Hoe lang kan ik anticonceptiepillen gebruiken?
Heb je je ooit afgevraagd hoe lang je anticonceptiepillen kunt gebruiken? Anticonceptiepillen zijn een wijdverbreide anticonceptiemethode. Ze worden over de hele wereld door vrouwen van verschillende leeftijden gebruikt, ook in de periode voor de menopauze.
Deze methode is erg veilig en we zouden kunnen zeggen dat het grootste nadeel is dat je eraan moet denken om het te gebruiken. Met de elektronische agenda’s van bijvoorbeeld mobiele telefoons is dit tegenwoordig minder een probleem. Veel vrouwen geven echter de voorkeur aan een andere anticonceptieoptie, omdat ze denken dat ze zullen vergeten om ze in te nemen.
Er zijn veel mythes rond anticonceptiepillen. De meeste hiervan zijn ongegrond, maar ze verspreiden zich langzaam onder gebruikers, waardoor velen geloven dat ze waar zijn. Gezondheidsinstanties voeren vaak campagnes om deze valse overtuigingen op te helderen. Het probleem is echter dat informatie op sociale netwerken en internetforums nog steeds misleidend is.
Een veel voorkomende vraag bij vrouwen is hoe lang ze de anticonceptiepillen kunnen gebruiken en of ze af en toe een pauze moeten nemen. Dit komt voort uit de angst voor het ontstaan van bijwerkingen als gevolg van een vermeende hormonale overbelasting. Zoals we hieronder zullen laten zien, is dit slechts een mythe.
Wat zijn anticonceptiepillen?
Anticonceptiepillen zijn een wijdverbreide anticonceptiemethode. Deze pillen zijn op het gebruik van kunstmatige hormonen gebaseerd om de menstruatiecyclus van de vrouw te reguleren en de eisprong te voorkomen.
Door de eisprong te stoppen die elke maand plaatsvindt, is er geen mogelijkheid tot zwangerschap. Zonder ovulatie is er geen circulerende eicel en daarom heeft het sperma in het geval van geslachtsgemeenschap niets om te bevruchten.
Om zijn doel te bereiken, bootst deze methode de hormonale veranderingen van normale cycli na door een of twee stoffen in de vorm van pillen in te nemen.
- Een aantal anticonceptiva hebben twee componenten, oestrogeen en progestageen.
- Andere soorten bevatten maar één werkende stof, bijvoorbeeld drospirenon.
Het aantal tabletten per verpakking van anticonceptiepillen varieert ook. Er zijn verpakkingen van 21 pillen, andere van 24 en andere van 28. Can de soorten met 28 pillen kunnen er 21 een andere kleur hebben dan de laatste 7. In een strip met pillen zullen 24 van de ene kleur en 4 een andere kleur hebben.
De verschillen zijn op de hormonale doses gebaseerd die besloten is om te gebruiken. Ze zijn in ieder geval altijd bedoeld om de schommelingen van een gemiddelde menstruatiecyclus, die in totaal 28 dagen duurt.
Moet ik af en toe stoppen om anticonceptiepillen te gebruiken?
De mythe dat je een pauze moet nemen van de anticonceptiepil is op basis van de hormonale doses ontstaan die ze gebruiken. Aan het begin van de vervaardiging van deze methode hadden de medicijnen hoge concentraties oestrogenen en progestagenen.
Tegenwoordig zijn deze doses tot bijna 10 keer verlaagd. Er zijn ook veel meer wetenschappelijke onderzoeken gedaan (Spaanse link) die de veiligheid van de pillen hebben geëvalueerd om hun langetermijneffecten te ontdekken.
Dankzij de kennis die we hebben opgedaan, weten we dat er geen pauzes nodig zijn. Het is niet nodig om af en toe met het gebruik ervan te stoppen en het is duidelijk een wijdverbreide mythe die niet wetenschappelijk is onderbouwd.
De methode met de anticonceptiepil voorkomt de eisprong in elke cyclus. Het heeft echter geen invloed op de beschikbaarheid van de eicellen. Dit betekent dat als een vrouw stopt met het innemen van de pillen om zwanger te worden, ze dezelfde kansen heeft als een vrouw die nooit de pil heeft ingenomen. Het is dus een methode die geen onvruchtbaarheid veroorzaakt.
Andere mythes over hormonen in pillen
Mythen over de nadelige effecten van anticonceptiepillen zijn niet tot de veronderstelde behoefte aan een pauze beperkt en ze zijn ook niet specifiek voor tieners (Spaanse link). Helaas schaadt hun verspreiding programma’s voor gezinsplanning.
De overtuiging dat anticonceptiepillen onveilig zijn, is dus onjuist. Bij juist gebruik kunnen ze namelijk 99% effectief zijn, wat erg hoog is. Wat betreft de afname van seksueel verlangen waar een aantal vrouwen bang voor zijn, is de waarheid dat de informatie verwarrend is.
Iets soortgelijks gebeurt met de gewichtstoename die eraan wordt toegeschreven. Gynaecologen zijn het erover eens dat dit effecten zijn die aan het begin van het gebruik kunnen optreden. Na de derde gebruikscyclus zullen ze echter min of meer verdwijnen. Deze effecten zijn ook niet altijd aanwezig.
Een gepersonaliseerde benadering van anticonceptie is ideaal. Elke vrouw moet een gynaecoloog raadplegen om de combinatie van hormonen te kiezen die het best past bij:
- haar levensstijl.
- lichaamsconstitutie.
- leeftijd.
- mogelijke comorbiditeiten.
Pauzeren is onnodig
Op de vraag hoe lang je anticonceptiepillen mag gebruiken, is het antwoord dat er geen tijdslimiet is. De wetenschap heeft al bevestigd dat er geen pauzes nodig zijn. De hormonale doses van de huidige presentaties zijn minimaal, dus er is geen accumulatie of wijziging van de vruchtbaarheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Brito Pérez, Cintia, and Ángela Suárez Porta. “Intervenciones eficaces en la adherencia a la medicación contraceptiva: Revisión sistemática.” (2019).
- Villanueva Egan, Luis Alberto, and Mauricio Pichardo Cuevas. “Adelantos en anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 75.1 (2007).
- Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacología humana. 4ª Ed. Barcelona: Masson (2003): p887-912.
- Soubies, M. E., et al. “Adolescentes de hoy…¿ Mitos de ayer?.” Rev Hosp Niños BAires Diciembre 52.239 (2010): 535.