Hoe je hoofdpijn te behandelen is zonder medicatie

Iets zo simpel als even een paar minuten ontspannen met je ogen dicht, een wandeling maken of douchen kan voldoende zijn om hoofdpijn te behandelen zonder medicatie. Lees er meer over in dit artikel!
Hoe je hoofdpijn te behandelen is zonder medicatie

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Migraine en ernstige hoofdpijn zijn erg gewoon tegenwoordig. Stress, verplichtingen, gebrek aan slaap en spierkrampen zijn de meest voorkomende oorzaken van dit probleem.  Miljoenen mensen over de hele wereld hebben hier mee te maken. In dit artikel vertellen we je hoe je hoofdpijn te behandelen is zonder medicatie.

Thuisremedies voor hoofdpijn

We kunnen niet doorgaan om elke keer maar pijnstillers te slikken, zelfs niet als ze gemakkelijk te verkrijgen zijn. Helaas raken we er echter steeds meer van afhankelijk en hebben we steeds grotere doses nodig om effect te voelen.

Het goede nieuws is dat er alternatieve behandelingen zijn die erg goed kunnen helpen om je hoofdpijn te behandelen.

1. Maak een wandeling

Hoe hoofdpijn te behandelen

Zelfs al is het bepaald niet aanlokkelijk (uiteindelijk willen we het liefste slapen als we migraine hebben en om te rusten in het donker), een wandeling maken in het park en frisse lucht inademen kan de symptomen helpen te verminderen.

 • Deze remedie is perfect als we overmand zijn door stress of de dagelijkse sleur. Alleen al door een paar minuten in de natuur te zijn zul je het verschil voelen.

2. Neem een douche

Als je thuiskomt kun je een rustgevende hete douche of een warm bad nemen.

Gezien het feit dat hoofdpijn het resultaat is van stress of spanning, kan deze verdwijnen dankzij de rustgevende effecten van water.

Je kunt een paar drupjes etherische oliën toevoegen (bijvoorbeeld lavendel of munt) om de gunstige effecten te vergroten en je hoofdpijn te behandelen.

3. Leg een koud kompres op je hoofd

Hoofdpijn te behandelen met een koud kompres

Als je geen ijs voorradig hebt dan kun je een natte handdoek of een vochtige doek op je voorhoofd leggen totdat deze kamertemperatuur bereikt heeft.

Het verfrissende effect zal de spieren ontspannen en de pijn verlichten. Het is zelfs nog beter als je even van de gelegenheid gebruik kunt maken om te gaan liggen en je ogen dicht te doen.

4. Doe een dutje

Heb je heel veel werk en heb je een knallende koppijn? Rust even uit, zelfs al is het even achteroverleunen in je stoel aan je bureau.

Als je kunt, doe een dutje van een halfuur. Migraines verminderen beduidend als we slapen.

Zelfs als je niet de luxe hebt om een dutje te kunnen doen, doe tenminste je ogen dicht. Ontspan je schouders, rug en nek terwijl je je hoofd leegmaakt van zorgen en verplichtingen.

5. Geef jezelf een massage

Hoofdpijn te behandelen met massage

We raden je aan om een masseur te bezoeken om de pijnlijke gebieden van je lichaam te masseren (als de hoofdpijn door spierkrampen komt). Maar je kunt de symptomen zelf ook verlichten door lichte druk uit te oefenen op je voorhoofd, de kruin, de hoofdhuid en de sinussen.

Maak circulaire en doorgaande bewegingen en minimaal 15 seconden per gebied.

6. Eet gezond

Frequente hoofdpijn kan door vele oorzaken komen. Een daarvan is een onevenwichtig eetpatroon. Dus als je regelmatig last heb van migraine, probeer dan je voedingspatroon te veranderen.

Kies een lichte lunch die bestaan uit fruit of groente. Vermijd dan koffie (drink in plaats daarvan kruidenmengsels) en stop met het eten van fastfood.

Als ontbijt of als snack zijn groene smoothies heerlijk en gezond.

7. Neem een pauze van je computer of telefoon

Hoofdpijn te behandelen en computergebruik

Als we veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm, is het niet vreemd dat we hoofdpijn krijgen.

Dit is waarom – als je op een kantoor werkt op een computer of aan de telefoon – het een goed idee is om een pauze van deze apparaten te nemen om je hoofdpijn te behandelen. Doe dat meerdere keren per dag en minstens een paar minuten per keer.

Doe je ogen dicht of kijk uit het raam om de oogzenuwen en het netvlies te ontspannen.

8. Drink veel water

Er is een duidelijke relatie tussen uitdroging en hoofdpijn. Als het lichaam niet over genoeg vocht beschikt, vermindert de bloeddoorstroming en dus gaat ook de zuurstoftoevoer naar de hersenen naar beneden.

 • Drink een glas koud water zodra de symptomen beginnen.
 • Probeer om 2 liter water per dag te drinken om dit probleem te voorkomen.

Thuisremedies om hoofdpijn te behandelen

Naast deze aanbevelingen en het veranderen van onze gewoontes, zijn er ook natuurlijke producten en recepten om hoofdpijn te behandelen zonder medicatie. Zoals bijvoorbeeld:

1. Kruidnagel

Hoofdpijn te behandelen met kruidnagel

Je kunt kruidnagel op verschillende manieren gebruiken om de symptomen veroorzaakt door stresshoofdpijn te bestrijden.

 • Je kunt bijvoorbeeld twee of drie kruidnagels fijnstampen en ze in een stoffen tasje of in een dunne doek stoppen. Adem de geur rustig in door je neus.
 • Je kunt ook kruidnagelolie op een wattenschijfje doen en de geur rustig inademen door je neus.

2. Gember

Deze krachtige wortel heeft veel voordelen. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen van de bloedvaten en geneest verkoudheden (die ook hoofpijn veroorzaken).

 • Je kunt geraspte of gemalen gember aan gerechten of thee toevoegen om van zijn voordelen te kunnen profiteren.
 • Sommige reformwinkels verkopen gembersnoepjes. Erop kauwen kan hoofdpijn verlichten.

3. Kaneel

Hoofdpijn te behandelen en kaneel

Kaneel is een erg nuttige specerij, niet alleen in de gastronomie maar ook voor medicinaal gebruik. Dit vanwege het feit dat het de mogelijkheid biedt om gewone verkoudheden en hoofdpijn te behandelen.

 • Om het meerdere keren per dag te consumeren kun je kaneelpoeder in je thee en over je desserts strooien.

4. Appels

Dit heerlijke en voedzame fruit heeft vele eigenschappen die de zuurgraad en alkalinegraad in het lichaam in balans brengen. Ook verlicht het hoofdpijn.

 • We raden je aan om een rauwe appel met schil te eten als de symptomen beginnen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carper, J. (2012). Los alimentos medicina milagrosa. Editorial AMAT.
 • Gil-Antuñano, N. P., Zenarruzabeitia, Z. M., & Camacho, A. M. R. (2009). Alimentación, Nutrición e hidratación en el deporte. Consejo Superior de Deportes.
 • Quesada-Vázquez, A. J., Contreras-Maure, L. J., Álvarez-Aliaga, A., & Traba-Tamayo, E. R. (2009). Prevalencia de cefaleas primarias en una población rural cubana. Rev Neurol49(131), 5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.