5 natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes

Appelazijn is een geweldig middel. Het helpt niet alleen om ontstekingen te remmen, maar reguleert ook de pH van de huid en helpt om residuen die de natuurlijke haargroei belemmeren te elimineren. 
5 natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ingegroeide haartjes zijn afgeschoren haartjes die terug groeien onder de huid. Ze zijn het gevolg van verstopte haarzakjes, waarin zich dode huidcellen en talgresten van het huidoppervlak ophopen. Er bestaan echter ook oplossingen voor ingegroeide haartjes.

Iedereen kan gedurende zijn leven last krijgen van ingegroeide haartjes. Met name als je van nature krullend haar hebt, of als je het niet te nauw neemt met de correcte manier van handelen voor en na het scheren.

Hoewel ingegroeide haartjes onschadelijk zijn – en ze zich alleen van tijd tot tijd voordoen – kunnen ze in sommige gevallen wel ontstekingen, roodheid en andere onaangename gevolgen voor de huid veroorzaken.

Gelukkig bestaan er om verdere complicaties te voorkomen verschillende natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes, die kunnen helpen om ze zonder al te veel problemen te verwijderen.

In dit artikel delen we daarom vijf van de beste manieren om dit vervelende probleem op te lossen.

Oorzaken van ingegroeide haartjes

Ingegroeide haartjes ontstaan wanneer de haren, in plaats van recht en naar buiten toe te groeien, niet door de huidbarrière heen kunnen breken.

Dit kan gebeuren door de opeenstapeling van dode huidcellen over het haarzakje of doordat de haar zelf te dik en gekruld is.

Andere bijbehorende factoren zijn:

 • Gebruik van elektrische of traditionele scheerapparaten
 • Droog scheren
 • De huid strak trekken tijdens het scheren
 • Epileren

Wil je meer weten? Lees dan: Hoe kun je ontharen op natuurlijke wijze?

Tekenen van ingegroeide haartjes

Een ingegroeid haartje

Ingegroeide haartjes doen zich voornamelijk voor op delen die je vaak scheert, zoals de kin, de benen en de schaamstreek.

Het belangrijkste teken waar je op moet letten, is een klein bultje dat lijkt op een puistje. Binnenin zit het ingegroeide haartje.

Andere problemen die kunnen voortvloeien uit ingegroeide haartjes zijn:

 • Rode verkleuring van de huid
 • Kleine met pus gevulde bultjes die op blaren lijken
 • Donkere verkleuring van de huid
 • Pijn of gevoeligheid
 • Jeuk

Natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes

Om ingegroeide haartjes succesvol te verwijderen is het essentieel om te bepalen of je scheermethode iets met het probleem te maken heeft of niet.

Hiervoor is het belangrijk om jezelf een poosje niet te scheren, tot je verbetering merkt.

Gedurende die tijd kun je een aantal natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes uitproberen die de huid zachter maken. Een zachtere huid maakt het namelijk makkelijker om ingegroeide haartjes te verwijderen.

1. Warm kompres

Warm kompres is een van de natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes

Het aanbrengen van een warm kompres op het aangedane gebied kan het weefsel rond de ontsteking verzachten. Hierdoor wordt het makkelijker om het ingegroeide haartje te verwijderen.

Hoe kun je een warm kompres gebruiken?

 • Dompel een kleine handdoek of doek onder in warm water en leg de handdoek vervolgens op de plek van het ingegroeide haartje.
 • Laat het vijf minuten liggen. Haal de handdoek dan vijf minuten van de plek af en breng het vervolgens opnieuw aan.
 • Pas deze behandeling meerdere keren per dag toe, totdat het haartje dichter bij het huidoppervlak is gekomen. Dan kun je het haartje eruit trekken.

2. Zeezout

Deze natuurlijke exfoliant helpt dode huidcellen op het huidoppervlak te verwijderen en herstelt de oorspronkelijke functie van het aangetaste haarzakje.

