Hoe lekkere en gezonde popcorn te bereiden

Popcorn is een van de meest populaire, lichte en gezonde snacks die je kunt vinden. Je moet popcorn echter op de juiste manier bereiden om grote hoeveelheden zout, vet of suiker te vermijden.
Hoe lekkere en gezonde popcorn te bereiden
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Eet je alleen popcorn als je naar de film gaat? Koop je hem kant-en-klaar of ben jij een van degenen die de magnetron gebruikt om een zak op te warmen en dat is alles? Wist je dat je thuis ook gemakkelijk, snel en goedkoop popcorn kunt bereiden? Het beste is dat je je porties en de hoeveelheid zout en vet die je eraan toevoegt, zelf kunt regelen.

In dit artikel geven we enkele tips om deze lekkere snack thuis te maken. In de onderstaande paragrafen vind je ideeën om je popcorn een ander tintje te geven en de voedingswaarde ervan te analyseren.

De voedingsstoffen en voordelen van popcorn

Deze snack, die over de hele wereld zo bekend en populair is, wordt gemaakt van mais. Het is een speciale soort die bij blootstelling aan hitte explodeert. Het is daarom een voedingsmiddel dat zijn eigen voedingswaarden en zelfs enkele gezondheidsvoordelen heeft:

 • Popcorn bestaat voornamelijk uit (Engelse link) koolhydraten, 9 gram eiwit en 5 gram vet (enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd).
 • Het bevat ook B-vitamines en mineralen zoals magnesium, fosfor, zink en koper.
 • Het bevat bovendien antioxidante polyfenolen (Engelse link) die cellen tegen schade door vrije radicalen beschermen.
 • Popcorn heeft een goede hoeveelheid vezels. Studies hebben aangetoond (Engelse link) dat het regelmatig eten van popcorn het risico op problemen zoals hypertensie, coronaire aandoeningen, geelzucht, diabetes en obesitas vermindert.
 • Het kan het lichaamsgewicht helpen verminderen wanneer je het ter vervanging van andere, meer calorierijke snacks gebruikt. Het heeft bovendien een groter verzadigend (vullend) vermogen dan friet (Engelse link).

Al deze eigenschappen zijn aan de voedingsstoffen te danken die de maiskorrel heeft. Het is daarom een geweldige snack als je het in gematigde hoeveelheden en in zijn basisvorm eet.

Voor speciale gelegenheden kun je het beste toppings en dressings, zoals chocolade, honing of kaas gebruiken. Voor dagelijkse snacks kun je je popcorn een speciaal tintje met oregano, kruiden of een beetje cacaopoeder geven.

Hoe thuis gezonde popcorn te bereiden

Schaal met popcorn

Drie basisingrediënten en drie stappen zijn voldoende om dit voorgerecht te bereiden. Ze zijn niet moeilijk te krijgen en je kunt ze lang bewaren. Op die manier zijn ze altijd bij de hand als je onverwachte hunkeringen ervaart.

Noodzakelijke ingrediënten

De eerste stap is om wat maiskorrels te kopen die voor het maken van popcorn geschikt zijn. Dit aspect is belangrijk, anders ploffen ze niet om popcorn te krijgen.

Je kunt in elke winkel die gespecialiseerd is in bulkproducten rauwe popcorn vinden. En natuurlijk vind je verpakte korrels ook in supermarkten en warenhuizen.

De andere twee ingrediënten die je nodig hebt, zijn zout en een kleine hoeveelheid extra vierge olijfolie. Dit is het meest aanbevolen type olie, omdat het tegen hoge temperaturen bestand is en een gezonde optie is die je op de markt kunt vinden.

Kookgerei

In dit geval is de lijst weer kort en beknopt. Om thuis popcorn te bereiden heb je alleen een grote kookpan of braadpan met deksel nodig. De korrels hebben voldoende ruimte nodig om te groeien, aangezien ze hun volume flink vermenigvuldigen. Om het eindproduct te serveren heb je een wat kommetjes nodig.

