Hoe identificeer je kwaliteitscosmetica?
Het is belangrijk om enkele basisbegrippen te kennen die je kunnen helpen bij het selecteren van kwaliteitscosmetica, niet alleen om voor je gezondheid te zorgen, maar ook om beter rekening te kunnen houden met het milieu.
De gewoonten van mensen variëren, maar de meesten van ons komen dagelijks in aanraking met de verschillende ingrediënten in cosmetica. Dit zijn natuurlijke of sterk bewerkte chemische stoffen en de verhoudingen ervan zijn afhankelijk van het type product dat je gebruikt.
Wat is cosmetica precies?
Een cosmetisch product of schoonheidsproduct is een stof of mengsel bedoeld voor de oppervlakkige delen van het lichaam, hetzij voor hygiëne, hetzij ter verfraaiing, vooral voor het gezicht.
Ja, cosmetica maakt deel uit van ons leven, ook al denken velen dat deze producten beperkt zijn tot gezichtsverzorging, parfums en make-upproducten. Dit is echter niet zo. Veel andere producten die we dagelijks gebruiken vallen ook onder cosmetica. Denk bijvoorbeeld aan:
- Zepen en deodorants
- Externe producten voor intieme hygiëne
- Parfums en eau de cologne
- Mond- en tandverzorgingsproducten
- Bad- en douchegels
- Alle producten met betrekking tot de verzorging van nagels en lippen
- Ontharingsproducten
- Producten voor hygiëne, kleur en styling van het haar
- Zonnebrandmiddelen en zelfbruinende producten
Labels van kwaliteitscosmetica
Wat betreft de etikettering van een cosmetisch product, moeten de verpakkingen de volgende informatie bevatten:
- De naam van het product
- De naam van het bedrijf en het adres van de fabrikant
- Het gewicht of volume
- De vervaldatum
- Het partijnummer van de fabricage
- Het land van herkomst
- Instructies en contra-indicaties
- De functie van het product
Lees ook eens:
7 fouten in huidverzorging die je moet vermijden
De INCI van kwaliteitscosmetica
INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (Spaanse link) en wordt internationaal gebruikt voor het benoemen van de ingrediënten in een bepaald schoonheidsproduct.
Ook moet de ingrediëntenlijst worden opgenomen in een INCI op het etiket van alle cosmetica. Ze moeten ook in volgorde staan volgens de belangrijkheid en verhouding ervan in de formule.
De eerste componenten op de lijst zijn dus degene die in grotere hoeveelheden worden aangetroffen. Degenen die onder aan de lijst staan zijn dus in kleinere hoeveelheden aanwezig. Daarom moet kwaliteitscosmetica waarmee wordt geadverteerd dat het een bepaald ingrediënt bevat, dit ingrediënt bovenaan vermeld worden.
Hoe plantaardige ingrediënten te identificeren
Op dezelfde manier moeten plantaardige ingrediënten bovenaan de lijst staan. Om ze te identificeren, moet je echter weten dat ze de Latijnse naam van de plant gebruiken, gevolgd door:
- Aqua, water of destillaat (voor hydrolaten en bloemeninfusies)
- Extract
- Olie
- Boter
- Was
De term parfum kan ook verwijzen naar elke stof die voor geurdoeleinden aan de cosmetica wordt toegevoegd. Het kan gaan om een natuurlijke etherische olie tot ingrediënten waarvan wordt vermoed dat ze kankerverwekkend zijn, zoals tolueen of ftalaten binnen deze naamgeving. In kwaliteitscosmetica verwijst het echter meestal naar etherische oliën.
Tips voor het behoud van kwaliteitscosmetica
Naast het kijken naar de PAO-indicator (period-after-opening), moet je enkele aanbevelingen volgen, zodat de eigenschappen ervan ongewijzigd blijven nadat je een cosmetisch product hebt geopend.
De PAO kan variëren afhankelijk van het volgende:
- Type verpakking
- Of er conserveringsmiddelen in zitten of niet
- Type cosmetische formule
- Of het een product is voor een gevoelige huid
- Het gebied van het lichaam waar het product moet worden aangebracht
Je moet kwaliteitscosmetica op een koele, droge plaats, uit de buurt van licht bewaren. Was ook je handen voor en na elk gebruik wanneer je het met je vingers aan moet raken. Sluit de container vervolgens na elk gebruik goed af.
Ook moet je als het om zonnebrandcrème gaat dit elk jaar vervangen. De filters in de formule hebben namelijk een vervaldatum en hebben dus mogelijk hun effectiviteit verloren. Het belangrijkste is ook dat je cosmetica weggooit die mogelijk zijn oorspronkelijke geur, kleur of textuur heeft verloren en niet meer lekker ruikt.
Zoals je kunt zien moet je de aanbevelingen op het etiket volgen (Spaanse link) om ongewenste bijwerkingen (irritatie of allergieën) te voorkomen. Gooi het ook weg na de vervaldatum.
Lees ook eens:
Je gezicht wassen met quinoa: probeer het zelf eens!
Conclusie
Je moet naar de etiketten kijken om kwaliteitscosmetica te identificeren. Op deze manier kun je namelijk de samenstelling ervan controleren om erachter te komen of de ingrediënten in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Vergeet ook niet dat het geschikt moet zijn voor je huidtype en dat je weet waar het voor is bedoeld.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Chorilli, M., Scarpa, M. V., Leonardi, G. R., & Franco, Y. O. (2007). Toxicologia dos cosméticos. Latin American Journal of Pharmacy.
-
Mejía, C., & Corporación Biointropic, Z. (2018). Análisis Sector Cosmético Y Aseo. Estudios Sobre La Bioeconomía Como Fuente de Nuevas Industrias Basadas En El Capital Natural de Colombia.
-
Chorilli, M., Tamascia, P., Rossim, C., & Salgado, H. R. N. (2009). Ensaios biológicos para avaliação de segurança de produtos cosméticos. Revista de Ciencias Farmaceuticas Basica e Aplicada.