Hoe kun je weerstand tegen verandering overwinnen?
Wanneer het leven je nieuwe scenario’s voorschotelt, kun je je afvragen hoe je de weerstand tegen verandering kunt overwinnen. Gelukkig zijn er bepaalde sleutels om dat te bereiken.
Een presocratische filosoof genaamd Heraclitus zei eens: “Niemand baadt tweemaal in dezelfde rivier”. Wat bedoelde hij daarmee en wat probeerde hij ons met die raadselachtige zin eigenlijk te vertellen?
De betekenis van de zin die we zojuist noemden is dat het leven voortdurend in verandering is. Niets blijft ooit hetzelfde en dat moeten we onder ogen zien. Het is onmogelijk om aan verandering in ons leven te ontsnappen.
Niet ieder van ons heeft echter de middelen in handen om weerstand tegen verandering te overwinnen. Normaal merken we die weerstand op als een verandering onze gewone routine bedreigt.
Hoe kun je weerstand tegen verandering overwinnen?
In dit artikel willen we enkele sleutels met je delen, zodat je gebruik kunt maken van je eigen hulpbronnen en zo de veranderingen in je leven op een positieve manier tegemoet kunt treden. Je moet echter wel bedenken dat er verschillende soorten veranderingen zijn waarmee we te maken kunnen krijgen.
- Sommige verwachten we bijvoorbeeld, terwijl andere zich drastisch en onverwacht voordoen.
- Sommige veranderingen, vooral als ze veel onzekerheid met zich mee brengen, kunnen ons ook afschrikken.
- Andere veranderingen kunnen vreugde of pijn brengen.
In elk geval is het enige waar we zeker van kunnen zijn dat de huidige manier waarop we leven vaak zal veranderen. Ook zullen we niet kunnen voorspellen wanneer veel van de veranderingen zullen optreden.
Waarom is het moeilijk voor ons om verandering te aanvaarden?
Sommige publicaties wijzen erop dat er een soort angst is die normaal is en die mensen in staat stelt om voorzichtig te zijn. Er is echter een andere soort angst die verlammend kan werken en die als een soort rem kan werken die onze persoonlijke groei kan tegenhouden.
Bepaalde onderzoeken (Spaanse link) benadrukken echter dat angst voor verandering te maken kan hebben met ons geloofssysteem. Dit kan positief zijn, want door onze gedachten te veranderen, kunnen we ook die angst overwinnen.
Wanneer er veranderingen op welk gebied van ons leven dan ook optreden, introduceren ze ons in een nieuw scenario waarin geen zekerheden zijn en waarover we geen controle hebben. Daardoor zijn we geneigd in paniek te raken.
Zo hebben een flink aantal studies (Spaanse link) geconcludeerd dat, wanneer er veranderingen op de werkplek optreden, deze de neiging hebben angst te veroorzaken. Dit is vooral waar omdat mensen zich gehecht voelen aan wat ze kennen en het onbekende hen kan beangstigen.
Het is echter belangrijk te weten dat we ons emotioneel welzijn kunnen schaden door onze emoties en gedachten niet goed te beheersen. Daarom hebben we besloten een serie suggesties met je te delen, zodat je deze in je leven kunt toepassen en ze je kunnen helpen om je weerstand tegen verandering te overwinnen.
Blijf lezen:
Blijf sterk wanneer je een moeilijke tijd doormaakt!
Tips om met weerstand tegen verandering om te gaan
- Realiseer je dat je verandering niet kunt tegenhouden. Dit is het eerste feit dat je moet aanvaarden. Probeer niet om de verandering tegen te houden, want die strijd zul je nooit winnen. Dingen veranderen in het leven en dat kunnen we niet tegenhouden.
- Denk aan de voordelen. Je hebt misschien meer te winnen en minder te verliezen dan je dacht. Het is echter mogelijk dat je je dat niet gerealiseerd hebt omdat je de situatie (nog) niet objectief bekeken hebt.
- Kijk naar de toekomst. Wat je nu meemaakt, of dat nu positief is of niet, zal ook veranderen. Je huidige situatie is net zo goed tijdelijk als de vorige en zal spoedig anders zijn.
- Blijf leren. Veranderingen brengen leermogelijkheden met zich mee. Het is tijd dat je dit motto verinnerlijkt:“Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, er is altijd iets nieuws te leren.”
- Identificeer je angsten. Vergelijk ze vervolgens met de werkelijkheid. De veranderingen die je te wachten staan zijn waarschijnlijk lang niet zo eng als je je voorstelt.
- Zoek steun bij anderen. Als je het gevoel hebt dat je steun en gezelschap nodig hebt, zoek dan steun bij vrienden en familie.
- Maak een wandeling. Probeer al lopend je geest leeg te maken. Met een kalme geest zul je de dingen helderder kunnen overdenken en betere beslissingen kunnen nemen.
- Kijk naar je geloofssysteem. Het is mogelijk dat je een erg starre manier hebt om naar de wereld te kijken. Het kan dan noodzakelijk zijn om gewoon wat van je gedachten aan te passen en tevens wat flexibeler te zijn.
- Wees niet bang om routines te veranderen. Als we routines achter ons laten, leren we ook nieuwe dingen. We kunnen de dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Dat helpt ons als mens om onszelf te ontwikkelen.
Conclusie
Volg deze richtlijnen als je weerstand tegen verandering wilt overwinnen zodat je je beter kunt voelen en je minder zorgen hoeft te maken. Kijk ook naar hoe andere mensen om je heen reageren op veranderingen.
Praat met mensen die met verandering te maken kregen, vraag hoe ze hun situaties beheersten om hun weerstand tegen deze verandering te overwinnen, en hoe ze zich aan hun nieuwe realiteit hebben aangepast.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Béjar, H. (1991). La sociología de Norbert Elias: Las cadenas del miedo. Reis. https://doi.org/10.2307/40199494
- Canals, C. (2016). Automatización : el miedo del trabajador. Informe Mensual – La Caixa.
- Lopez Bravo, M. D. (2012). Repaso a nuestros miedos. Crítica.
- Yankovic, B. (2011). Emociones, sentimientos, afecto. El desarrollo emocional. Psicología, Conocimiento y Sociedad.