Hoe behandel je een bijholteontsteking?

Hoe behandel je een bijholteontsteking?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 07 november, 2022

Bijholteontsteking is de ontsteking van de neusbijholten. Het is het resultaat van een infectie veroorzaakt door een virus, bacterie of schimmel. De neusbijholten zijn holle ruimtes waar lucht doorheen gaat en bevinden zich achter de nasale botten, wangen, voorhoofd en ogen.

Bijholteontsteking komt zelden voor in gezonde bijholten. Wanneer de passages in de bijholten worden geblokkeerd of wanneer er te veel slijm in ophoopt, ontstaan er voor bacteriën en andere micro-organismen de juiste voorwaarden om zich te vermenigvuldigen, waardoor er pijn en ontsteking ontstaat.

Wat zijn de oorzaken van bijholteontsteking?

Zoals eerder gezegd wordt deze ontsteking veroorzaakt door een verstopping van de bijholten, waardoor er een broedplaats ontstaat voor bacteriën en virussen.

Het kan ook worden veroorzaakt wanneer de kleine haartjes in de bijholten slijm niet goed verwijderen, wat resulteert in een aantal aandoeningen.

Gebruik van appelazijn bij een bijholteontsteking

De opening van de bijholten kan worden geblokkeerd door overmatige slijmproductie, vergelijkbaar met wat gebeurt wanneer een persoon lijdt aan een verkoudheid of allergie.

Een afwijkend neustussenschot, osteofyten of poliepen kunnen ook leiden tot bijholteverstopping.

Factoren die het risico op bijholteontsteking verhogen:

 • Allergieën of hooikoorts.
 • Ziekten die de goede werking van de trilharen voorkomen.
 • Abrupte veranderingen in hoogte, tijdens het vliegen of duiken bijvoorbeeld.
 • Taaislijmziekte.
 • Verzwakt immuunsysteem ten gevolge van HIV-complicaties of chemotherapie.
 • Botafwijkingen in het gezicht.
 • Diabetes.

Wat zijn de symptomen van bijholteontsteking?

Als de bijholteontsteking acuut is, kunnen symptomen 4 weken of minder duren. Het lijkt eerst op een verkoudheid die niet beter wordt of die verergert na 5-7 dagen. Het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen, omdat gevallen van chronische bijholteontsteking wel tot drie maanden kunnen duren. Enkele symptomen zijn:

 • Slechte adem en het verlies van reukvermogen
 • Algemene malaise en vermoeidheid
 • Hoesten dat ‘s nachts verergert
 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn en postnasale drip
 • Congestie en een loopneus
 • Gevoeligheid van het gezicht

Natuurlijke behandelingen om een bijholteontsteking te behandelen

Appelazijn tegen bijholteontsteking

Een van de meest voorkomende en terugkerende symptomen is ernstige hoofdpijn en spanning boven de neus en wenkbrauwen. Er zijn veel pijnstillers om het ongemak te verlichten, maar ze zijn niet altijd effectief, dus zouden we graag een volledig natuurlijke behandeling met je willen delen. Deze maakt namelijk gebruik van een ingrediënt met eigenschappen die de symptomen kunnen verlichten, vooral hoofdpijn.

Hoe bereid ik deze volledig natuurlijke remedie?

Om deze volledig natuurlijke behandeling te bereiden, heb je mierikswortel en een goede hoeveelheid appelazijn nodig. Doe de mierikswortel in een pot en giet de azijn erbij. Laat dit gedurende 10 dagen bij kamertemperatuur staan, terwijl je het af en toe schudt.

Wanneer de aanbevolen tijd is verstreken, open je de pot en inhaleer je de geur van de mierikswortel gedurende 5 minuten. ‘s Nachts laat je een doek in de oplossing weken en leg hem op je voorhoofd om de pijnlijke hoofdpijn te verlichten. Deze behandeling kun je 5 dagen achter elkaar uitvoeren en zal de symptomen van de ontsteking merkbaar verminderen.

Een andere snelle en eenvoudige manier is om geraspte mierikswortel te koken met water. Wanneer deze volledig kookt, giet je het in een kom, bedek je je hoofd met een handdoek en adem je de dampen gedurende een paar minuten in. Deze methode zal onmiddellijk verlichting bieden.

Wat moet ik vermijden als ik last van bijholteontsteking?

Als je lijdt aan bijholteontsteking moet je voorkomen dat je per vliegtuig reist en extreme temperaturen vermijden. Vermijd plotselinge veranderingen in temperatuur en stop met slechte gewoonten zoals roken. Daarnaast kan het verstandig zijn je ieder jaar tegen de griep te laten inenten en moet je je handen vaak wassen en antibiotica die niet zijn voorgeschreven door een arts vermijden.

Wij hopen dat je dit artikel over hoe je bijholteontsteking kunt bestrijden in slechts vijf dagen nuttig hebt gevonden! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rosenfeld, RM; Piccirillo, JF; Chandrasekhar, SS; Brook, I; Ashok Kumar, K; Kramper, M; Orlandi, RR; Palmer, JN; Patel, ZM; Peters, A; Walsh, SA; Corrigan, MD (April 2015). “Clinical practice guideline (update): adult sinusitis executive summary”. Otolaryngology–Head and Neck Surgery152 (4): 598–609
 • Leung RS, Katial R (March 2008). “The diagnosis and management of acute and chronic sinusitis”. Primary Care35 (1): 11–24, v–vi
 • Anon JB (April 2010). “Upper respiratory infections”. Am. J. Med123 (4 Suppl): S16–25
 • Goos KH, et al. (2006). Efficacy and safety profile of a herbal drug containing nasturtium herb and horseradish root in acute sinusitis, acute bronchitis and acute urinary tract infection in comparison with other treatments in the daily practice/results of a prospective cohort study.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.