Hoe kun je thuis een voetenbadje nemen?

Thuis een voetenbadje nemen is ontspannend, maar het helpt ons ook om voor de gezondheid van onze voeten te zorgen. Leer hier hoe je thuis een ontspannend en gezond voetenbadje kunt nemen!
Hoe kun je thuis een voetenbadje nemen?

Laatste update: 10 september, 2022

Met de komst van warm weer en vakantiereizen is het ook tijd om sandalen te dragen, dus zorg ervoor dat je niet met onverzorgde voeten rondloopt! In het artikel van vandaag laten we je zien hoe je thuis een voetenbadje kunt maken om te ontspannen en tegelijk je voeten te verzorgen.

Er zijn weinig sensaties zo ontspannend als je voeten onderdompelen in warm water of een goede voetmassage krijgen. Een van de meest onaangename sensaties is het hebben van een ingegroeide teennagel. Bovendien kunnen eelt en ruwe huid vervelend, storend en zelfs pijnlijk zijn.

Om deze redenen is het een goed idee om regelmatig tijd vrij te maken om je voeten te verzorgen. Enerzijds helpen ze je om uit te rusten en te ontspannen, en anderzijds om voor de gezondheid van je voeten te zorgen.

Het belang van de verzorging van je voeten

Je voeten dragen het gewicht van je lichaam. Wist je dat ze 26 botten, 32 gewrichten, 19 spieren, en meer dan 100 ligamenten en pezen hebben? Dit is wat een publicatie aangeeft in het tijdschrift Offarm getiteld Voetverzorging: hygiëne en behandeling van de meest voorkomende problemen (Spaanse link).

De voeten kunnen echter veel aandoeningen hebben en schade vertonen. Dat komt doordat ze het hele gewicht van het lichaam dragen, aan verwaarlozing blootgesteld worden, en te lijden hebben onder het veelvuldig dragen van ongeschikt schoeisel als gevolg van de mode. In feite zijn we ons vaak niet erg bewust van hun waarde. Het is echter van het grootste belang om ze goed te verzorgen en er tijd aan te besteden.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Medische behandeling van eelt op handen en voeten

Stappen om thuis een voetenbadje te nemen

Callos en los pies para tratar con un spa.
Het is een goed idee om eeltvorming zorgvuldig te behandelen voor je met je thuis voetenspa begint.

Het is niet altijd mogelijk om naar een professional te gaan voor een pedicure, vanwege een gebrek aan tijd of geld. Dit is echter geen voorwaarde voor mooie, gemanicuurde voeten. In feite is het heel goed mogelijk dit effect thuis te bereiken.

Een andere publicatie (Spaanse link) van Ámbito Farmacéutico wijst erop dat het nemen van voetenbadjes de bloedsomloop stimuleren en de kans op bacteriële infecties verkleinen. Daarom is thuis een voetenbadje nemen een zeer heilzame activiteit.

Zoals in elk kuuroord gebruikelijk is moet ook de behandeling die we thuis doen verschillende stappen of momenten van verzorging en ontspanning omvatten. Hieronder beschrijven we een paar essentiële stappen om zowel van te genieten als je voeten goed te verzorgen.

Bereid je voeten voor

Voordat je thuis met de spa-ervaring begint, moet je je voeten voorbereiden. Dit betekent dat als je nagellak op je nagels hebt, je die moet verwijderen.

Je kunt ook meteen je nagels knippen voor je met het proces begint. Als je een eeltverzachtende of nagelriemverzachtende vloeistof hebt, moet je de gebruiksaanwijzing lezen. Bij veel van deze producten moet je ze minuten voordat je je voeten in water weekt op je voeten aanbrengen om een groter effect te hebben.

Neem een voetenbadje

Dit is het leukste deel van het proces. Vul een bak met warm water waarin je je voeten kunt onderdompelen. Gebruik gewoon een emmer die groot genoeg is om beide voeten te bevatten of pak een koelbox. Ze verkopen echter ook gespecialiseerde voetenbakken als je iets verfijnders wilt. Sommige verwarmen zelfs het water of doen massages.

