Het Perricone-dieet: hoe werkt het, wat zijn de voordelen en een voorbeeldmenu

Het Perricone-dieet belooft resultaten in een maand en wordt steeds populairder onder beroemdheden. Wij analyseren het voorgestelde plan en vertellen je of het zou kunnen werken of niet.
Het Perricone-dieet: hoe werkt het, wat zijn de voordelen en een voorbeeldmenu
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 28 april, 2024

Het Perricone-dieet is een 28-daags eetplan dat volgens de auteur ontstekingen in het lichaam en de tekenen van veroudering zou verminderen. Het heeft de laatste tijd aan populariteit gewonnen, dankzij het feit dat koningin Letizia van Spanje een van de volgelingen zou zijn.

De focus van dit dieet ligt op het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en het toevoegen van een bron van eiwitten aan maaltijden en snacks. Hoewel het ook het aanvullen van regelmatige lichaamsbeweging bevordert, heeft het een aantal nadelen. We vertellen je er hier meer over.

Hoe ziet het Perricone-dieet eruit?

Nicholas Perricone (Engelse link)  is een dermatoloog die verschillende boeken heeft geschreven over huidverzorging, gewichtsverlies en algemeen welzijn. Hij heeft ook een populair bedrijf dat Perricone MD heet.

Op zijn website biedt hij het “Dr. Perricone 28-daags ontstekingsremmend dieet” aan. Dit is een programma gebaseerd op voedingsrichtlijnen, het nemen van supplementen, lichaamsbeweging en een huidverzorgingsschema. Hoewel het volledige plan 28 dagen wordt toegepast, wordt er ook een snelle versie van slechts 3 dagen aangeboden.

Vanwege de belofte van gewichtsverlies zonder de gevreesde angst of humeurigheid die gepaard gaat met minder voedselinname, proberen veel mensen de methode. Verschillende Hollywoodberoemdheden en sommige Europese royalty’s, zoals koningin Letizia, zijn naar verluidt volgers van het dieet.

Hoewel sommige details op de officiële website worden gedeeld, dringt Perricone er bij zijn klanten op aan om The Perricone Prescription aan te schaffen, een boek dat de basisprincipes van het programma schetst en een voorbeeld van een volledig 28-dagen menu bevat. Maar ondanks de beloften is  er kritiek op het gebrek aan voldoende studies en de beperkingen van het programma.

Wat is de achterliggende gedachte van het Perricone-dieet?

Op zich stimuleert het Perricone-dieet de consumptie van voedingsmiddelen uit verschillende voedselgroepen om te voorzien in de macronutriënten en micronutriënten die het lichaam nodig heeft. Daarnaast elimineert het de inname van bewerkte, gefrituurde en eenvoudige suikerrijke producten.

Net als bij het ketogeen dieet helpen een verhoogde eiwitinname en een verminderde inname van koolhydraten om gewicht te verliezen. Zonder overtollige suikers begint de lever vetten te gebruiken om de cellen van energie te voorzien.

Het verschil met het keto-regime is dat Perricone fruit en groenten niet elimineert. Daarom is het risico op het veroorzaken van ketoacidose, een mogelijke complicatie van het ketogeen dieet, kleiner als je het zonder professionele begeleiding doet.

Omdat het een eiwitrijk dieet is, wordt het niet aanbevolen om het langdurig vol te houden. Overmatig eiwitmetabolisme in de lever en de eliminatie ervan door de nieren kan negatieve effecten hebben op beide organen.

Hoeveel gewichtsverlies wordt er bereikt?

Als je wilt afvallen moet je ook vetten consumeren

Mensen die het Perricone-dieet volgen kunnen tussen de 7 en 10 kilo afvallen in de 28 dagen van het plan. De eliminatie van talrijke hypercalorische producten zou het meest verantwoordelijk zijn voor deze gewichtsvermindering.

Het Perricone-dieet levert ongeveer 1.600 calorieën per dag. Hoewel deze hoeveelheid niet als “laag” wordt beschouwd, zal het voor veel mensen een voldoende tekort zijn om gewichtsverlies te stimuleren.

Ondertussen zorgen proteïne- en vezelinname voor verzadiging, wat ook bijdraagt aan de verwachte resultaten. Zoals wetenschappelijk onderzoek (Engelse link) al duidelijk heeft gemaakt, is het aanvullen van voeding met lichaamsbeweging essentieel voor gewichtsverlies. En bij het Perricone-dieet gaat het niet alleen om voeding, maar ook om beweging.

Hoewel geschat wordt dat gewichtsverlies met het Perricone-dieet kan oplopen tot 10 kilo, is het belangrijk om te bedenken dat het plan geen rekening houdt met de lengte, het geslacht, de leeftijd of het activiteitenniveau van elke persoon. Deze factoren beïnvloeden de berekening van de dagelijks benodigde calorieën, dus het zijn gegevens die de resultaten kunnen veranderen.

Hoewel het plan 28 dagen duurt, biedt Dr. Perricone op zijn website langere onderhoudsdiëten aan.

