Hoe kun je je kind helpen bij schoolmoeheid?
Hoe kun je als ouder helpen bij schoolmoeheid? Het is een veel voorkomend probleem bij kinderen. Het is de uitputting en vermoeidheid die leerlingen voelen als gevolg van huiswerk en schoolopdrachten. Schoolmoeheid kan onder andere worden veroorzaakt door:
- slaperigheid
- verveling
- fysieke uitputting
- pesten
Het leidt meestal tot slechte schoolprestaties. Kinderen kunnen zich niet goed concentreren, letten niet op of begrijpen bepaalde onderwerpen niet. Bovendien kan schoolmoeheid gekoppeld worden aan andere verschijnselen zoals depressie of angst.
Dit probleem komt tegenwoordig in veel gezinnen voor. De dagelijkse dynamiek en het leven in het algemeen kunnen zeer veeleisend zijn. Als we de druk die school op kinderen uitoefent daaraan toevoegen, zijn de omstandigheden rijp voor het manifesteren van verstoringen.
Waarom het belangrijk is om te helpen bij schoolmoeheid
Schoolmoeheid is een serieus probleem. Een kind dat moe is kan op school niet presteren. Frustratie is een ander gevoel dat de schoolse prestaties van een kind kan beïnvloeden.
Soms zijn de oorzaken van dit probleem niet direct gerelateerd aan school. Conflicten in het gezin kunnen er ook voor zorgen dat een kind onvoldoende gestimuleerd wordt en ongemotiveerd is om te leren en te studeren. In veel gevallen nemen kinderen de problemen die ze thuis hebben mee naar school.
Lees dit artikel ook:
Bepaalde karaktertrekken kunnen wijzen op leerproblemen van een kind
Wat kun je doen om te helpen bij schoolmoeheid?
Er zijn veel maatregelen die je kunt nemen om te helpen bij schoolmoeheid, zodat je kind wel optimaal kan leren. Uiteindelijk is onderwijs een paspoort voor succes in het leven, en daarom is het belangrijk om vroegtijdig problemen rondom scholing aan te pakken.
Als ouders is het van vitaal belang om altijd in gedachten te houden dat dit probleem niet mag worden vermeden noch genegeerd. Je moet jezelf erover informeren en interesse hebben in het onderwijs van je kind.
Schoolmoeheid kan in het begin een moeilijk probleem zijn om te herkennen. Als je echter denkt dat je kind schoolmoeheid ervaart, geven we je enkele korte richtlijnen voor het omgaan met deze aandoening.
1. Zorg ervoor dat je kind voldoende rust
Rust is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het aantal uren slaap van je kind hebben invloed op de prestaties op school. Niet goed slapen heeft een schadelijk effect op:
- leervermogen
- concentratie
- optimale ontwikkeling
Deskundigen geven het advies dat schoolgaande kinderen minstens 8 tot 10 uur per dag moeten slapen. Zorg er daarnaast voor dat je kind rust neemt tussen de verschillende activiteiten die hij gedurende de dag uitvoert. Rust is heel belangrijk en dat geldt voor iedereen.
Sterker nog, voldoende rust zal de prestaties van je kind op school positief beïnvloeden en schoolmoeheid verminderen. Een vermoeid kind zal daarentegen niet goed presteren en kan slaapstoornissen of slapeloosheid ontwikkelen.
2. Op een gezonde manier leren stimuleren
Effectief leren is uitermate belangrijk voor je kind. Je moet ze echter op een gezonde manier stimuleren en zorgen dat ze niet overbelast raken met kennis of taken. Je moet hun leerproces ook niet veranderen in een traumatische ervaring. Bovendien moet je kind zich niet gefrustreerd of slecht voelen als hij of zij iets niet meteen de eerste keer begrijpt.
Leren zou voor je kind geen stressvol proces moeten zijn. Hun leraren moeten ook effectieve pedagogische technieken en lesmethoden gebruiken. Positieve bevestiging is in dit kader een belangrijk onderdeel van het onderwijs.
3. Zorg dat je kind gezond is
De leerprocessen van je kind zijn afhankelijk van hun gezondheid. Het is dus van essentieel belang om te zorgen voor relevante aspecten zoals voeding en hygiëne. Zorg ervoor dat je ze meeneemt naar reguliere controles bij de kinderarts.