 • Je kunt er wat etherische olie of een geur die je ontspannend vindt aan toevoegen.
 • Het gebruik van wat badzout kan ideaal zijn om ontstekingen te verminderen en een lekker aroma aan het water toe te voegen.
 • Geniet van het gevoel en neem even een momentje voor jezelf.

Voer een zelf-pedicure uit

Dit deel van het proces is het meest noodzakelijke, maar niet altijd het meest aangename. Maar nadat je die overtollige ruwheid hebt weggewerkt en zachte voeten hebt, zul je merken dat ze veel beter aanvoelen.

 • Op dit punt is het ook nodig om de nagelriemen terug te duwen, de binnenkant van de nagels schoon te maken en ze te vijlen.
 • Het is ook tijd om eelt en plekken waar de huid verhard is weg te halen.

Scrub je voeten

Dit is de volgende stap en een van de meest ontspannende onderdelen van het hele proces van thuis een voetenbadje nemen! Om dit te doen heb je verschillende mogelijkheden. Allereerst kun je een of andere gespecialiseerde scrubcrème voor je voeten gebruiken. Als je liever zelf een scrub maakt, is dit ook heel gemakkelijk te doen.

 • Je kunt er een maken met suiker en amandelolie of lichaamscrème.
 • Je kunt er ook een heel effectieve scrub maken met olijfolie en zout.

Geef jezelf een voetmassage met olie

In elke spa-ervaring hoort een goede massage. Dit is het moment om jezelf eens flink te verwennen. Probeer je enkels te draaien en masseer de voetzool. Om de massage aangenamer te maken en tegelijk de opperhuid te hydrateren, kun je wat sinaasappel-, amandel-, of druivenpitolie gebruiken.

Lak je nagels zoals je wilt

Als je verschillende vette producten gebruikt hebt, kun je het beste eerst een watje nemen en dat met alcohol inwrijven om overtollige olie van de nagels te verwijderen. Zo zal de nagellak beter hechten.

Als je tenen te dicht op elkaar staan en de nagellak verpest wordt omdat de nagels tegen een andere teen komen, kun je hiervoor een teenscheider gebruiken. Heb je er echter geen, rol dan gewoon wat wc-papier op en laat het in een zigzag patroon tussen je tenen door lopen.

Koop een goed voetenbadje voor thuis

Spa para pies con uñas infectadas.
Het toevoegen van citroen en azijn werkt goed voor thuisbehandelingen om schimmels en bacteriën op de huid van je voeten te helpen elimineren.

Net als bij andere activiteiten hangt de kwaliteit en het resultaat van je inspanningen af van de hulpmiddelen die je hebt. Een van de beste zelfzorg-investeringen die je kunt doen is je eigen pedicure-set, compleet met diverse hulpmiddelen zoals:

 • een nagelvijl
 • een tang
 • een nagelknipper
 • een borsteltje
 • een eeltverwijderaar
 • een puimsteen
 • een nagelriemspatel.

Als je de neiging hebt om eelt op je voeten te krijgen, kun je een hulpmiddel kopen om deze ruwe huid te verwijderen en eelt weg te schuren. Ze zijn meestal niet duur en hebben een motor die je helpt de huidcellen weg te halen en om harde plekken zonder pijn te verwijderen.

Vind je dit artikel leuk? Je wilt misschien ook lezen:
Vier geweldige recepten voor voetenbaden

Creëer de ideale ervaring

Om je  voetenbadje thuis echt ontspannend te laten aanvoelen, is het essentieel dat je de juiste sfeer creëert. Probeer comfortabele kleren te dragen en op een plek te zitten die aangenaam voor je is. Je kunt ook  (geur)kaarsen aansteken en wat ontspannende muziek spelen.

Anderzijds is het een goed idee dat je alles wat je nodig hebt klaarzet en bij de hand hebt voor je je voeten in het water steekt. Zo hoef je niet meer op te staan en loop je geen risico op ongelukken doordat je met natte voeten rondloopt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.