De voordelen van het Perricone-dieet

Volgens de bedenker zouden de ontstekingsremmende en verouderingsremmende effecten de belangrijkste voordelen van zijn voorstel zijn. Tegelijkertijd wordt zijn dieet aangeboden als een alternatief om niet in een slechte stemming te raken tijdens het verminderen van calorieën.

De waarheid is dat er geen specifieke onderzoeken zijn naar het Perricone-dieet die de effecten ervan kunnen bevestigen. Er is wel onderzoek gedaan naar bepaalde voedingsstoffen en bepaalde verhoudingen van voedingsmiddelen ten opzichte van andere, maar dat is niet gedaan bij mensen die zich aan het plan in kwestie houden.

De antioxidantrijke voedingsmiddelen op het Perricone-menu kunnen de tekenen van vroegtijdige veroudering vertragen. Onderzoek (Engelse link) in A ntioxidanten bevestigt dat het verhogen van de waterinname, het toevoegen van antioxidanten en het verminderen van suiker en ultrabewerkte voedingsmiddelen gedurende 28 dagen het uiterlijk van de huid verbetert.

Aan de andere kant weten we dat chronische ontstekingen verband houden met obesitas (Engelse link) en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes of leverproblemen. Aangezien het Perricone-dieet is ontworpen om chronische ontstekingen te verminderen, door het elimineren van toegevoegde suiker, brood, gefrituurd voedsel en snacks, zal het vermoedelijk enig effect hebben in dit opzicht.

De nadelen van het Perricone-dieet

Hoewel het Perricone-dieet ongelooflijke veranderingen belooft in een korte tijd en zonder te lijden, heeft het een aantal beperkingen:

 • Duur: in slechts 28 dagen is er geen sprake van een consistente aanpassing van de levensstijl, daarom zullen zonder follow-up de gevolgen voor de gezondheid op de korte termijn blijven.
 • Kosten: Het menu van Perricone bevat dure ingrediënten, zoals wilde zalm. Bovendien moet je voor het 28-dagenplan zijn boek of het volledige programma op internet kopen.
 • Beperkend karakter: hoewel er veel voedingsmiddelen zijn opgenomen, zijn er ook veel die beperkt zijn. Voor sommige mensen kunnen diëten met beperkingen niet vol te houden zijn.
 • Gebruik supplementen: Perricone beveelt de inname van voedingssupplementen aan, zoals vitamine B en omega-3 vetten. Bij het gebruik van deze producten moet echter altijd rekening worden gehouden met individuele behoeften, omdat niet alle mensen ze nodig hebben.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant om te lezen:
Bedenk maar wat leuks

Toegestane en verboden voedingsmiddelen bij het Perricone-dieet

Voedingsmiddelen

Het Perricone-dieet verhoogt de consumptie van hoogwaardige eiwitten en vetten, evenals fruit en groenten met een lage glycemische index. Op zijn beurt elimineert het ingrediënten die systemische ontstekingen bevorderen.

Toegestane voedingsmiddelen zijn onder andere de volgende:

 • Chilipepers en paprika’s
 • Peulvruchten: linzen, bonen
 • Dranken: groene thee en bronwater
 • Granen en pseudograanproducten: haver, quinoa
 • Probiotica: yoghurt, gefermenteerde zuivelproducten en kefir
 • Kruiden: kurkuma, nootmuskaat, gember, basilicum
 • Bronnen van gezonde vetten: avocado en olijfolie
 • Omega 3-vetzuren: zalm en andere vis, kip, kalkoen, zeevruchten en eieren
 • Zaden en noten: lijnzaad, pompoen, amandelen, walnoten
 • Vezelrijk fruit: ananas, peren, meloen, appels, rood fruit, kersen, kiwi, citroen
 • Groenten: broccoli, spinazie, asperges, kool, selderij, champignons, snijbiet, tomaat

Dit zijn juist de producten die je moet vermijden als je deze methode volgt:

 • Koffie
 • Alcohol
 • Gefrituurd voedsel
 • Gehydrogeneerde vetten
 • Fastfood en verpakte snacks
 • Geraffineerde meelsoorten: pizza, pasta, bakkerijproducten
 • Sommige groenten: wortelen, pompoen en aardappelen
 • Vruchtensappen, frisdranken en gezoete dranken
 • Sommige vruchten: sinaasappel, mango, watermeloen, banaan, druiven
 • Toegevoegde suiker en derivaten daarvan. Snoep, honing, siroop en ijs

Hoe volg je het Perricone-dieet?

Om het Perricone-dieet te volgen zijn er twee opties: het 3-dagenplan of het 28-dagenplan. De eerste is bedoeld als piloottest om vervolgens over te gaan op de meer volledige methode.

Bij de 3-daagse methode volg je een plan dat niet veranderd kan worden en zeer beperkend is. Het bestaat uit het eten van dezelfde ontbijten, lunches, diners en snacks gedurende 72 uur. De basis is zalm.

