogelijk om een eivrije meringue te maken!

Ontdek in dit artikel hoe je meringue maakt met veganistische ingrediënten. We zijn er zeker van dat het geheim van dit recept je zal verrassen. Je zult het niet geloven totdat je het geprobeerd hebt!

Veganistisch dieet

Een vrouw staat achter een aanrecht waarop veel groenten liggen

Het veganistische dieet sluit alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong uit (vlees, vis, eieren en zuivelproducten). Als het een strikt dieet is, zijn zelfs producten zoals honing en gelatine uitgesloten.

Veel mensen kiezen tijdelijk of voor onbepaalde tijd voor dit soort dieet. Meestal doen ze dat uit ethische, religieuze of gezondheidsoverwegingen. Veganistische recepten zijn ook een uitstekende optie voor mensen met intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals lactose of eieren.

Meringue, een onweerstaanbaar dessert

Meringue is een zeer populair dessert. Het wordt gemaakt met opgeklopt eiwit en suiker. In sommige gevallen kun je er ook kleurstoffen of noten aan toevoegen. Je kunt het zo eten of als taartvulling gebruiken. Je vindt het in verschillende texturen, van zacht tot hard.

Omdat eieren het hoofdingrediënt zijn, lijkt het moeilijk voor te stellen hoe je meringue zou kunnen maken met veganistische ingrediënten. Hoewel room er erg op lijkt, is het ook geen veganistisch voedingsmiddel. Dus hoe maak je het dan?

Meringues met veganistische ingrediënten

Opgeklopte eiwitten voor het maken van meringue

De sleutel tot veganistische meringue is aquafaba. Dit is de naam voor de vloeistof in kikkererwten en andere ingeblikte of gekookte peulvruchten, dat mensen altijd weggooien omdat ze zich niet bewust zijn van de mogelijkheden ervan. Aquafaba is de perfecte vervanger voor eieren.

 • De exacte verhouding is 1 eiwit op 30 ml aquafaba.

Hieronder delen we dit eenvoudige en verrassende recept, zodat je kunt ontdekken hoe je van aquafaba een verrukkelijke meringue kunt maken! Het is een gezond, licht en voedzaam gerecht dat iedereen die het probeert zal verrassen.

Ingrediënten

Bereiding van meringue met veganistische ingrediënten

 • Zeef eerst de aquafaba goed en doe het in een kom. Maak je geen zorgen als er zout aan het water is toegevoegd.
 • Voor een beter resultaat, gebruik je deze vloeistof koud. Overweeg dus om het een uur in de koelkast te zetten.
 • Klop het daarna goed op met een elektrische handmixer. Net als bij eiwitten zult je zien dat het schuim toeneemt en steeds witter en dikker wordt.
 • Voeg geleidelijk aan de suiker toe. De aquafaba zal na ongeveer vijf minuten goed geklopt zijn. De consistentie zal echter iets lichter zijn dan met de eiwitten.
 • Voeg daarna ook het vanille-extract toe.
 • Je kunt zien dat de meringue klaar is wanneer hij pieken vormt wanneer je de elektrische mixer eruit haalt. Nu is het klaar voor alles wat je ermee wilt doen!

Smaakt het naar kikkererwten?

Hoewel in dit recept het vocht van een blikje kikkererwten wordt gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over de smaak, want niemand zal de aanwezigheid van de peulvruchten opmerken! De suiker camoufleert de smaak.

Bovendien heeft deze meringue hetzelfde uiterlijk en dezelfde textuur als eiermeringue, en beide zijn onweerstaanbaar! Daarom delen we hieronder enkele ideeën om er het beste van te profiteren.

Andere toepassingen van meringue met veganistische ingrediënten

Een veganistische citroen-meringuetaart

Als je klaar bent met het gebruik van de aquafaba om meringue te maken, kun je dit recept gebruiken voor andere zoete gerechten:

 • Gebakken meringue. Sommige meringue-recepten worden gebakken (bijvoorbeeld macarons). Je kunt deze ook maken met deze veganistische optie.
 • Slagroom. Bijvoorbeeld om bij aardbeien te doen.
 • Mousse. Hierbij kun je denken aan chocolade, maar ook rode bessen, banaan en zelfs koffie.
 • Gebak. Als vervanger voor eieren om koekjes en biscuits luchtiger te maken.
 • Mayonaise. Dit is de ideale saus zonder eieren voor degenen die niet willen stoppen met genieten van mayonaise.

Ga je deze meringue-opties met veganistische ingrediënten proberen? Geniet van nieuwe ideeën en verras je gasten met dit ingrediënt dat niemand zal vermoeden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mustafa, R., He, Y., Shim, Y. Y., & Reaney, M. J. T. (2018). Aquafaba, wastewater from chickpea canning, functions as an egg replacer in sponge cake. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1111/ijfs.13813
 • Shim, Y. Y., Mustafa, R., Shen, J., Ratanapariyanuch, K., & Reaney, M. J. T. (2018). Composition and Properties of Aquafaba: Water Recovered from Commercially Canned Chickpeas. Journal of Visualized Experiments. https://doi.org/10.3791/56305
 • Starmer, D., Coate, K., & Terry, P. (2018). The Effects of Creating a Vegan Alternative to Hard Meringues by Substituting Aquafaba for Egg Whites. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1016/j.jand.2018.06.197

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.