Zeezout verbetert de bloedsomloop en zorgt er onder andere voor dat de haren normaal kunnen groeien.

Hoe kun je zeezout gebruiken?

 • Besprenkel een beetje zeezout met wat water en gebruik het vervolgens om het aangedane gebied zachtjes mee te masseren.
 • Laat het vijf minuten inwerken en spoel het dan af.
 • Pas deze behandeling iedere dag toe, totdat het ingegroeide haartje verdwenen is.

3. Appelazijn

Appelazijn is een van de natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes

Ook appelazijn is een van die geweldige natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes. De organische zuren die appelazijn bevat helpen de pH-waarde van de huid te reguleren en verminderen ontstekingen die het gevolg zijn van ingegroeide haartjes.

Het rechtstreeks aanbrengen van appelazijn verzacht de bult en helpt bij het verwijderen van het residu dat ervoor zorgt dat het haartje niet naar buiten kan groeien.

Hoe kun je appelazijn gebruiken?

 • Doop een watje in wat appelazijn en breng het vervolgens aan op het ingegroeide haartje.
 • Druk het watje voorzichtig tegen het bultje aan en laat de appelazijn vijf minuten zijn werk doen.
 • Herhaal deze behandeling twee keer per dag, totdat het probleem verdwenen is.

4. Baking soda

Nog een exfoliërend en desinfecterend product dat helpt om dit probleem te verbeteren is baking soda.

Het gebruik van baking soda vermindert de aanwezigheid van dode huidcellen en talgresidu. Het helpt dus om verstopte haarzakjes schoon te maken.

Hoe kun je baking soda gebruiken?

 • Maak een pasta van baking soda en water. Wrijf deze pasta vervolgens op het aangedane gebied.
 • Laat het vijf minuten inwerken en spoel het dan af.
 • Doe dit voor het beste resultaat het liefste twee keer per dag.

5. Zwarte thee

Zwarte thee is een van de natuurlijke oplossingen voor ingegroeide haartjes

Zwarte thee bevat tanninezuur, een stof die de huid zachter maakt en ontstekingen en roodheid vermindert.

Hoe kun je zwarte thee gebruiken?

 • Dompel een theezakje met zwarte thee onder in heet water en laat de thee dan even trekken.
 • Wanneer het water afkoelt, breng je de thee aan op het ontstoken haarzakje. Vervolgens laat je het tien minuten zijn werk doen. 
 • Herhaal deze behandeling twee of drie keer per dag.

Zie je één of meerdere bultjes op je huid na het scheren? Zo ja, aarzel dan niet om een van de bovengenoemde oplossingen voor ingegroeide haartjes eens te proberen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bhatia J, Gupta R, Kaur I. Dermatoscopia como herramienta auxiliar en la evaluación de foliculitis por Malassezia: estudio observacional, Actas Dermo-Sifiliográficas. 2021. https://doi.org/10.1016/j.ad.2020.05.012.
 • Domínguez-Auñón J, Gamo R, Isarría M, et al. Foliculitis/seudofoliculitis abscesiforme del cuero cabelludo. Presentación de dos casos y breve revisión de la literatura. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004; 95(4): 231-234.
 • Maldonado GCA, Lin S. Foliculitis infecciosas. (Parte I). Rev Cent Dermatol Pascua. 2014;23(3):90-98.
 • Zaballos P, Ara M, Rodero J, et al. Foliculitis postdepilación por Mycobacterium chelonae Actas Dermo-Sifiliográficas. 2002; 93(4): 259-262.
 • Drake D. Antibacterial activity of baking soda. Compend Contin Educ Dent Suppl. 1997;18(21):S17-21;quiz S46. PMID: 12017929.
 • Grupo Español de Conservación. Ácido tánico. Disponible en: https://www.ge-iic.com/fichas-tecnicas/inhibidores-de-corrosion/acido-tanico/.
 • Clínica Mayo. Vellos encarnados. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/ingrown-hair/symptoms-causes/syc-20373893.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.