Hoe ingegroeide haartjes te voorkomen
Ingegroeid haar is haar dat is verwijderd en dan onder de huid terug groeit. Wanneer dit gebeurt, veroorzaakt dit meestal enige pijn en een ontsteking. Er verschijnt ook een bultje waar het haarzakje zit. In dit artikel vertellen we hoe je ingegroeide haartjes kunt voorkomen.
Ingegroeide haartjes kunnen invloed hebben op iedereen die lichaamshaar verwijdert. Het maakt niet uit of je het haar met een scheermes, pincet of was verwijdert. Ze komen vaker voor wanneer grover haar wordt verwijderd, zoals in de baard van een man.
Dat gezegd hebbende, iedereen kan ergens op het lichaam een ingegroeide haar krijgen waar haar is verwijderd. Hoewel deze haren meestal geen enkel risico vormen, kunnen ze behoorlijk vervelend zijn. Ze kunnen onder andere voorkomen op:
- het gezicht
- hoofdhuid
- oksels
- armen
- schaamstreek
- benen
Waarom krijg je ingegroeide haartjes?
De factor die ingegroeide haren bepaalt, is de structuur van het haar zelf en de richting waarin het groeit. Gebogen haarzakjes maken het bijvoorbeeld gemakkelijker voor het haar om opnieuw door de huid te komen nadat het is verwijderd.
Wanneer het haar weer begint te groeien, groeit dit onder de huid. Sommige van deze haren zijn na het scheren erg scherp. Dit gebeurt vooral als het haar tijdens het scheren droog is.
Wanneer je haren met een pincet verwijdert, dan heb je meer kans om ingegroeide haren te ontwikkelen. Dit komt, omdat er meestal kleine stukjes haar achterblijven, die vervolgens onder de huid beginnen te groeien. Bovendien is er meer kans op het ontwikkelen van ingegroeide haren wanneer de huid vóór en tijdens het verwijderen van het haar strakker wordt getrokken.
De beste manier om ingegroeide haartjes te voorkomen
De beste manier om ingegroeide haartjes te voorkomen, is door het haar niet te verwijderen. Mensen hebben op elk oppervlak van het lichaam haar behalve de voetzolen, de handpalmen en in de slijmvliezen. Het haar zit daar om de huid te beschermen en niet voor esthetische doeleinden.
- Haar beschermt het lichaam tegen stof, vuil, de zon en de wind.
- Het speelt ook een belangrijke rol in de verdediging tegen bacteriën en andere micro-organismen.
- Bovendien helpt het het lichaam om te isoleren en de lichaamstemperatuur te reguleren.
- Het haar op ons lichaam absorbeert ook zweet zodat het geen huidirritaties of uitslag veroorzaakt. Het stuurt ook zweet naar andere delen van het lichaam die het meer nodig hebben of om andere gebieden te drogen.
Zoals eerder vermeld, heeft haarverwijdering invloed op de natuurlijke haargroei en is het vermijden van haarverwijdering de beste manier om ingegroeide haartjes te voorkomen.
We raden ook aan:
5 natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes
Wat kun je doen om ingegroeide haartjes te voorkomen?
Veel mensen willen niet gewoon stoppen met het verwijderen van haar. Er zijn daarom nog steeds enkele preventieve maatregelen om ingegroeide haartjes te voorkomen, zelfs bij het verwijderen van haar.
De meest aanbevolen methoden om de kans op het ontwikkelen van ingegroeide haartjes te verminderen, hebben we hieronder voor je op een rij gezet.
Scrub regelmatig
Hierdoor blijven je poriën schoon en hydrateert je huid. Dit maakt ook haarverwijdering gemakkelijker en geeft je gladdere resultaten.
Hydrateer je huid goed
Als je niet genoeg water drinkt, dan wordt je huid taaier en droger. Dit maakt het moeilijk voor het haar om door de huid te breken en correct te groeien.
Bereid je huid voor ontharing voor met warm water
Voordat je haar verwijdert, moet je de huid bevochtigen met warm water. Dit helpt om de poriën te openen en vermindert de kans dat ingegroeide haren ontstaan.
Gebruik vochtinbrengende crème om ingegroeide haartjes te voorkomen
Het is een goed idee om voordat je gaat scheren een gel of hydraterende crème aan te brengen. Dit hydrateert de huid en verzacht het haar.
Gebruik het juiste mesje
Het is het beste om hetzelfde scheermes niet meer dan drie keer te gebruiken. Het scheermes wordt bot en kan dan de huid beschadigen. Er is geen concreet bewijs dat hoe meer mesjes een scheermes heeft, hoe beter het is. Iedereen moet een paar verschillende soorten scheerapparaten uitproberen en beslissen welke het beste voor hem of haar is.
Houd de frequentie in gedachten
Het wordt ook wel aanbevolen om elke dag te scheren om ingegroeide haartjes te voorkomen. Als dit niet mogelijk is, dan moet je je zo vaak mogelijk scheren.
Goed scheren om ingegroeide haartjes te voorkomen
Je moet je in dezelfde richting scheren als waar het haar heen groeit. Dit verandert de natuurlijke haargroei niet zoveel als scheren tegen de haargroei in.
Span de huid niet aan
Je moet voorkomen dat de huid tijdens het ontharen strakker wordt getrokken. Dit zorgt er namelijk voor dat het haar zich terugtrekt en ingroeit zodra de huid losser wordt.
Maak goed schoon
Na het scheren moet het scheermes goed worden afgespoeld. Je moet ook het gebied dat geschoren is goed af spoelen en vervolgens lotion op het gebied aanbrengen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Vellos encarnados. Mayoclinic, en línea: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/ingrown-hair/symptoms-causes/syc-20373893.
- Porriño, ML, Sánchez, J, Almodóvar, A, García, JM, Arias, S, & Carriel, V. (2014). El folículo piloso: una importante fuente celular en ingeniería tisular. Revista argentina de dermatología, 95(1), 38-46. Recuperado en 11 de julio de 2020, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2014000100008&lng=es&tlng=es.
- Pelos encarnados en la barba (Pseudofoliculitis de la barba). 2019. Merck and Co., Inc., Kenilworth, NJ, USA. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/breve-informaci%C3%B3n-trastornos-de-la-piel/trastornos-del-pelo/pelos-encarnados-en-la-barba.
- Khanna, N., Chandramohan, K., Khaitan, BK y Singh, MK (2013). Foliculitis posterior a la depilación: una evaluación clínico-patológica. Revista Internacional de Dermatología, 53 (7), 849–854. https://doi.org/10.1111/ijd.12056.
- Larissa Hirsch, MD (2019). La piel, el cabello y las uñas. The Nemours Foundation. https://www.nemours.org/welcome.html?utm_source=khreview&utm_medium=nem&utm_campaign=larissa-hirsch.