Plantaardige sappen kunnen helpen bij een overbelaste maag

Sommige combinaties van groenten zijn misschien wat ongewoon. Deze groentesappen zijn echter heel zuiverend. Ze bestrijden een opgeblazen gevoel en verschaffen veel vitaminen en mineralen.
Plantaardige sappen kunnen helpen bij een overbelaste maag
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 10 november, 2018

Plantaardige sappen zijn heel gezonde drankjes die je kan toevoegen aan je voedingspatroon. Ze kunnen helpen giftige stoffen te verwijderen en geven je een extra dosis vitaminen en mineralen. Deze sappen zijn ook een uitstekende manier om na de vakantie te herstellen van een overbelaste maag.

Deze sappen helpen je ook om gewicht te verliezen en houden het organisme in evenwicht. Maak kennis met deze 4 heerlijke, gezonde en zuiverende groentesappen.

Plantaardige sappen voor elk moment van de dag

Plantaardige sappen zijn uitstekend om op elk moment van de dag te drinken. Dat heeft te maken met de talrijke gezonde voordelen die ze bieden. Vruchtensappen zijn het best om ‘s ochtends  te drinken. Ze bevatten immers veel suiker en geven ons veel energie.

Je kan ze echter ook vervangen door groenten en kruiden. Op die manier verkrijg je een evenwichtiger effect op het zenuwstelsel en je kan ze ook ‘s avonds drinken. Deze sappen hebben de volgende voordelen:

 • Hun zuiverende krachten helpen om de gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
 • Ze regelen de werking van de lever, de nieren en de darmen.
 • Deze sappen verbeteren het uiterlijk van de huid, het haar en de nagels.
 • Ze bevatten veel antioxidanten.
 • Plantaardige sappen helpen je ook om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Ze helpen bij het verwijderen van vet en om urine af te drijven. Ze helpen je ook bij een overbelaste maag.
 • Bovendien verhogen ze jouw energieniveau.
 • Ze bestrijden zenuwstoornissen zoals stress en angstgevoelens.
 • Groentesappen verbeteren voedingstekorten zoals bloedarmoede.
 • Ze versterken je afweermechanismen.

4 gezonde, lichte sappen voor een overbelaste maag

Probeer deze heerlijke combinaties van groenten, fruit, aromatische planten en kruiden. Je zal nog gezonder worden dankzij hun geneeskrachtige eigenschappen.

1. Komkommer, waterkers en gember

Sap van komkommer, waterkers en gember

Dit plantaardige sap is verfrissend. Het geeft je ook een kik omdat het een licht pittige smaak heeft. Het voornaamste kenmerk van dit drankje is zijn zuiverende vermogen. Het bestrijdt een opgeblazen gevoel, een overbelaste maag en vochtophoping.

 • Komkommer is een antioxidant en neutraliseert zuren. Deze twee eigenschappen zijn fundamenteel voor een langdurige goede gezondheid. Bovendien is het ook een geweldige remedie bij vochtophoping.
 • Waterkers zijn kleine, groene blaadjes die tot dezelfde familie als broccoli en rucola behoren. Ze hebben een zuiverende en urineafdrijvende werking. Het helpt bloedarmoede bestrijden en de bloedsuikerspiegels in balans te houden. Het is een heel gezond voedingsmiddel om regelmatig te eten.
 • Gember is een heel gunstig geneeskrachtig kruid, vooral voor vrouwen. Het werkt ook als een natuurlijke versneller voor het lichaam. Gember helpt je dus om gewicht te verliezen.

2. Tomaat, knoflook en basilicum

Dit heerlijke plantaardige sap laat ons denken aan gazpacho. Dat heeft te maken met de tomaten die het bevat. Het is echter veel lichter en aromatischer. Bovendien is het verrassend voedzaam.

 • In tomaten vinden we lycopeen. Dit bestanddeel heeft anti-carcinogene eigenschappen. Ze hebben een invloed bij bepaalde soorten kanker zoals prostaat-, long- en maagkanker. Je kunt ook wat olijfolie en zwarte peper aan het sap toe te voegen om de voedingswaarde nog verder te verhogen.
 • Knoflook is een natuurlijk antibioticum. Het helpt de bloeddoorstroming te bevorderen en cardiovasculaire aandoeningen voorkomen.
 • Basilicum heeft het vermogen om het lichaam te stimuleren en het zenuwstelsel te ontspannen.

3. Rode bieten, chiazaden en appel

Sap van rode bieten chiazaden en appel

De darmen, samen met de lever en de nieren, zijn de organen die het meest beïnvloed worden door voeding.

Toch heeft dit aantrekkelijke paarse sap de kracht om de darmwerking te regelen ongeacht welke gezondheidsprobleem zich voordoen.

 • Bieten bevatten veel ijzer. Het is dus een voedingsmiddel dat helpt bij de bestrijding van bloedarmoede en energie verschaft.
 • Chiazaden reinigen de darmen grondig. Ze helpen ook je cholesterol en bloedsuikerspiegels te regelen.
 • Appels zijn een heel zuiverende fruitsoort. Ze kunnen helpen om cardiovasculaire aandoeningen te voorkomen.

Meer informatie over chiazaden vind je in dit artikel:
Maak kennis met de geweldige voordelen van chiazaden!

4. Selderij, wortel en peer

Sap van selderij wortel en peer

Dit is een zoet en licht sap. Het helpt om vele gifstoffen te verwijderen en zuivert tegelijkertijd de huid van onzuiverheden. Dit drankje is ideaal voor mensen die last hebben van puistjes en mee-eters, vooral na het eten van junkfood.

 • Selderij is ideaal om de zuiverende functie van de lever en de nieren te helpen verbeteren. Het houdt ook de huid vrij van onzuiverheden.
 • Rauwe wortels zijn een geweldige antioxidant. Ze kunnen helpen oogziekten en nierstenen te voorkomen.
 • Peren verschaffen het sap een natuurlijke zoetheid. Ze helpen ons om vocht af te drijven. Het is een voedingsmiddel dat veel silicium bevat. Dit mineraal helpt om rimpels te voorkomen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.