Hoe blijf je kalm in moeilijke tijden?

Woede, frustratie, wanhoop... het kan moeilijk zijn om kalm te blijven in moeilijke tijden. In het artikel van vandaag delen we enkele strategieën die kunnen helpen.
Hoe blijf je kalm in moeilijke tijden?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben voortdurend met problemen te maken. Je hoeft ze niet te zoeken, ze ontstaan vaak uit het niets. Het is vaak moeilijk om dat te aanvaarden. Het heeft ook niets te maken met pech. Heb jij echter de neiging om de controle te verliezen als je met problemen wordt geconfronteerd? Zijn jouw problemen moeilijk te beheersen? Als het antwoord ja is, dan is het tijd om te leren hoe je kalm blijft in moeilijke tijden.

De beroemde filosoof Plato zei ooit dat “de grootste en belangrijkste overwinning is jezelf te overwinnen.” Hoewel je een emotioneel wezen bent zoals iedereen hoeven je emoties je niet te overweldigen als de dingen ingewikkeld worden.

Redenen om kalm te blijven in moeilijke tijden

Voordat je een aantal manieren leest om kalm te blijven in moeilijke tijden, gaan we het hebben over het belang van zelfbeheersing. Het Europees Instituut voor Positieve Psychologie (Spaanse link) legt uit dat zelfbeheersing essentieel is om te voorkomen dat je emoties je gaan beheersen. Wanneer je namelijk te maken hebt met moeilijke tijden kan je:

En weet je wat? Dat is niet erg! Het is helemaal niet erg om die dingen te voelen, en je moet niet proberen om die emoties te onderdrukken. In feite betekent het beheersen van je emoties niet dat je ze niet mag uiten of onderdrukken.

Zo is het helemaal niet. In plaats daarvan moet je er juist voor zorgen dat je je emoties naar buiten laat komen. Opgekropte emoties  zijn namelijk een tikkende tijdbom.

Strategieën om kalm te blijven in moeilijke tijden

Hoe blijf je kalm in moeilijke tijden?

Nu je het belang van zelfbeheersing begrijpt als de dingen om je heen moeilijk worden, is het tijd om een aantal richtlijnen te leren die je kunt gebruiken om kalm te blijven in moeilijke tijden. Stress je niet te veel om ze allemaal in één keer in de praktijk te brengen. Het is het beste om het stap voor stap te doen.

1. Adem bewust

Dit lijkt misschien een domme aanbeveling waar je moe van wordt om steeds te horen. Je moet er echter op vertrouwen dat het werkt. Bewust ademen zal je helpen om alle emoties waar je mee zit te kalmeren. Denk eraan, je probeert je emoties niet te onderdrukken. In plaats daarvan probeer je te verminderen hoe sterk ze zijn, zodat ze niet uit de hand lopen.

  • Adem diep in en adem uit.
  • Als je een moment alleen kunt zijn om het te doen, is dat nog beter.

2. Neem afstand en koppel jezelf los

Wanneer je geconfronteerd wordt met een moeilijke situatie, kan het moeilijk zijn om de dingen in perspectief te zien. Daarom moet je, nadat je hebt geprobeerd bewust te ademen, afstand nemen van de situatie en je ervan los te koppelen.

Doe iets om afstand te nemen. Geloof ons, het zal je helpen kalm te blijven en beter met je problemen om te gaan. Probeer bijvoorbeeld eens om jezelf af te leiden door:

  • je gezicht te wassen.
  • een wandeling te maken.
  • een spelletje te spelen.
  • een sport te beoefenen.
  • een vriend te bellen.
  • naar muziek te luisteren.

3. Schrijf je gevoelens op om kalm te blijven in moeilijke tijden

Neem, na de eerste twee dingen geprobeerd te hebben, de tijd om je gevoelens op te schrijven. Schrijven is namelijk heel therapeutisch en kan je helpen je emoties op een rijtje te zetten.

Bovendien kun je wat je hebt opgeschreven nog eens nalezen en je gevoelens vanuit een objectiever perspectief analyseren. Dit is een geweldige manier om je te helpen kalm te blijven in moeilijke tijden. En je kunt het elke dag doen!

4. Zie de situatie onder ogen

Adem rustig als je een moeilijke situatie onder ogen moet zien

Nu ben je er klaar voor om de situatie onder ogen te zien. Je kunt dit doen met een gerust gemoed, zonder overweldigd te worden door emoties, en zonder het gevoel te hebben dat je het probleem niet aankunt.

Je zult zien dat er veel manieren zijn om dit probleem op te lossen die je eerst niet zag. Ondanks de problemen waarmee je wordt geconfronteerd, zullen er altijd alternatieven zijn.

Ga flexibel met je omstandigheden om en begin te denken aan kleine acties die je dichter bij een volledige oplossing van het probleem kunnen brengen. Zo kom je stapje voor stapje steeds dichter bij een oplossing.

Kalm blijven in moeilijke tijden

Wat vind je van deze tips die je kunnen helpen kalm te blijven in moeilijke tijden? Heb je ze al eens in de praktijk gebracht? Maak je geen zorgen als ze niet allemaal werken voor jou, of niet altijd.

Het beste wat je kunt doen is ze allemaal uitproberen en vervolgens kijken wat voor jou werkt. Daarna kun je die strategie gebruiken wanneer je die nodig hebt. We zijn ervan overtuigd dat het je zal helpen en dat je je problemen op een gezondere manier onder ogen zult kunnen zien.

Wat je situatie ook is, aarzel nooit om professionele hulp te vragen. Psychologen kunnen je namelijk helpen je emoties te beheersen en zullen je kunnen helpen uit te zoeken wat je nodig hebt.

Bovendien zal een professional in staat zijn om een aantal persoonlijke oefeningen voor te stellen die gunstig voor je zullen zijn. Ook zal hij of zij in staat zijn om de redenen voor je overweldigende emoties diepgaand te analyseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González, José Alberto Martínez. “Estrategias de afrontamiento ante el estrés y rendimiento académico en estudiantes universitarios.” Cuadernos de educación y desarrollo 18 (2010).
  • Acosta, José. “Gestión del estrés.” Barcelona: Ed. Bresca (2008).
  • Folch, Julia, and Manuela Mielgo. “Cómo gestionar el estrés.” Buenos Aires: Ediciones Deusto (2009).
  • Fernández, Elena, and Francis Bacon. “Invitación a la escritura terapéutica: Ideas para generar bienestar.” International Journal of Collaborative Practice 4.1 (2013): 27-47.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.