Hoe je paprika's, uien en tomaten langer kunt bewaren

In onze keuken kunnen paprika's, uien en tomaten gemakkelijk beschadigd raken als we ze niet goed bewaren. Wat moeten we doen als we stukjes over hebben of als we willen dat ze langer meegaan? We leggen het je uit.
Hoe je paprika's, uien en tomaten langer kunt bewaren

Geschreven door Editorial Team

Laatste update: 03 mei, 2024

Weten hoe je paprika’s, uien en tomaten langer kunt bewaren is belangrijk om voedsel in goede conditie te houden. Daarom zijn er verschillende methoden voor het bewaren van paprika’s, uien en tomaten, drie van de meest gebruikte producten in de keuken.

Ze voegen smaak, kleur en voedingsstoffen toe aan onze gerechten, maar ze kunnen ook bederven als ze niet goed worden bewaard. Als je op zoek bent naar tips over hoe je ze het beste kunt bewaren, in hun geheel of gesneden, in de koelkast of in de vriezer, dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Lees verder!

Hoe bewaar je de smaak en versheid van paprika’s?

Hoe kun je thuis paprika’s kweken

Paprika’s zijn een goede bron van vitamine C, antioxidanten en vezels. Als we ze binnenkort gaan eten, kunnen we ze in hun geheel bewaren in de groentelade van de koelkast, zonder ze schoon te maken of te snijden. Op deze manier blijven ze één of twee weken vers.

Als we gesneden of geroosterde paprika’s hebben, kunnen we ze bewaren in een bakje met een deksel of in een hersluitbare plastic zak. Op deze manier zijn ze tot vijf dagen houdbaar in de koelkast.

Een andere optie is om de paprika’s in te vriezen, of ze nu rauw of geroosterd zijn. We moeten ze wassen, drogen, de zaadjes verwijderen en in stukjes snijden. Dan leggen we ze op een schaal en leggen ze een paar uur in de vriezer. Als ze bevroren zijn, doe je ze over in een diepvrieszak of -container en kun je ze tot 12 maanden bewaren.

Volgens onderzoek houden hele paprika’s die 21 dagen in de koelkast bij 7 °C worden bewaard, hun vitamine C-gehalte, carotenoïden en fenolische verbindingen, die ze hun antioxiderende werking geven, bijna intact.

Tips

Volg deze tips om niet te falen bij het bewaren van paprika’s:

  • Bewaar paprika’s niet in de buurt van fruit dat ethyleen produceert, zoals appels of bananen, omdat dit gas het rijpen en bederf van groenten versnelt.
  • Als je paprika’s in azijn wilt bewaren, kun je dit recept volgen: was en droog de paprika’s, snijd ze in repen en doe ze in een gesteriliseerde glazen pot. Voeg een mengsel toe van azijn, water, zout, suiker, knoflook en kruiden naar smaak. Dek de pot af en laat hem minstens een maand op een koele, donkere plek staan voordat je hem consumeert.
  • Als je de gedroogde paprika’s wilt bewaren, kun je een elektrische dehydrator, een oven of de zon gebruiken. Was en droog de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes. Spreid ze uit op een bakplaat en droog ze met de methode van je keuze tot ze knapperig zijn.

Is het beter om de paprika’s in hun geheel of gesneden te bewaren?

Dat hangt af van hoe lang je ze gaat gebruiken. Als je ze binnen een paar dagen gaat gebruiken, kun je ze beter heel bewaren, zodat ze geen vocht of smaak verliezen. Als het langer duurt of als je maar een deel van de paprika nodig hebt, kun je het snijden en bewaren in een luchtdichte bak of een hersluitbare zak.

Wat moet je doen als de paprika’s zacht of gerimpeld worden?

Zachte of gerimpelde paprika’s geven aan dat ze water en versheid hebben verloren. Het beste is om ze zo snel mogelijk te consumeren of ze te gebruiken om een recept te maken waarvoor gekookte paprika’s nodig zijn, zoals een roerbakschotel, saus of crème.