Het 28-dagen dieet daarentegen brengt elke week veranderingen aan in de manier waarop je eet en leidt tot gezondere keuzes op de lange termijn. Zalm blijft het hoofdvoedsel op je menu’s, maar wordt soms vervangen door gevogelte of tofu.

Een voorbeeldmenu

Hoewel je moet betalen om het volledige menuplan voor 28 dagen van het Perricone-dieet te krijgen, wordt hier de structuur van het dieet van het 3-daagse programma voorgesteld op de website. Onthoud dat dit verkorte programma volgens de auteur 72 uur lang dezelfde maaltijden omvat:

 • Bij het ontwaken: een groot glas mineraalwater.
 • Ontbijt: 1/2 kopje gekookte havermout, omelet van 3 eieren 85 g gegrilde zalm, een schijfje meloen van 5 cm of 1/3 kopje verse bessen. Je kunt zwarte of groene thee drinken en 250 tot 350 ml bronwater.
 • Lunch: 85 tot 113 g gegrilde zalm of zalm uit blik, 2 kopjes groene salade van romaine sla of andere donkergroene bladgroenten, opgemaakt met extra vierge olijfolie en versgeperst citroensap. 1 kiwi of meloen en bessen bij het ontbijt. Drink 250 tot 350 ml bronwater.
 • Avondeten: 85 tot 113 g gegrilde zalm, groene salade zoals bij de lunch, 1/2 kopje gestoomde groenten (asperges, broccoli en spinazie), meloen en bessen, en 250 tot 350 ml bronwater.
 • Tussendoortje voor het slapen gaan: 1 appel, 1 plak kalkoenfilet van 56 g of 170 g gewone Griekse yoghurt. Een klein handje hazelnoten, walnoten of amandelen.

Naast het menu wordt regelmatige lichaamsbeweging aanbevolen, de meeste dagen van de week. Er wordt ook aangeraden om 8 tot 10 glazen bronwater per dag te drinken, bepaalde supplementen te nemen en huidverzorgingsproducten te gebruiken die op de website van Perricone worden gepromoot.

Denk altijd op lange termijn om af te vallen

Het Perricone-dieet is een 3 of 28-daags eetplan dat eiwitten, groenten en fruit bevat. Toch is het vrij beperkend en richt het zich op dieetaanpassingen op de korte termijn.

Het kan leiden tot gewichtsverlies, het uiterlijk van de huid verbeteren en voordelen voor de gezondheid opleveren. Toch zullen deze verbeteringen niet blijvend zijn als de goede gewoonten niet worden volgehouden.

Fad diëten kunnen op korte termijn verbazingwekkende veranderingen beloven. Maar als je aan je gezondheid denkt, is het effectiever om kleine aanpassingen te doen die duurzaam zijn op de lange termijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Akdeniz, M., Tomova‐Simitchieva, T., Dobos, G., Blume‐Peytavi, U., & Kottner, J. (2018). Does dietary fluid intake affect skin hydration in healthy humans? A systematic literature review. Skin Research and Technology24(3), 459-465. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29392767/
 • Clark, J. E. (2015). Diet, exercise or diet with exercise: comparing the effectiveness of treatment options for weight-loss and changes in fitness for adults (18–65 years old) who are overfat, or obese; systematic review and meta-analysis. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders14, 1-28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429709/
 • Furman, D., Campisi, J., Verdin, E., Carrera-Bastos, P., Targ, S., Franceschi, C., … & Slavich, G. M. (2019). Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nature medicine25(12), 1822-1832. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147972/
 • Hosseini, B., Berthon, B. S., Saedisomeolia, A., Starkey, M. R., Collison, A., Wark, P. A., & Wood, L. G. (2018). Effects of fruit and vegetable consumption on inflammatory biomarkers and immune cell populations: a systematic literature review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition108(1), 136-155. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29931038/
 • Miketinas, D. C., Bray, G. A., Beyl, R. A., Ryan, D. H., Sacks, F. M., & Champagne, C. M. (2019). Fiber intake predicts weight loss and dietary adherence in adults consuming calorie-restricted diets: the POUNDS lost (preventing overweight using novel dietary strategies) study. The Journal of nutrition149(10), 1742-1748. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6768815/
 • Moon, J., & Koh, G. (2020). Clinical evidence and mechanisms of high-protein diet-induced weight loss. Journal of obesity & metabolic syndrome29(3), 166. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/
 • Perricone MD. (s.f.). Dr Perricone’s 3-Days Diet. Consultado el 28 de noviembre de 2023. https://www.perriconemd.com/blog/dr-perricones-3-day-diet/
 • Puścion-Jakubik, A., Markiewicz-Żukowska, R., Naliwajko, S. K., Gromkowska-Kępka, K. J., Moskwa, J., Grabia, M., … & Socha, K. (2021). Intake of antioxidant vitamins and minerals in relation to body composition, skin hydration and lubrication in young women. Antioxidants10(7), 1110. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8301013/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.