Hoe artritis in je handen te voorkomen: 5 tips

Artritis is een ziekte die pijn en ongemak in de gewrichten veroorzaakt. Probeer de volgende tips om artritis in je handen te helpen voorkomen.
Hoe artritis in je handen te voorkomen: 5 tips
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 29 januari, 2021

Artritis in je handen voorkomen is geen onmogelijke missie. Vroege diagnostische onderzoeken kunnen iemand vroegtijdig waarschuwen als deze risico loopt. Zodra de diagnose is gesteld, moet zo snel mogelijk een passende medische behandeling worden gestart.

Die vroege diagnose geeft ons ook de mogelijkheid om te profiteren van advies dat zowel praktisch als effectief is. In dit artikel bespreken we daarom de richtlijnen die je moet volgen om artritis in je handen te helpen voorkomen.

Artritis

Artritis is een aandoening die wordt gekenmerkt door een acute of chronische ontsteking van de gewrichten. Symptomen zijn vaak gewrichtspijn, stijfheid en misvorming. Daarom omvat dit een grote verscheidenheid aan pathologieën en reumatische aandoeningen. De meestvoorkomende zijn:

 • Osteoartritis: dit omvat onder andere verslechtering van het kraakbeen en overgroei van het bot.
 • Artrose: een degeneratieve ziekte.
 • Reumatoïde artritis of spondylitis ankylopoetica: een auto-immuunziekte.
 • Jicht: het resultaat van ophoping van urinezuur.
 • Septische artritis: het resultaat van een infectie.
 • Juveniele idiopatische artritis: onbekende oorzaak.

Artritis in je handen

Artritis in je handen kan de gewrichten tussen de 29 botten van de handen en polsen aantasten. Pijn in dit deel van het lichaam maakt daardoor dagelijkse activiteiten vaak moeilijk.

De meestvoorkomende vormen zijn artrose, posttraumatische artritis en reumatoïde artritis. Hier zijn enkele tips om artrose te helpen voorkomen en ook om de pijn te helpen verlichten als je er al last van hebt.

Tips om artritis in je handen te helpen voorkomen

1. Bromelaïne, een natuurlijke ontstekingsremmer

Hoe artritis in je handen te voorkomen met bijvoorbeeld ananas

Bromelaïne is een enzym met proteolytische werking. Het wordt gewonnen uit de vrucht of de steel van de ananas. Het valt op door zijn ontstekingsremmende, bloedsomloop- en immuunmodulerende eigenschappen (Engelse link).

Om die reden is bromelaïne effectief bij het voorkomen en verlichten van reumatoïde artritis. Onderzoek toont namelijk aan dat het kan helpen om ontstekingen aanzienlijk te verminderen.

Je kunt dus een bromelaïnesupplement (Engelse link) nemen om artritis in je handen te helpen voorkomen. Het kan ook helpen bij het verlichten van ongemakken zoals pijn en ontstekingen, als je hier al last van hebt. Dit zal je helpen voorkomen dat je ontstekingsremmende medicijnen moet nemen waarbij je last kunt krijgen van hun bijwerkingen.

2. Knoflooksupplement

Knoflook is een oud geneeskrachtig voedingsmiddel dat vooral bekend staat om zijn cardiovasculaire voordelen. Bovendien is aangetoond dat de zwavelverbindingen zeer effectieve ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Om van deze verbindingen te profiteren, kun je de knoflook rauw eten en je kunt het ook eerst pletten. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan vinaigrettes of groentesappen zoals gazpacho. Een andere optie is knoflookoliecapsules te kopen.

3. Warmtetoepassing

Een warmtetoepassing bij artritis kan helpen

Wanneer je last hebt van een acute ontsteking, bijvoorbeeld door letsel, kun je kou toepassen om het te verlichten en het hematoom te verminderen. Als de ontsteking echter chronisch is, is het beter om warmte toe te passen. Je kunt proberen zowel kou als warmte toe te passen om te kijken wat beter helpt bij jou.

Hoe kun je zelf warmte toepassen?

 • Door een massage met plantaardige olie (olijf, amandel, sesam).
 • Met een elektrisch verwarmingskussen.
 • Met een warmwaterkruik.
 • Door het gebruik van bijvoorbeeld thermische handschoenen.
 • Je kunt ook je handen minstens 10 minuten in warm water laten weken.

4. Oefeningen om artritis in je handen te helpen voorkomen

Artritis in de handen wordt dus gekenmerkt door pijn, zwelling en stijfheid. In veel gevallen is een van de oorzaken overmatig gebruik van de computer en de muis. Daarom moeten we proberen dit te voorkomen voordat het te laat is.

Als je de hele tijd met een toetsenbord werkt, moet je er een gewoonte van maken om elk half uur een pauze in te lassen. Je moet die pauzes vervolgens gebruiken om je handen, vingers en polsen te bewegen. Of probeer je handen een beetje te masseren. Je kunt dit ook ‘s ochtends en voor het slapengaan doen.

5. Pas op voor vetten en eet meer vezels

Een gezond dieet is altijd belangrijk

De beste manier om artritis te helpen voorkomen, is via je dieet. Studies hebben namelijk het belang aangetoond van het verhogen van je consumptie van onder andere de volgende voedingsmiddelen (Engelse link):

 • Rauwe of even gekookte groenten.
 • Peulvruchten.
 • Kurkuma en gember.
 • Seizoensgebonden fruit.
 • Probiotische yoghurt.
 • Vitamine D supplementen, levertraan en multivitaminen. Gebruik deze supplementen echter altijd onder toezicht van een gezondheidsdeskundige.

Je kunt deze tips gebruiken om artritis in je handen te helpen voorkomen als je aanleg hebt voor deze ziekte. Bovendien kun je ze gebruiken als je je in de beginfase van de ziekte bevindt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.