Zorg ervoor dat hun schoolmoeheid niet veroorzaakt wordt door problemen met hun gezondheid. Als je kind niet gezond is of lijdt aan een aandoening, moet je proberen deze problemen op te lossen.
Het kan ook zijn dat het schoolritme je kind beïnvloedt. In dat geval moet je snel handelen en onthouden dat een goede gezondheid het belangrijkste is.
4. Motiveer ze om nooit op te geven
Motivatie en stimulering kunnen helpen bij het bestrijden van vermoeidheid. Je kind moet zich gesteund voelen. Probeer hem of haar te motiveren om zoveel mogelijk te leren en het belang van onderwijs te laten doordringen.
Beloon je kind als je het gevoel hebt dat ze het heel goed doen op school. Of, beter nog, beloon ze na voltooiing van een toegewezen taak. Kortom, zorg ervoor de je kind ervaart dat je betrokken bent bij hun scholing.
5. Neem contact op met hun leraren
De leraar van je kind kan je op de hoogte houden van wat er op school met ze gebeurt. Het tot stand brengen van goede communicatie met de leraren van je kind is de sleutel tot het begrijpen van hun schoolse prestaties.
Dit is cruciaal voor het begrijpen en vinden van de oplossing voor elk probleem dat je kind eventueel in de klas tegenkomt. Daarnaast raden we aan om te zorgen van een goede communicatie met je kind. Probeer om het volgende te doen:
- Met je kind te praten.
- Ideeën uit te wisselen.
- Hun gevoelens en zorgen te bespreken.
- Vooral hun schoolleven ook te bespreken.
Conclusie
Schoolmoeheid is een aandoening die problemen kan veroorzaken voor je kind en die het leren kan belemmeren. Daarom moet je ervoor zorgen dat je kind zich goed voelt binnen de schoolse omgeving, voldoende rust krijgt en gezond is.
Het is ook essentieel om je kind aan te moedigen om door te gaan en niet op te geven. Het maakt niet uit of ze geen goede cijfers hebben, want je kunt ze aanmoedigen om zichzelf elke dag te verbeteren. Je kunt ze stimuleren om op een gezonde manier te werken en ervoor te zorgen dat hun schooljaren plezierig zijn.
Ten slotte moet je betrokken zijn bij de opvoeding van je kind. Ontmoet en communiceer daarom met hun leraren. Daarnaast kun je hun schoolkameraden en vrienden benaderen. Je moet er ook voor zorgen dat je kind geen slachtoffer is van andere problemen, zoals pesten of intimidatie.
Een andere belangrijke aanbeveling is om ervoor te zorgen dat je huis een rustige plek is en dat je geen ruzie met je partner maakt waar de kinderen bij zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Masalán, P., Sequeida, J., & Ortiz, M. (2013). Sueño en escolares y adolescentes, su importancia y promoción a través de programas educativos. Revista chilena de pediatría, 84(5), 554-564. https://www.researchgate.net/profile/Patricia_Masalan/publication/262743822_Sueno_en_escolares_y_adolescentes_su_importancia_y_promocion_a_traves_de_programas_educativos_Education_and_behavioral_approach_programs/links/54521eb50cf24884d88749d7/Sueno-en-escolares-y-adolescentes-su-importancia-y-promocion-a-traves-de-programas-educativos-Education-and-behavioral-approach-programs.pdf
- Martínez, M. D. C. P., Justicia, F. J., & Cabezas, M. F. (2009). Prácticas de crianza y competencia social en niños de 3 a 5 años. Pensamiento psicológico, 6(13), 37-48. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3265411
- Herrera, I. J. (2010). La motivación en el proceso enseñanza-aprendizaje. Revista digital para profesionales en la enseñanza. Andalucía España. Federación de enseñanza de CC. OO de Andalucía. https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd7327.pdf
- Bochaca, J. G. (2015). La comunicación familia-escuela en Educación Infantil y Primaria. Revista de Sociología de la Educación-RASE, 8(1), 71-85. https://ojs.uv.es/index.php/RASE/article/view/8762/8305