Hoe maak je frambozensaus?

In dit artikel gaan we je leren hoe je frambozensaus klaarmaakt. We zullen het ook hebben over de voordelen van deze heerlijke vrucht, die sterk wordt aanbevolen door voedingsdeskundigen.
Hoe maak je frambozensaus?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Frambozensaus is een uitstekende optie om zowel zoete als hartige gerechten mee af te maken. We raden aan hem te bereiden wanneer de frambozen in het seizoen zijn, omdat het resultaat dan beter zal zijn.

Je moet ook weten dat deze bereiding een groot aantal voedingsstoffen bevat. Bedenk dat alle deskundigen het eens zijn over de voordelen van vruchten in onze voeding.

Frambozen bevatten veel antioxidanten en belangrijke voedingsstoffen. Door ze op te nemen als deel van een evenwichtige en gevarieerde voeding zal je gezondheid verbeteren.

Frambozen

Voor we aan het recept beginnen, bespreken we eerst enkele van de voedingseigenschappen van frambozen. Het is een vrucht die anthocyanen in zich heeft. Deze fytonutriënten dienen als pigmenten en zorgen voor hun rode kleur. Ze kunnen ook de vorming van vrije radicalen neutraliseren, waardoor het risico op ziekten afneemt.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Antioxidants (Engelse link) zijn deze elementen effectief in het verminderen van de incidentie van neurodegeneratieve ziekten. Zelfs wanneer de ziekte zich eenmaal heeft ontwikkeld, kan een aanzienlijke consumptie van fytonutriënten de voortgang ervan vertragen.

Bovendien leveren frambozen vitamine C. Dit element is essentieel voor de goede werking van het immuunsysteem. Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Immunology (Engelse link) vermindert een juiste inname van deze voedingsstof het risico op het ontwikkelen van ademhalingsproblemen, zoals bij verkoudheid en griep.

Tot slot mogen we niet vergeten dat frambozen vooral gunstig zijn bij een zwangerschap, vanwege hun gehalte aan foliumzuur, wat een vitamine is.

Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen (Engelse link) dat het essentieel is om de inname van deze vitamine tijdens de zwangerschap te verhogen om misvormingen bij de foetus te voorkomen. Artsen raden meestal aan om deze vitamine aan te vullen. Een extra inname via de voeding zal positief zijn.

Recept voor frambozensaus

Frambozen op een hoop

Ingrediënten

 • 250 gram verse frambozen
 • een kwart citroen
 • 100 gram suiker
 • een scheutje honing

Stap voor stap

 • Giet  een beetje water in een steelpan om de suiker op te lossen. Om deze stap gemakkelijker te maken, kun je beginnen met een laag vuur om later de kooktemperatuur te bereiken.
 • Zodra het water kookt, zet je het vuur weer laag en roer je tot er een siroop ontstaat.
 • Wanneer dit is gebeurd, haal je de steelpan van het vuur en laat je hem afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Zodra de siroop is afgekoeld, is het tijd om hem in de blender te doen.
 • Was de frambozen met water, om onzuiverheden te verwijderen, en voeg ze ook toe aan de blender.
 • Het is belangrijk om gedurende 2 à 3 minuten te blenden tot een dikke puree is ontstaan.
 • Op dit punt kun je een klein scheutje honing toevoegen, hoewel dit optioneel is.
 • Als het maalproces klaar is, haal je de puree door een chinois of een fijne zeef om de pitjes van de frambozen te verwijderen en een veel fijner resultaat te krijgen. De textuur moet glad en niet te dik zijn.
 • Voeg ten slotte een paar druppels citroensap toe. Deze techniek zorgt ervoor dat de frambozensaus beter bestand is tegen oxidatie, zodat de organoleptische kenmerken langer bewaard blijven. Je kunt meer sap toevoegen als je van de zure smaak houdt, maar dit is een persoonlijke kwestie.
 • Roer ten slotte alles goed door elkaar tot het goed gemengd is.

Hoe bewaar je het?

Een kommetje met verse frambozen

De frambozensaus is nu klaar. Het is raadzaam om hem in de koelkast te bewaren voor de houdbaarheid in een afgesloten glazen pot. Daarin kan je de saus enkele dagen bewaren zonder te bederven.

Op deze manier krijgt je een perfecte aanvulling op cakes, yoghurt, desserts en vele andere recepten. Het kan zelfs fantastisch werken met sommige vleessoorten.

Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van de frambozen die je kiest doorslaggevend zal zijn. Je kunt ook kiezen voor diepvriesframbozen, hoewel het resultaat dan minder lekker zal zijn.

Maak frambozensaus om desserts op te leuken

Frambozensaus maken is heel eenvoudig. Het levert ook een aantal belangrijke antioxidanten voor een goede gezondheid. Houd er echter rekening mee dat dit recept toegevoegde suikers bevat, dus je moet het met mate consumeren.

Het is het beste om het op te nemen als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding. In deze context kan het goed werken in zowel zoete als hartige gerechten. Merk op dat je de textuur kunt variëren door meer of minder water toe te voegen om een resultaat naar eigen smaak te bereiken. Je kunt ook het citroensap vervangen door sinaasappelsap, als je dat liever hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333. doi: 10.3390/antiox8090333. PMID: 31443476; PMCID: PMC6770078.
 • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
 • Valentin M, Coste Mazeau P, Zerah M, Ceccaldi PF, Benachi A, Luton D. Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Ann Endocrinol (Paris). 2018 Apr;79(2):91-94. doi: 10.1016/j.ando.2017.10.001. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29433770.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.