Hoe kun je thuis een cactus ficus-indica kweken: een complete gids

Thuis een cactus ficus-indica kweken is heel eenvoudig. Volg gewoon de stappen die we voor je beschrijven in deze complete en handige gids.
Hoe kun je thuis een cactus ficus-indica kweken: een complete gids

Laatste update: 28 juni, 2023

Als je thuis een cactusvijg of cactus ficus-indica wilt kweken, moet je dit artikel lezen, want we brengen je een complete stap-voor-stap handleiding over hoe je dat moet doen. Zo zul je van deze heerlijke groente kunnen genieten wanneer je maar wilt, met het gemak dat je hem altijd in je tuin beschikbaar hebt.

La Mexicaans Tijdschrift voor Landbouwwete nschappen (Spaanse link) bevestigt dat cactusvijg wordt gekweekt voor voedsel, vee en zelfs farmaceutische doeleinden. Maar waarom zou je hem in de winkel kopen als je hem kunt planten en thuis van al zijn voordelen kunt genieten?

Hoe kweek je een cactus ficus-indica thuis?

Een cactus ficus-indica
Een cactus ficus-indica kan worden gezaaid in potten of direct in de tuingrond.

De cactus ficus-indica is een gemakkelijke plant om te planten en te verzorgen. Zijn wetenschappelijke naam is Opuntia ficus-indica  (Engelse link) en, zoals zijn uiterlijk verraadt, is het een cactus. Hij werkt ook als sierplant, want hij heeft zeer opzichtige bloemen.

Je kunt hem in een pot planten of direct op de grond in je tuin. Vervolgens zullen we ons verdiepen in hoe je hem moet kweken, zodat je na het lezen voor eens en voor altijd de beslissing neemt om thuis een cactus ficus-indica te zaaien.

Stap voor stap om zaden te zaaien

Het kweken van zaden is een van de methoden die je kunt volgen om van deze plant te genieten, maar het moet gezegd worden dat dit de manier is die het langst duurt voordat het resultaat oplevert. Je kunt ze kopen in een gespecialiseerde winkel of ze verzamelen als je wat cactus ficus-indica koopt om voor te bereiden.

Volg deze stappen om het zaaien te doen:

  • Kies de plaats waar je je de cactus ficus-indica gaat zaaien: in een pot of in de tuin.
  • Plaats de zaadjes direct in de grond en zorg ervoor dat er ongeveer 3 centimeter tussen elk zaadje zit.
  • Druk ze met je vingers voorzichtig aan, zodat ze begraven worden.
  • Neem wat aarde en bedek de zaden lichtjes. De extra laag grond moet ongeveer 6 millimeter zijn.
  • Week de grond met een beetje water. Het idee is om de grond vochtig te houden, maar niet te vochtig.

Stappen om een cactus ficus-indica te zaaien

Als zaden zaaien voor jou geen optie is, maar je hebt wel een cactusstengel, eet die dan deze keer niet op; zaai hem liever. Dit is hoe je het moet doen:

  • Zorg dat de cactus in goede conditie is.
  • Bereid de grond voor waar je hem gaat kweken, in een pot of in een tuin, en zaai direct.
  • Voeg geen water toe terwijl hij sterke wortels ontwikkelt. De plant zal de vloeistof die hij nodig heeft uit zijn eigen reservoir halen.
  • Heb geduld en geniet ervan om je cactus ficus-indica te zien groeien en groeien.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Tips voor het planten en verzorgen van de woestijnroos thuis

Zorg voor je cactus ficus-indica

Een cactus
Je kunt thuis cactussen planten op twee manieren, zoals we je verteld hebben. Dan zul je dezelfde zorg moeten toepassen voor elk van de opties die je hebt gekozen.

Na het planten van je cactus moet je zorgen voor wat basiszorg om de plant gezond te laten groeien, zodat je hem met een gerust hart kunt consumeren. Hieronder vertellen we je daarover.

Verzorg het substraat

De cactus ficus-indica heeft een vruchtbaar substraat nodig met een goede drainage. Dit kan op verschillende manieren bereikt worden. Een ervan is het mengen van vermiculiet (60%), kokos of turf (20%), en zandgrond (20%). Vergeet niet wat organisch materiaal of compost toe te voegen, zoals wormencastings.

Zorg er ten slotte voor dat de kwaliteit van het substraat door de jaren heen hetzelfde blijft. Vergeet niet dat de plant daar voedingsstoffen uit haalt, waardoor het doorlaatbaarheid en zuurstof verliest. Als dat gebeurt, zal dat de ontwikkeling beïnvloeden.

Meststof toevoegen

De cactus ficus-indicazal eens per maand bemest moeten worden, bij voorkeur met een vloeibaar product. Bedenk dat je in de winter geen kunstmest moet gebruiken; wat je in de herfst of lente doet is voldoende.

Geef daarentegen de voorkeur aan stikstofmest tijdens de plantfase en een fosfaat- en kaliummest voor en na de bloei. Kies er een van zeer lage concentratie.

Zorg voor veel licht

De cactus ficus-indica is een plant die meestal voorkomt in droge gebieden, waar hij een goede blootstelling aan de zon geniet. Als hij thuis wordt gekweekt, is het noodzakelijk om hem vergelijkbare omstandigheden te bieden, dus moet je hem op een plek zetten waar hij direct licht krijgt.

Er is echter een aanbeveling die je in de winter moet volgen, namelijk om de plant in de schaduw te houden. In dit seizoen zouden de bladeren kunnen verbranden door de combinatie van vorst en zon.

Snoeien wanneer nodig

De cactus ficus-indica groeit behoorlijk en als je het toelaat, doet hij dat in zijn eigen tempo. Houd je hem liever beheerst en in een bepaalde vorm, snoei hem dan. De stengels die je neemt zullen nuttig zijn om te vermeerderen als ze in goede staat zijn.

Maak gebruik van het snoeien om beschadigde of verwelkte bloemen en stengels te verwijderen. Je kunt het beste voorkomen dat de plant zich blijft inspannen en voedingsstoffen opneemt die naar deze beschadigde plekken gaan.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Zijn cactussen en vetplanten hetzelfde? Ontdek waarom ze dat niet zijn

Waarom thuis een cactus ficus-indica kweken?

Naast het proeven van de preparaten, zul je door regelmatig cactus ficus-indica te consumeren je lichaam gezonder houden. Dat komt omdat cactus ficus-indica rijk is aan vitamine A, B en C, en aan mineralen (magnesium, natrium, calcium en ijzer). Aan de andere kant is dit een voedingsmiddel dat vezels levert, zoals gemeld door het Mexicaanse Instituut voor Sociale Zekerheid (IMSS).

Afhankelijk van de beschikbare ruimte die je hebt en hoe je van je cactus ficus-indica wilt genieten, kies je voor een pot of directe aarde. Je moet echter rekening houden met belangrijke aspecten zoals het soort substraat, dat een zeer goede drainage moet garanderen. Het is ook noodzakelijk dat de plant een goede blootstelling aan de zon krijgt, vooral in de eerste fase van zijn groei.

Als je besloten hebt een cactus ficus-indica uit zaden te planten, moet je het substraat vochtig houden en ze op een schaduwrijke plek laten staan. Dit is een langere weg die geduld vereist. Het brengt echter de voldoening van handwerk en de mogelijkheid om over cactus ficus-indica te beschikken wanneer je er zin in hebt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.