Hoe de zomertijd het lichaam beïnvloedt
Er zijn verschillende interessante onderzoeken geweest naar de invloed van de zomertijd op het lichaam. Niemand was echter echt overtuigend. Het is duidelijk dat deze verandering van persoon tot persoon verschillende effecten heeft en voor sommigen erg hinderlijk kan worden.
Het onderwerp zomertijd heeft altijd tot veel discussie geleid. De maatregel begon in Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog. De belangrijkste reden hiervoor was het argument dat het energiebesparing mogelijk maakte. De zomertijd gaat eind maart in tijdens de zomermaanden en stopt de laatste zondag van oktober voor de wintermaanden.
In theorie is het de bedoeling dat zonlicht optimaal wordt benut om energiebesparing te bevorderen. Studies tonen echter aan dat de energie die ‘s ochtends wordt bespaard,’ s middags wordt verbruikt. Op dezelfde manier worden werknemers minder productief naarmate ze zich aanpassen. Misschien bespaart het niet zoveel energie als het lijkt!
Zomertijd
Een aantal studies geven aan dat culturen die geen elektriciteit hebben een vergelijkbare routine hebben als de culturen die dat wel hebben. Deskundigen zijn ook van mening dat onze voorouders ook op dezelfde manier sliepen als dat wij nu doen.
Dit betekent dat we van nature allemaal vergelijkbare slaappatronen hebben. Dit komt, omdat alle levende wezens, zelfs de eenvoudigste, veel van hun functies in cycli van 24 uur reguleren. Licht en duisternis zijn daarin doorslaggevende factoren.
In 2011 ontdekte een team van onderzoekers van het Center for Genomic Regulation (CRG) in Barcelona dat cellen onderscheid maken tussen dag en nacht en dat dit voor hun werking cruciaal is.
Dit circadiaan ritme reguleert slaap-waakcycli en alle gerelateerde functies. Wanneer deze cycli veranderen, veroorzaakt dit een onbalans in het lichaam en kan dit tot verschillende problemen leiden. Het menselijk lichaam houdt van van routines, omdat ze het lichaam helpen om beter te werken.
Misschien ook interessant om te lezen:
Voel je minder moe en zwak wanneer je wakker wordt
De effecten van de zomertijd op het lichaam
De zomertijd veroorzaakt een soort ‘jetlag’. Jetlag is de naam die wordt gegeven aan het ongemak dat ontstaat wanneer iemand naar een plaats met een heel andere tijdzone reist.
De zomertijd brengt het lichaam in verwarring en veroorzaakt een beetje chaos. De verandering in de uren van activiteit en rust veroorzaakt:
- Vermoeidheid
- Slaperigheid
- Prikkelbaarheid
Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Deze symptomen ontstaan omdat het onmiddellijke effect van deze toestand een verandering in de secretie van melatonine is.
Melatonine is een hormoon dat afhankelijk van het zonlicht actief is. Als er meer licht is, dan is er minder melatonine. Aan de andere kant, het lichaam produceert er meer van als er minder licht is om slaap te veroorzaken.
Deze maatregel veroorzaakt deregulering van dit hormoon, wat de symptomen veroorzaakt die we hebben uitgelegd. In de meeste gevallen heeft het lichaam echter ongeveer drie dagen nodig om in evenwicht te komen.
Andere effecten
De zomertijd heeft invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap. Een onderzoek (Engelse link) stelt dat deze maatregel ervoor zorgt dat mensen de eerste dagen ongeveer 60 minuten slaap verliezen en de slaapkwaliteit bij ongeveer 10% beïnvloedt.
Een aantal studies hebben ook vastgesteld dat deze maatregel het aantal myocardiale infarcten (hartaanvallen) enigszins verhoogt. Door de verandering in de herfst neemt dit cijfer weer af. Ondertussen geeft een ander onderzoek (Engelse link) aan dat er in de dagen na de zomertijd een toename is van het aantal zelfmoorden.
Studies tonen ook aan dat na het overgaan op de zomertijd, het aantal arbeidsgerelateerde en verkeersongevallen toeneemt. Er is statistisch bewijs dat werkgerelateerde ongevallen op de maandag na de maatregel ernstiger zijn dan op andere momenten.
Het is echter belangrijk om op te merken dat het aantal hartaanvallen, ongevallen en zelfmoord slechts licht stijgt. Toch zijn dit interessante feiten om in gedachten te houden om je aan te moedigen om je zo gezond mogelijk aan deze verandering aan te passen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Serón-Ferré, M. J. (2018). Relojes, relojes, relojes y el cambio de hora¿ Son los relojes internos espejos del reloj externo?. Revista Chilena de Enfermedades Respiratorias, 34(3), 151-152.
- Ritmo circadiano: el reloj maestro. Alteraciones que comprometen el estado de sueño y vigilia en el área de la salud. (2014). Morfolia.
- Argüelles, R., Bonmatí Carrión, M., Argüelles Prieto, R., & Bonmatí Carrión, M. (2015). Melatonina, la hormona de la noche. Eubacteria.