Drie stappen voor het recept

Het volgende is de basismanier om deze snack thuis te bereiden. Als je het eenmaal hebt gemaakt, dan kun je het recept op vele manieren personaliseren en oneindig veel variëteiten verkrijgen.

Wanneer je het onderstaande recept volgt, dan krijg je een grote kom popcorn die uit vier porties bestaat. Als je een echte fan bent, dan wil je de hoeveelheden misschien verhogen:

 • Giet tussen de 2 en 3 eetlepels olie in de pan die je hebt gekozen. Deze hoeveelheid is nodig om voldoende stoom te creëren. Zet vervolgens op middelhoog vuur.
 • Voeg daarna een half kopje maiskorrels toe. Meng dan met de olie en roer af en toe tot ze een geroosterde kleur beginnen te krijgen. Dek vervolgens de pan af en laat ze ploffen.
 • De popcorn maakt na ongeveer twee minuten zijn karakteristieke geluid. Schud met pan om de korrels te mengen. Laat het dan nog wat langer staan. Als er echter rook onder het deksel vandaan komt, moet je het vuur lager zetten.
 • Haal de pan van het vuur als het ploffende geluid minder frequent wordt. Open vervolgens het deksel zodat de popcorn niet zacht wordt.
 • Gooi ze onmiddellijk in een kom of in een schaal.

Hoe je een persoonlijke snack kunt krijgen

Zoete popcorn

Gewone popcorn met een klein beetje zout is al een smakelijke en aromatische snack die moeilijk te weerstaan is. Veel mensen ontdekken echter graag nieuwe combinaties en smaken.

Tegelijkertijd eten anderen het zo vaak dat ze meer variatie willen. Hoe dan ook, het is gemakkelijk om deze snack met verschillende kruiden op smaak te brengen. Hoewel iedereen zijn favoriete combinaties heeft, zijn hier enkele ideeën om het een speciaal tintje te geven:

 • Kaassmaak: sprenkel gewoon met een beetje olie (beter met een verstuiver) en rasp wat Parmezaanse kaas erover. Biergist of edelgistvlokken zijn een vergelijkbare veganistische optie.
 • Chilipoeder of chilivlokken als je een pittige variant wilt.
 • Gemengde kruiden: hier spelen verbeeldingskracht en persoonlijke smaak een rol. Je kunt uit peper, kurkuma, curry, masala, etc kiezen.
 • Vinaigrette: Maak gewoon een eenvoudige vinaigrette of voeg een speciaal tintje toe, zoals mosterd of honing. Sprenkel het over de popcorn als die klaar is om geserveerd te worden.
 • Voor zoetekauwen: smelt gewoon een paar gram van je favoriete chocolade en meng het met de popcorn als het eenmaal gaar is. Je kunt ook proberen om je popcorn met rauwe cacao te besprenkelen.

Het is gemakkelijk om thuis popcorn te bereiden

Om zelfgemaakte popcorn te bereiden, heb je alleen speciale maiskorrels nodig om het te maken, zout en olie. Je kunt het in elke grote pan met deksel maken, want ze hebben ruimte nodig om te groeien. In slechts een paar minuten is je snack klaar.

Het is ook een erg populaire snack die, wanneer hij thuis wordt gemaakt, een gezonde optie kan zijn om tussen de maaltijden door te eten. Zelfs als je een afslankdieet volgt, is het mogelijk om popcorn toe te voegen. Met de juiste ingrediënten en zonder te veel zout en olie te gebruiken, kun je zonder schuldgevoel van popcorn genieten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Anderson J.W, et al. Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews. Abril 2009. 67(4):188-205.
 • Coco MG Jr, Vinson JA. Analysis of Popcorn (Zea mays L. var. everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants (Basel). Enero 2019. 8(1):22.
 • Grandjean A.C, et la. Popcorn consumption and dietary and physiological parameters of US children and adults: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2002 dietary survey data. Journal of the American Dietetic Association. Mayo 2008. 108(5):853-6
 • Nguyen V,  et al. Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults. Nutrition Journal. Setiembre 2012. 11:71.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.