Vind je dit een leuk artikel? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Bevroren vlees: hoe lang kun je het bewaren?

Wat je moet doen om uien vers en in optimale conditie te houden

Uien

Uien zijn een essentieel ingrediënt in veel recepten, omdat ze smaak, aroma en voedingsstoffen leveren. Maar om ze beter te bewaren en niet te laten bederven, moeten we rekening houden met een aantal aspecten:

  • Het kiezen van de uien is de eerste stap om ze in goede conditie te houden. Het is het beste als ze droog, hard en zonder uitlopers of tekenen van vocht of bederf zijn. Uien met zwarte vlekken of schimmel moeten ook weggegooid worden.
  • Als we de uien een tijdje niet gaan gebruiken, kunnen we ze in hun geheel bewaren op een koele, droge en donkere plek, zoals een kast of voorraadkast. Het is niet aan te raden om ze in de koelkast te leggen. Dit omdat ze dan door de vochtigheid gaan rotten of uitlopen.
  • Als we gespleten of gesnipperde uien hebben, kunnen we ze in de koelkast bewaren. Doe dit altijd in een bakje met een deksel of in een afsluitbare plastic zak.
  • We kunnen de uien invriezen, schillen, wassen, drogen en in stukjes snijden. Leg ze dan op een schaal en zet ze een paar uur in de vriezer. Als ze bevroren zijn, doe je ze over in een vriesbestendige zak of bak. Je kunt ze tot 12 maanden bewaren.

Wat te doen als uien beginnen uit te lopen?

Als uien beginnen uit te lopen, betekent dit dat ze hun voortplantingscyclus ingaan en aan kwaliteit verliezen. Het beste is om ze zo snel mogelijk te consumeren of ze in een pot met aarde te planten om nieuwe uien te krijgen.

Kunnen uien bewaard worden in azijn?

Ja, uien kunnen bewaard worden in azijn zolang een goed sterilisatie- en verpakkingsproces wordt gevolgd. Azijn werkt als een natuurlijk conserveringsmiddel dat de groei van micro-organismen tegengaat en de smaak en textuur van de uien behoudt.

Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Avocado’s bewaren en vers houden

Tips om tomaten te bewaren en hun houdbaarheid te verlengen

Hoe je paprika's, uien en tomaten langer kunt bewaren

Deze groenten zijn een uitstekende bron van lycopeen, een antioxidant die de huid beschermt. Om tomaten in goede conditie te houden, moeten we tomaten kiezen die stevig zijn, zonder kneuzingen of vlekken.

Als we ze snel gaan consumeren, kunnen we ze in hun geheel op kamertemperatuur bewaren, uit de buurt van direct zonlicht en ander fruit dat ethyleen afgeeft, zoals bananen of appels.

Gesneden of geraspte tomaten kun je bewaren in een bakje met een deksel of in een plastic zak die afgesloten kan worden. Je moet de lucht eruit halen en de tomaten goed drogen voordat je ze bewaart.

Je kunt ze ook invriezen, rauw of gekookt. Hiervoor moet je ze wassen, drogen en de steel verwijderen. Doe ze dan in hun geheel of in stukjes in een diepvriesbestendige zak of bak. Bewaar ze maximaal 12 maanden.

Kunnen tomaten ingevroren worden met het velletje eraan?

Tomaten kunnen ingevroren worden met het velletje eraan op voorwaarde dat ze zorgvuldig gewassen worden voor consumptie. Bij het ontdooien komt het velletje er gemakkelijk af als je ze een paar seconden in heet water dompelt.

Klinkt dat niet gemakkelijk?

Met deze tips kunnen we paprika’s, uien en tomaten langer in de koelkast bewaren. Zo halen we het meeste uit hun voedzame en heerlijke bestanddelen.

Er zijn eenvoudige manieren om voedsel langer te bewaren. Vergeet niet om ze regelmatig te controleren en te consumeren voordat ze bederven. Veel plezier!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.